ANJA FORSNOR

Läsarfråga om kost och vikt under graviditet

Hej Anja! Tack för en superbra blogg! Har en liten fråga till dig.. Jag är gravid i v 16 och är livrädd för att gå upp för mycket i vikt, samtidigt som min hjärna har gått från att vilja äta hälsosamt och sockerfritt till att bara vilja ha delicatobollar och pasta. Hur tänkte du kring kosten när du var gravid? Tacksam för svar! Kramar

Åh, grattis till graviditeten! Så härligt, jag hoppas du mår fint trots alla omställningar. Jag känner så igen mig och jag var precis som du. Jag ville bara äta chokladbollar, flingor med mjölk och köttbullar – något som inte direkt tillhörde min vanliga kost. Kroppen skrek efter snabba kolhydrater och grönsaker var det absolut tråkigaste jag kunde tänka mig.

Läs också:

Hur åt jag under graviditeten? >

Ska man äta för två när man är gravid? >

Till en början tyckte jag det var så jobbigt, speciellt eftersom alla andra såg på mig som hälsosam och sund och jag kände att jag inte alls levde upp till det. Sen kom jag till en punkt när jag accepterade att kroppen genomgår så mycket under en graviditet och det bästa jag kunde göra för mig själv var att bara följa med på resan.

Jag försökte att få i mig så mycket bra och lagad mat som möjligt och när jag tyckte varma grönsaker som broccoli och blomkål kändes omöjligt så bestod min sallad ibland bara av gurka och paprika. Jag bytte grönkål mot isbergsallad och kunde bara äta spenat om jag mixade det i en smoothie. Och ja, vissa dagar bestod min middag av fil och en smörgås med ost och gurka.

Försök att tänka positivt. Släpp oron och gör det bästa under omständigheterna. Några tallrikar spagetti eller delicatobollar kommer inte göra någon stor skillnad i det långa loppet, just nu är du kanske inne i en fas där du behöver lite extra kolhydrater. Det är så lätt att man hänger upp sig på sådant man inte brukar äta och gör en stor grej av det, försök istället att lägga till t.ex. lite frukt och grönt när du kan det för att få i dig lite extra vitaminer och mineraler.

För mig gick allt i faser och det ändras hela tiden från vecka till vecka. Var inte för hård mot dig själv och försök njuta av allt som har med graviditeten att göra. Tänk på att din kropp håller på att skapa ett nytt liv, hur coolt är inte det?

Hoppas att mitt svar var till någon hjälp. Stort lycka till!

anja forsnor

Bild från i somras när jag var någonstans i sjätte månaden.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
9kommentarer
 • Så vacker och sund!

  Gabriella 2016-04-07 16:48:33 http://Gabella.devote.se
  Svara
 • Vilket bra svar. Jag ar verkligen undantaget som vill ata precis som jag gor i vanliga fall. Forutom i borjan da jag bara ville ata sant som jag at som barn. Jag far manga (halvt negativa kommentarer) nar jag ater min nyttiga mat och typ: du ar ju gravid, du kan ju ata vad du vill nu. Manga gravida jag kanner ater massor med godis och skrap med just det argumentet. Jag vet hur det ar att inte vilja ha gronsaker och jag tror inte man ska tvinga sig. Daremot sa tycker jag man ska ata sa bra man kan.

  Eva 2016-04-07 13:46:08
  Svara
  • Svar på Evas kommentar.

   Haha ja jag känner igen det där, jag ville också äta precis som när jag var barn. Så skönt att du kan äta precis som vanligt, det mår garanterat både du och bebisen bra av! Jag tycker som sagt absolut att man ska lyssna på sin kropp och inte noja för mycket – däremot tycker jag absolut inte man ska kasta i sig skräp eller ”passa på” att frossa i massa onyttigheter. Då tror jag bara man gör sig en ojänst efter förlossningen.

   Anja Forsnor 2016-04-12 20:56:35
   Svara
 • Hej Anja! Om du har några rekommendationer/platser eller något roligt som händer I stockholm / gå till och vara med på! Exempel någon bra event/ställe att besöka/eller aktivitet så låt mig veta. Alltid kul att testa något nytt

  Katja 2016-04-07 12:24:54
  Svara
 • Tack för ett jättebra svar. Känner mig lite lugnare nu haha! Kul att se i kommentarerna, att vi är flera som funderar på samma sak under graviditeten.
  Kramar

  Sofie 2016-04-07 10:41:51
  Svara
 • Jag är i vecka 37 nu och för tillfället är ägg, tomater (små, krispiga) och fetaost det godaste som finns. I början av graviditen var det mackor som gällde, blev hungrig från ingenstans och blev då illamående och fick smått panik om jag inte fick något att äta direkt när hungern infann sig. Sen var det pasta och ketchup.. Sen var sill, inlagd gurka, picklad rödlök etc himla gott ett tag. Och räkor. Så även om man känner sig ”onyttig” ibland så är nog det mesta faser. Min man bara skrattade åt mig och tyckte det var trevligt att vi åt korv och makaroner med ketchup hemma för det hände aldrig tidigare haha.
  Sen har graviditeten också fått mig att förstå hur fantastisk kroppen är. Blir ibland lite ledsen när jag tänker på hur elak jag varit mot den tidigare under några år… Så tänk inte för mycket på mat och vikt, du tillverkar ett nytt liv och din kropp vet vad du behöver!

  Elin 2016-04-06 19:20:21
  Svara
 • Ååh samma här haha, in i veckan17 på fredag med en liten pojke i magen och hittills bara kunnat äta husman, tacos och godis (som jag absolut inte brukar äta). Största favoriten är filmjölk och flingor. Har mått lite dåligt av förändrade matvanor + att jag inte kunnat träna på 10 veckor då jag mått så dåligt och varit så trött. Men som du sa, vi skapar en liten människa inuti oss vilket ör det häftigaste som finns. Så man får inte vara så hård mot sig själv. Har du några fler gravidtips, om vad som helst egentligen, behöver inte vara mat. Typ kläder? Läste både ditt och britas inlägg men det är fan svårt alltså haha. Hoppas du och familjen mår bra. Kram

  Johanna 2016-04-06 15:07:53
  Svara
 • Bra svar! Det är så himla trist att det är en sådan fruktansvärd fokus på vad man SKA och INTE ska äta under en graviditet. Vi har i många fall förlorat våra naturliga instinkter och förmågan att ta saker som dem kommer, utan att stressa upp oss över vad omgivningen ska tycka.
  Att någon är livrädd för att gå upp för mycket i vikt under en graviditet känns så himla ledsamt, så länge man följer kroppens signaler och har en smula sunt förnuft så sköter kroppen det där galant själv.
  Tack för en bra blogg! 🙂

  Anna 2016-04-06 14:35:33
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!