ANJA FORSNOR

Äta för två när man är gravid?

Ska man verkligen äta för två när man är gravid? Jag är nog inte ensam om att fått höra den kommentaren under min graviditet, att man ska passa på att njuta av att man ”får” äta mer än vanligt.

Vad man stoppar i sig är alltid viktigt, i synnerhet under en graviditet, eftersom det du äter påverkar två personers hälsa. Det betyder inte att du ska äta dubbelt så mycket som vanligt, din kropp behöver mer näring och vitaminer – inte mer kalorier.

Hur mycket mer ska man äta då? Den första trimestern, månad 1-3, räcker det med en extra frukt om dagen. Under den andra trimestern, månad 4-6, bör man även lägga till ett extra mellanmål om dagen. Den sista trimestern, månad 6-9, kan man öka till två mellanmål och en frukt om dagen.

Allting beror förstås på hur man mår under sin graviditet, vilket kan variera mycket från vecka till vecka. De första veckorna tappade jag all aptit och fick kämpa för att få i mig något över huvudtaget. Några veckor senare var jag otroligt hungrig och fick ofta lägga till ett matigt mellanmål efter lunchen. De sista veckorna fanns det så lite plats kvar i magen att jag blev mätt bara av att titta på en tallrik med mat.

Jag inser nu att jag åt nästan tvärtom utifrån Livsmedelsverkets rekommendationer ovan, men det funkade trots allt för mig. Det viktigaste är att man mår bra, får i sig den näring som behövs för sig själv och bebisen. Om man som jag har svårt att få i sig mat de sista veckorna kan det vara värt att tänka lite extra på vad man stoppar i sig då. Kroppen ska snart genomgå sitt livs träningspass och då är det bra att ha laddat upp med bra mat, långsamma kolhydrater och protein för att ge kroppen och musklerna de bästa förutsättningar.

frukost-yoghurt-granola-blåbär

Fil med granola, frukt och bär är ett perfekt mellanmål att lägga till. Jag åt mycket yoghurt och fil under mina graviditet eftersom jag inte alls var sugen på varm mat. Fräscht, gott och fullt med bra energi, vitaminer och mineraler!

Läs mer:

> Trailmix – bästa mellanmålet när du är på språng

> Proteinbollar med hampa och solrosfrön

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
 • Hej, bra att lyfta!
  Jag är så fascinerad över hur nästan alla andra (som inte är gravida) påpekar att ”ta du mer nu, du äter ju för två”. Trugar på bullar och kakor som om det någonsin har varit bra kost. Nu har jag inget stort sötsug så passar ändå, men tänker på dom som har det, och kämpar emot lite för att för mycket socker faktiskt inte är så bra för barnet. Inte om man får tro på tips från barnmorskorna i alla fall. Sen ska man såklart göra det som känns bäst för en själv, att andra lägger sig i och trugar tycker jag alltid är fel.
  Men att en myt som alla egentligen inte vet stämmer, ändå lever vidare. Det är märkligt.

  Ser också fram emot att får rulla vagn snart, dock i vårsolen. 🙂

  Josefin 2015-12-17 17:11:13
  Svara
  • Svar på Josefins kommentar.

   Håller helt med! Och inte är det en extra banan eller potatis folk tycker man ska äta, gärna en extra glass eller bulle när det vankas sötsaker. Det om något är kanske det man ska skära ner på om man ska vara rent krass. Sen tycker jag man ska njuta av mat i alla dess former, även som gravid, men allting med måtta. Så märkligt att denna myt att äta för två håller i sig trots att det egentligen inte ligger någon sanning bakom. Hoppas du och magen mår fint! 🙂

   Anja Forsnor 2016-01-04 23:21:27
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!