ANJA FORSNOR

Så höjer du ditt järnvärde

Läsarfråga:

Tack för en riktigt härlig blogg och stort grattis till lilla Lily! Jag är gravid i vecka 10 och har dåligt järnvärde, järntabletterna jaf har fått fungerar dock inte riktigt med min mage, så jag har fått några andra, men måste då komplettera med järnrik kost. Blodpudding, leverpastej och broccoli är ju gott, men jag tänkte ifall du har något tips på en god grön järnrik shot som man kan ta varje morgon?

Grattis till graviditeten, så underbart. Hoppas du och lilla magen mår fint! Jag hade också lågt järnvärde och var tvungen att äta järntabletter. De flesta gravida kvinnor behöver lite extra tillskott av järn eftersom kroppen inte själv kan producera detta. Och fram tills vecka 30, om jag inte minns fel, tar även bebisen mycket av kroppens järn så därför behöver man fylla på lite extra de första månaderna i graviditeten.

De första tabletterna jag fick blev jag riktigt kass i magen av (sorry for details!) men sen fick jag några andra rekommenderat av min barnmorska som var så mycket bättre. Sen frossade jag totalt i jordgubbar hela sommaren, kanske lite svårare nu under vintern förstås.

Alla gröna bladgrönsaker, t.ex. spenat innehåller bra med järn. Du kan ju göra en härlig smoothie på morgonen med spenat, broccoli och chiafrön som också innehåller järn. Blanda upp med lite frukt, gärna citrusfrukt, och bär som innehåller C-vitamin, det hjälper kroppen att ta upp järnet. Eller juica det och kör som en shot! Fast jag gillar smoothie mer, då får du i dig massa fibrer som håller dig mätt.

Läs också:

> Vilka livsmedel ska jag undvika som gravid?

> Tips på träningstights för gravida!

> Mina bästa produkter för gravidmagen

juice

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
 • Hej Anja! Min fråga hör inte riktigt till ämnet men hoppas du har lust att svara ändå 🙂 jag ska ha barn i september och skulle så gärna vilja åka på en utlandssemester här på försommaren. Vet att du själv reste till Grekland ungefär i mitten av din graviditet? Tycker du det var något problem med att flyga och så? Förstår att det såklart är individuellt hur man mår och att det finns riktlinjer om när man kan flyga och inte…ville bara höra lite hur du resonerade 🙂

  Jenny 2016-02-02 11:52:00
  Svara
  • Svar på Jennys kommentar.

   Hej Jenny, grattis till graviditeten. Så fantastiskt! Jag började svara på din kommentar men insåg att jag hade alldeles för mycket jag ville säga om det här. Så jag skrev ihop allt till ett långt inlägg istället som kommer upp här i bloggen under helgen. Så håll utkik efter det så hoppas jag att det ska var till någon hjälp. Stor kram!

   Anja Forsnor 2016-02-05 00:35:31
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!