ANJA FORSNOR

Hur får man ihop egentid som nybliven mamma?

Läsarfråga:

Det här med egentid är en kär fråga för mig med. Hur mycket jag än älskar min man värderar jag stunderna hemma själv högt. Hur fungerar det med egentid och en liten bebis? Vore intressant att höra din syn på det.

Ja, hur gör man för att hitta tid på egen hand som nybliven mamma?

Jag har fortfarande ett stort behov av egentid och det går att få ihop om man är lite kreativ. För mig spelar det inte så stor roll vad jag gör, det viktigaste är att jag får tid för mig själv. När jag är ensam med Lily på dagarna brukar jag alltid se till att gå en längre promenad. Antingen gör jag lite ärenden eller bara en sväng ute i naturen. Just nu sover hon så bra i sin vagn vilket ger mig tid att lyssna på en podcast eller bara låta tankarna vandra iväg.

När Marcus kommer hem smiter jag gärna iväg och tränar. Att träna hemma passar säkert många nyblivna mammor men för mig är det guld värt att få den timmen hemifrån på egen hand. När vi går på stan tar Marcus gärna barnvagnen och låter mig gå själv och strosa i butiker någon timme. De senaste helgerna har jag faktiskt unnat mig massage och manikyr för att totalt koppla av och låta någon annan pyssla om mig. Mammalyx! Och det känns viktigt för mig att Marcus och Lily också får sin egen tid ihop att lära känna varandra.

Det här med att det heter ”mammaledig” är ju rätt missvisande. För hur mysigt det än är att ha en liten bebis klistrad på sig hela dagarna är det stundtals väldigt tufft och det tar en massa energi. Det är verkligen ett jobb och precis som med alla andra jobb behöver man ibland lite andrum. Jag är övertygad om att dessa små pauser här och där hjälper mig att ladda batteriet och bli en bättre mamma.

Vad är era bästa tips för egentid när man har barn?

anja forsnor yoga

Foto: Charlotte Gawell

Läs också:

> Behöver man amningsplagg?

> Att vara mammaledig

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
 • Bra svar på min fråga, tack 🙂 Verkar som att du får till det här med egentid alldeles utmärkt. Hoppas att jag också får det den dagen det är dags att bli fler i familjen.

  Milla Mattsson 2016-01-09 22:31:07 http://millasdunderkur.spotlife.se
  Svara
  • Svar på Milla Mattssons kommentar.

   Man får liksom hitta det som funkar för en själv 🙂 Och än så länge är jag väldigt tacksam för att jag får ihop det. Är helt övertygad om att du också kommer göra det när det väl är dags för dig 🙂

   Anja Forsnor 2016-01-11 17:43:26
   Svara
 • Men hur får man ihop det med amning osv när de är så små? Jag har inte klurat ut det riktigt. För det vore som sagt skönt att kunna spatsera runt någon timme på egen hand.

  Mallan 2016-01-09 10:37:37
  Svara
  • Svar på Mallans kommentar.

   Bra fråga! Jag ammar alltid henne innan om jag ska iväg, ofta är hon mätt och belåten i 2-3 timmar då. Om hon ätit precis innan vi lägget henne i vagnen sover hon gott några timmar vilket ger mig lite tid på egen hand. Sen bor vi vägg i vägg med gymmet vilket är väldigt smidigt när jag ska träna. Ska min sambo vara hemma med henne själv några timmar så brukar jag pumpa så det finns mat ifall hon blir hungrig. Hittills har det funkat bra, sen är jag aldrig längre bort än att jag snabbt kan ta mig hemåt om det skulle krisa. Alla bebisar är ju olika så man får hitta något som funkar för en själv.

   Anja Forsnor 2016-01-09 12:33:59
   Svara
 • Jag älskade att gå upp tidigt på morgonen, dricka mitt kaffe och börja jobba lite före alla andra. Nu går ju inte det alls med en 4-månaders, men det var min egen tid. Nu går jag gärna ut med hunden bara, så får pappa ta hand om bebis. Men så har vi också hus med källare vilket är lyxigt så ibland tvättar jag så gärna några maskiner och tar med mig datorn ner. Sitter där en liten stund och gör bara ingenting. Egen tid är så viktigt tycker jag! Om man har behov av det. Jag skulle nog bli en galen och sur människa om inte jag fick den.

  Karoline White 2016-01-08 20:07:03 http://www.fashionflash.se
  Svara
  • Svar på Karoline Whites kommentar.

   Ja, den där stunden tidigt på morgonen är ju speciell. Än så länge har jag en ganska morgontrött bebis som gärna sover fram till kl. 8-9, däremot är jag själv inte lika pigg att stiga upp kl 6 längre om jag inte måste. Nu tar jag alla chanser till sömn som jag får, speciellt på morgonen 🙂 Gud så lyxigt med källaren, kanske kommer och joinar dig om det krisar här, haha.

   Anja Forsnor 2016-01-11 17:46:05
   Svara
 • Åka och träna några gånger per vecka, helt klart!

  Sedan två år tillbaka åker jag en gång per år till sydligare breddgrader c:a en vecka. Jag har stora barn, 7 och 10 år kanske jag ska tillägga.
  Resan är en riktig ego-tripp i dubbel bemärkelse. Sover så länge jag vill, solar, äter när jag är hungrig, tränar när jag vill. Det är himla underbart att ladda batterierna på detta sätt. Jag känner verkligen hur jag kommer hem som en mycket bättre mamma/fru/kollega och you name it!

  Carro 2016-01-08 18:16:13
  Svara
  • Svar på Carros kommentar.

   Träning som egentid är verkligen det bästa, så glad att jag än så länge lyckats få till det. Och att resa på egen hand när barnen är lite större är ju perfekt, så lyxigt att bara tänka på sig själv för omväxlingsskull 🙂

   Anja Forsnor 2016-01-11 23:08:38
   Svara
 • Ta ledigt fran jobbet men lamna barnet pa dagis! 🙂 Det funkar ju inte medan man ar mammaledig men sedan nar man gar tillbaka till jobbet. Men nu vantar jag babis nr 2 och vette sjutton hur det gar med egentid da.

  Eva 2016-01-08 17:33:26
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!