Kall krämig yoghurt med söt och krispig topping – klassisk frukost när den är som allra bäst. Just yoghurt är nog ett av de frukostalternativ som flest svenskar äter på morgonen, det smakar barndom på något sätt och har en syrlig och frisk smak som jag aldrig tröttnar på. Någon som känner igen sig?
Nu har den klassiska yoghurten fått en utmanare som jag nu fått äran att testa. Valio som lanserar sin Kvargyoghurt som alltså, precis som det låter, är en kombo av krämig yoghurt och mild kvarg som innehåller både acidophilus och bifidus. Den kommer i smakerna naturell och hallon & passionsfrukt.
Jag måste erkänna att jag aldrig varit speciellt förtjust i kvarg, men den här kombon passar mig perfekt. Krämig, syrlig och alldeles extra god med härlig topping! Dessutom är den laktosfri och snäll mot magen. Jag älskar den naturella smaken och toppar den gärna med björnbär, valnötter och honung. Syrligt, krispigt och sött på samma gång!
Just nu har jag ett roligt samarbete med Valio där ni har chansen att vinna en årsförbrukning av Valios Kvargyoghurt. Yes, ni läste rätt! Andra- och tredjepris är varsitt värdebevis på 200 kronor. En tävling ni inte vill missa helt enkelt!
Ni tävlar genom att kommentera vad ni helst toppar er Kvargyoghurt med. Vinnaren presenteras den 20/3 genom att jag testar vinnarens recept här i bloggen och meddelar vilka som vunnit de finafina priserna. Eventuell vinstskatt betalas av vinnarna.
Ser fram emot att läsa alla era smaskiga bidrag. Lycka till!
Inlägg i samarbete med Valio.
Hej anja!! Åh detta är ju världens bästa tävling för en fattig laktosinolerant student som älskar frukost. Jag äter gärna kvargyoghurt både till frukost och middag om jag får välja. När man äter det så ofta som jag gör lär man sig hur man ska variera måltiden. Men min favorit topping är annanas i botten, Paúluns granola hasselnöt/dadlar med rostad riven kokos och macadamia nötter på toppen. Åh är en dröm för magen och munnen haha. Ha en underbr kväll och tack för en inspirerande blogg!!
Om jag får välja helt fritt skulle jag toppa min yoghurt/kvargyoghurt med färska hallon, Paúluns granola hasselnöt/dadlar, färsk kokos OCH rostad riven kokos (äälskar kokos), solroskärnor, pumpafrön, och slutligen några knapriga bananchips.
Hej Anja, tack för en rolig tävling! Måste tipsa om min enormt goda och snabba pannmysliblandning som skulle passa perfekt till naturell yoghurtkvarg! Man steker havregryn (ca 1 dl), solrosfrön (ca 1 msk), pumpakärnor (ca 1 msk), hampafrö (ca1 msk) och äppelbitar av ett litet äpple tsm med kokosolja och en hel massa kanel kardemumma och äkta vaniljpulver. Jag lovar det är magi 🙂
jag hackar mandel och blandar med kardemumma och lönnsirap, toppar med det och med tinade mosade hallon. värdsmästargott!
Åh va underbart med en krämig och syrlig yoghurtkvarg som dessutom är snäll mot magen! Såhär i förkylningstider när c-vitaminbehovet är stort och citrusfrukterna är i säsong skulle jag toppa min yoghurtkvarg med bitar av rosa grapefrukt och blodapelsin, lite hackad mynta och några rostade valnötter- fräscht, knaprigt och krämigt- en riktig drömfrukost!
Drömtävling! Med den här krämiga kvargyoghurten blir det både god och nyttig frukost. Jag älskar att toppa med skivad banan, jordgubbar och krispig hemmagjord kakaogranola (gjord på dadlar, kokosolja, kakao, vanilj, salt, havregryn, chiafrön, riven kokos, nötter, frön och tranbär). Mums!!
Håll i dig nu för här kommer ett grymt tips på topping som kan få vem som helst att ramla baklänges! Gör alltid detta till min sambo & mig efter att vi tränat o ska käka kvarg/yoghurt! Succé varje gång 🙂
Vispad kokosgrädde + färska björnbär + pistaschenötter + ringlad honung på toppen = MUMS!
Åh vad fantastiskt gott det låter. Jag vill äta kvargyoghurten tillsammans med färska bär och rostad kokos som man steker till i stekpannan. Då blir det fräscht, gott och ändå lite sött på morgonen. Det kalla möter det varma iom att man steker precis innan man äter det.
Tilda
Åh va krämigt det låter med kvargyoghurt! Jag skulle toppa den med en chrunchy hemgjord granola med smak av kokos/kardemumma/rostade hasselnötter. Gör gärna granolan med mosad banan, kokosolja och honung som vätska. Den blir så chrunchy av det. Sen hade jag toppad kvargyoghurten med banangranolan, färska hallon, mynta och ringlad honung på toppen! Helgfrukost deluxe!
Jag toppar med RAW COOKIE DOUGH! Gör den genom att mixa ihop 2 msk kokosmjöl, 1 msk mandelmjöl, 1 msk kokosolja, 1 msk lönnsirap/agave/honung, 1 krm vaniljextrakt och 1 nypa salt. Sedan blandar jag ner lite kakaonibs, och smular den färdiga degen över en skål med kvargyoghurt. Så enkelt och så GOTT!
Jag steker äpplen (helst svenska eko) i kokosolja, kanel och vaniljpulver. Slänger även i lite havregryn i pannan. Detta toppar jag min naturella yoghurt med och häller på lite av det jag har hemma (gärna blötlagt bovete, linfrön, chiafrön & solrosfrön). Ibland har jag även på lite agavesirap/honung med för det mesta utan.
Trevlig söndag!
Min ”Salted Peanutbutter Honey Granola” – behöver jag säga mer? ;)Denna knapriga och smakrika granola passar fantastiskt med den krämiga och naturella kvargyoghurten.
Det kanske låter komplicerat att göra en sådan granola, men så är inte fallet. Lägg valfria gryn, frön och nötter i en bunke (jag har oftast havregryn, sesamfrön, linfrön, psylliumfrön). Koka upp vatten och blanda ner en hel del crunchy jordnötssmör med lite av vattnet och en del honung så att det blir en tjock ”sås”. Tillsätt lite flingsalt om ditt jordnötssmör inte redan är saltat. Blanda i denna sås med dina gryn så att klumpar bildas. Smaka av. In i ugnen för ca 10′ på 250 grader. Done! 🙂
// Paulina, 100 Kitchenstories
[email protected]
Hej!
Jag kokar gröt på hela bovetekorn som jag sedan äter kall ihop med hallon&passionsfruktskvarg. På toppen har jag chiafrö/linfrö, rostade kokosflingor och jordnötssmör! Ett alternativ är att ha rostade solrosfrön och pumpakärnor på istället för jordnötssmöret. Dör så gott det är. Älskar alla olika texturer.
Kram!
Wow, vilken tävling för mig som älskar alla former av kvarg, yoghurt och fil!
Jag älskar att klicka i en sked honung att röra ner i kvargen och sedan toppa det hela med rivet äpple, kanel och hackade valnötter och rostade cashewnätter. Gudomligt gott!
Vilken tävling!!!
Jag älskar yoghurt och äter det varje dag. Oftast såhär:
Jag gör chiapudding på yoghurt. Detta gör jag eftersom att jag inte kan välja mellan chiapuddingens härliga konsistens och den friska och krämiga yoghurten! Därför blir det det bästa ☺
Jag gör så att jag i halva skålen har denna yoghurtchia (om den blir för fast i konsistensen efter 1 natt i kylen, späd den bara med mer yoghurt) och i andra skålhalvan gör jag någon glassig smoothie, tillexempel fryst banan jordgubbar och mango. Allt toppas med en hemmagjord granola, gärna med extra mandel-och hasselnötssmör.. Så gott! Kan äta det jämt. Och det gör jag också!! Haha. Skickar med en länk med bild på härligheten ☺☺
Tack för en fin blogg! Blir så glad när jag ser dig på Sally Voltaire och systrar ibland – jobbar i köket där! Kram!
Jag älskar att toppa med dadlar hackade i små bitar, valnötter, pumpakärnor, kokos, blåbär och sen ringla lite agavesirap ovanför. ÄT,NJUT–> MÅ VÄL!
Vilken dröm för en yoghurt älskare!!
Min yoghurt äter jag helst med hemma chjord chiasylt (3dl blåbär, 2msk chiafrön, 2tsk agavesirap & 1msk riven ingefära, blanda allt och Mosa bären. Låt stå i kylskåpet minst en timme före servering), några mandlar och en skivad banan för att stå mig ända till lunch. Trevlig helg ☺️
Åh, underbar tävling! Mitt bästa tips att toppa yoghurtkvargen med att steka äppelbitar i kokosolja, kanel och lite agavesirap. Komplettera med Granola så har du en fantastisk frukost/mellis som smakar äppelpaj 🙂
Ha en fin helg!
/Emma
Pumpafrön, hallon och tärnad mango samt lite rostade hirsflingor!
Jag skulle toppa min kvargyoghurt med morotsgranola och gojibär. mumma gumma
Åh studentdrömmen för mig som lever på yoghurt!! Lyxar jag till det blir det en hybridfrukost av smoothie gjort på yoghurt och chiapudding, eftersom jag får beslutsångest; best of both worlds 🙂 Gör en chiapudding med mandelmjölk/kanel och fördelar i halva skålen, mixar blåbär och yoghurtkvarg till en smoothie och lägger i andra halvan. Mango, björnbär, tjocka kokosskivor, ingefära och valnötter får toppa det! Du skulle säkert kunna göra mitt recept ännu snyggare, så håller tummarna att jag får se dig pröva det här på bloggen 🙂 Kram!
Grymt god topping är: rostade pumpakärnor, skivad banan, varma hallon, kokosflarn – och så lite kanel som pricken över i:et. Mums!
Att yoghurt smakar barndom lät så himla fint och fick mig att tänka på den underbart goda bananyoghurten som fanns när jag växte upp. Den kom i en hårdplastförpackning med metallöverdrag under plastlocket, ja precis som dagens 500 g crème fraîche-förpackningar. Så god den var! Alldeles perfekt banansmak utan att vara för söt, snarare lutade smaken mer åt det syrliga.
Och just när det gäller kvarg, som ju också har en viss syrlighet, så skulle jag välja att servera några matskedar ljuvligt söt lemon curd tillsammans med Valios naturella kvargyoghurt. Lägg några klickar kvarg i botten på ett glas och varva sedan med lemon curd och kvarg tills önskad mängd. Blir en underbart vacker marmorering när det citrongula varvas med det kvargvita.
Här finns ett bra recept om man vill göra sin egen lemon curd (osaltat smör är inte nödvändigt; helt vanligt smör fungerar fint): http://www.koket.se/mitt-kok/roy-fares/rulltarta-med-lemon-curd/.
Eller varför inte göra en helt socker- och smörfri lemon curd med stevia och kokosolja: http://anjaforsnor.metromode.se/2014/10/18/syrlig-lemoncurd-utan-socker/. 😉 😉
När glaset är fyllt med kvarg och curd toppar man med smulade digestivekex och färska hallon samt lite riven mörk choklad. Lyxigt värre med andra ord! 😉 Serveras med en kopp rykande svart kaffe efter den vanliga gröt- och äggfrukosten och sedan kan dagen inte bli något annat än perfekt! 🙂
Vilken otroligt mysig tävling! Jag skulle toppa kvargyoghurten med skivad banan, färska blåbär, hemmagjord granola (gjord på havrekärnor, chiafrön, agavesirap, kokosolja, cashewnötter och hasselnötter), massa kanel och en tesked acaipulver. Om det är helg och det vankas storfrukost skulle jag dessutom passa på att göra den otroligt goda rätten med bakad avokado som du gjorde i Nyhetsmorgon tillsammans med en matchalatte! Då håller jag mig länge för en aktiv och härlig dag!
Kram!
Jag toppar med hallon, avocado, lite nötter, kockosflingor och honung. Jättegott!!
Jag skulle toppa med min och familjens favorit, färskt hackat äpple, mandel, kanel och lite agave sirap. Mums!
Jag undviker Valio då deras produkter fraktas från Finland. Det är onödiga transporter samt utländsk mjölk. Mtp hur böndernas situation ser ut i Sverige är det bra att gynna svenska mjölkprodukter. Vill vi ha kvar vårt jordbruk?
Jag toppar min kvargyoghurt med blåbär jag plockade i somras tillsammans med solroskärnor, linfö och hasselnötter!
Bästa målet på dagen, Frukost! Jag kan till och med gå och lägga mig och längta tills morgondagens frukost. Jag skulle toppa min Valio kvargyoghurt med smör- och kanelstekta äpplen. Sen skulle jag strö över med rostade/saltade solrosfrön & pumpafrön. Superenkelt och gott! Hacka äppelbitar och stek i smör och kanel i ca 1-2 minuter. Toppa sedan med frön!
Äpple är bra av många olika anledningar, blandannat för magen, njurarna och huden men äpple innehåller även pektin som är blodsockersänkande och ett äpple om dagen kan dessutom skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar. Kanel reglerar blocsockret och hjälper till att minska sötsuget. Solrosfrön innehåller mycket omega 6 samt magnesium och pumpa innehåller mycket zink och järn.
Detta är enligt mig en riktig pangfrukost! Både smakmässigt och hälsokostmässigt!
Kickstartar alltid min morgon med supersmoothie! Alltså denna naturella yoghurtkvarg är perfekt tillsammans med banan, avokado, spenat, linfrön och chiafrön. I med en skvätt juice alt. mandelmjök för att den ska bli lättare! För extra lyx klickar jag i en skvätt cocosmjölk! Tada! Du håller dig fräsch ända fram till frukost. 🙂
Wow, yoghurtkvarg, vilken grej! Naturell smak tillsammans med smör- och kanelstekta äppelklyftor hade nog varit en nyårsraket hos smaklökarna
Jag toppar min kvarnyoghurt med lite bär, honung och granola. Bästa frukosten ever!! <3
Min favvo topping är torrostade blandning av nötter och fröer men färska hallon. Har jag tur så kan jag få lite passionsfrukt oxå ;).
Halloj där:-)! Så gott det låter med den nya produkten. Jag älskar själv kombon äpple, kanel, ingefära och kardemumma. Så skulle toppa den neutrala kvar/youghurten med min hemgjorda äppelkompott (koka bara äppelbitar i lite vatten och addera ovan kryddor). Om man vill kan man ju sedan ha ned lite krossad havrefras, musli dyl, så blir det nästa som en sund äppelkaka med vaniljsås/-glass:-).
Har nu lämnat kvarg för att testa yoghurtkvarg och är helt fast! Gillar den naturella och min favorittopping är hallon, skivad banan, chiafrön, 2-3 hackade dadlar och naturella cashewnötter. Både gluten och laktosfritt och perfekt start på dagen!
Jag skulle toppa med passionsfrukt, carameliserade nötter (hackade nötter stekta i lönnsirap) och en hemmagjord hallonsylt på hallon och chiafrön som värms upp på spisen på svag värme. Är det helg eller extra lyxig dag så skulle jag även ringla lite chocoladsås över gjord på kokosolja och carob.
Önskar en trevlig torsdag!
Jag skulle toppa med blåbär-min favorit! För lite krisp skulle jag tillsätta hemgjord granola med bla rostade havregryn, grovhackade mandlar, chiafrön och honung. Om granolan mot all förmodan skulle vara slut (den är ju så gooood), skulle jag smula ett fröknäcke vilket är minst lika gott.
Ha en fin dag!
G som i grillat, gott och generöst! Helgfrukostens naturella kvargyogurt toppas med grillad frukt, rostade hasselnötter, honung och syrliga färska bär samt viktigast av allt – sällskap!
Har min stående favorit som jag ofta återkommer till;
– Grovhacka några olika sorters nötter och fröer. Jag brukar ta hasselnötter, valnötter, pumpafrön eller mandlar beroende på vad jag har hemma.
– Rosta dem lätt i en panna och pudra över lite kanel och kardemumma.
– Tärna ett äpple & skölj några hallon (otrolig smak-kombo!!)
– Till sist lite sötma i form av honung eller agavesirap.
Sedan varvar och toppar jag min naturella kvargyoghurt med detta i ett enkelt glas, så blir det både fint & framför allt – gott, gott, gott!
Mums! Där jag bor blir det många svängar ut i skogen på sensommaren/hösten för att fylla frysen med alla de sorters bär. Favoriten till yoghurt? Hjortronchiasylt! Chiasylten är ju alldeles fantastisk och hjortronen är mina favoritbär. Strör över lite hemmagjord müsli med havregryn,vanilj och mandlar (och en gnutta kanel är inte helt fel) för att få lite knaprigt.
Jag toppar min frukostskål med chiafrön, linfrön, kokos och hasselnötter samt banan. Det är så gott!
Den naturella yoghurtkvargen är ljuvlig! Jag toppar den med mullbär, kokoschips, cashewnötter, stött kardemumma och färska bär 😀
Den nyvunna favoriten när det kommer till topping är hallon och mango. Om man dessutom kör hallon och mango (kan gärna vara den frysta men tinade varianten) i mixern så smälter de samman helt ljuvligt i smaken, och sen rör man ned mango-hallonsåsen i den naturella kvargyoghurten! Mums! Sen strössla över lite hemgjord müsli och du har pricken över i:et.
Ska toppa min naturella kvargyoghurt med äppelbitar som stekts i kokosolja/kanel/kardemumma, på det en klick jordnötssmör och flingsalt på toppen! (ammar allergisk dotter just nu så mjölkprotein utesluts men sen ska jag köra denna!)
Nyupptäckt FAVORIT – älskar den naturella! Jag gillar att hålla det enkelt och fräscht! Toppar med färsk hackad ananas, passionsfrukt och granatäpple + hackade valnötter, gojibär, mullbär, bananchips och kokoschips! M-U-M-S!
Mixa med blåbär, jordgubbar och banan. Frys in som glasspinnnar.. Njut! Festligt, nyttig frukost. Tummen upp från barnen.
indisk morotssås och hackade pistagenötter
Jag har precis testat en ny topping och det var en positiv överraskning också må jag säga!
Jag toppar gärna min yoghurt/kvarg med mängder av frysta bär (gärna körsbär och hallon) rostade pumpakärnor (ev lite agavehonung för sötning) och till det nya…mixad avokadokärna med lakrits-touch!!
Avokadokärnan mixar jag till fint pulver och smaksätter med vaniljpulver, kokosflingor och lakritspulver.
Supersmarrigt och massvis med härliga vitaminer och mineraler 🙂
Värm eller mosa hallon med en skvätt lime. Lägg detta i botten på en skål med naturell yoghurt-kvarg. Toppa med slarvigt mortlade hasselnötter och en nypa kokos. Smaksätt med honung för lite extra sötma eller med riven ingefära för extra sting.
Toppar min med gojibär, rostade kokosflan, blåbär och gärna lite lite kardemumma!
Åh, spännande!
Ätit den vanliga yoghurtkvargen från arla till frukost nu i säkert ett år (?), trots att jag får ont i magen. Men det är ju så gott..
Min bästa topping är iallafall tärnat äpple stekt i kokosolja och kanel, rostade och saltade mandlar, och så ännu lite mer kanel! Sött, salt, syrligt och knaprigt på en och samma gång! Testa! 🙂
Min absoluta favorit är att toppa med färska blåbär och hallon och sen hacka valnötter och ha på 🙂 mums fillibabba..
Jag toppar med hemmagjord granola, bananslantar stekta i kokosolja och kanel, hackade nötter,kokoschips och toppar med lite kokossirap, smarrigt=)
Jag toppar min kvargyougurt med hemmagjord granola, bananslantar stekta i kokosolja och kanel, hackade nötter och kokoschips, smarrigt=)
Toppar helst med linfrö, pumpafrön, solrosfrön och gojibär! 🙂
Min absoluta favorittopping på kvargyoughurten är mixade blåbär och hallon som blandas med den naturella kvargyoughurten som smaksättning. Sedan toppar jag med pumpakärnor, valnätter samt gojibär. Blir ett riktigt smarrigt mellanmål. ❤
Min kvargyoghurt toppas med havrekärnor som jag rostat i kokosolja och kanel och en liten näve blåbär och sist men inte minst lite honung på toppen.
Blåbär (lite värmda i mikron), kanel/kardemumma/ingefära, linfrön, fullkornsflingor och ibland riven kokos! 🙂
Yoghurtkvargen smakar som bäst när den toppas med hackade valnötter, quinoapuffar, akaciahonung samt några stora färska blåbär!
Jag har just hittat kvargyoghurt och blev förälskad vid första tuggan 🙂 toppad med min hemmagjorda granola av nötter och fibergryn är det en vinnande kombo som för mig blivit ett givet val av frukost – bästa målet på dagen!
Jag toppar helst min kvargyoghurt med hemmaplockade bär, chiafrön och grovhackade nötter. En frukost jag äter alla dagar i veckan och står mig perfekt ändå fram tills det är dags för lunch!
En av mina favoritkombinationer är syltad ingefära, hackade pistagenötter (eller vilken nötsort man föredrar) och lite limezest! Supergott!
Åh vilken härlig tävling, älskar kvarg (även den naturella sträva varianten 😉 )
Toppar helst med äpple som stekts i kokosfett och överrösts med pinsamt mycket kanel, rostade valnötter och en skvätt med honung på toppen. Nom nom
//Lisa
Jag brukar varva lite mellan kvarg och yoghurt, så kombon är en given favorit! Min favorit-topping åt jag senast imorse och består av skivad banan, jordnötssmör(crunchy, viktigt!), lite honung och så massor av kanel.
Åh vilken härlig tävling och en jag verkligen vill vinna. Kanon med ett bra laktosfritt alternativ med protein! Jag toppar min kvargyoughurt med en varm hallonchiasylt, blåbär, rostade glutenfria havregryn, raw kakaonibs och kokos. En blandning av varmt, kallt, chrunch och sött! Så himla gott verkligen!! Kram /Sandra
Min topping på kvargyoghurten består oftast av egengjord granola, blåbär som vi plockade förra året och supergoda mullbär. Älskar det! Sedan finns det oändligt många andra toppingar som också smakar fantastiskt gott. Vill verkligen vinna en årsförbrukning av Valios kvargyoghurt!
Jag toppar min yoghurtkvarg med banan, chiafrön, valnötter och en klick jordnötssmör!
Skulle kunna äta det till varje mål alla dagar i veckan :)!
Min favorittopping är granatäpple, pumpakärnor, färska blåbär och kokosflakes. En perfekt kombo smakmässigt och en fröjd för ögat!
Kram
Jag toppar med lite avocado, hallon, nötter, kockosflingor och lite honung. Jättegott!
På den naturella kvargen skulle jag göra en kallgröt bestående av havregryn, linfrön och chiafrön, låta den stå över natten för att på morgonen toppa den med cocosflarn, krossade kardemummakärnor och lite hjortron, smask. Måste testas! Kram Emelie
Körsbär, banan paranötter och några kokoschips. Grymt gott!
Jag toppar med en hemmagjord granola smaksatt med kanel, kardemumma, ingefära och kakao samt en enkel sylt av blåbär och chiafrön. Vardagslyx delux!
Mina topping-favoriter är blåbär, hackade nötter, lite chiafrön och sedan lite ringlad honung över. Mums! 🙂
Jag toppar min kvarg med bananslantar och salta jordnötter, sedan ringlar jag dadelsirap över och avslutar med att pudra hela härligheten med lite kanel. Lika gott till frukost som till dessert!
Jag toppar min kvargyoghurt med hemmagjord granola, skivad banan och en klick jordnötssmör! Skulle kunna äta det alla dagar i veckan, mums!
Jag toppar helst med rostade hasselnötter, blåbär och banan. Enkelt, gott och mättande med många bra vitaminer !