ANJA FORSNOR

DET HÄR MED BARNMAT

Det är kul att ni är så nyfikna på hur Lily äter. Jag slutade amma helt när Lily var strax över 6 månader. De sista två månaderna blev hon bara distraherad när hon skulle amma och var intresserad av precis allting annat runtomkring henne. Det resulterade i att hon knappt fick i sig något på dagen och gick från att sova nästan hela nätter till att äta precis HELA tiden.

Det blev ju ganska ohållbart efter ett tag och såhär i efterhand kunde vi nog slutat ännu tidigare, det enda problemet var att hon ratade flaska och annan mat. Trots att hon är en rund och go liten bebis har hon verkligen varit svår att få i just mat.

bebis-lily-new-york

Tro mig, jag testade allt. Jag som hade sett fram emot att ge henne banan och mango blev så besviken när hon bara vände bort ansiktet demonstrativt. Testade all sorts barngröt, vanlig gröt, barnmatsburkar och puréer. Det är ju så frustrerande när man bara får slänga massa mat varje dag och till slut gav jag nästan upp.

Det kändes som hon verkligen inte gillade konsistensen av mosad mat och puréer, så jag började istället ge henne av samma mat som vi äter. Det första som slank ner med glada miner var varmrökt lax, fetaost och avokado. Hon bara gapade efter mer. Haha, tror ni jag blev paff?! Insåg att hon gillar salt framför sött och bitar framför puré och barnmatsburkar med bitar i (+8 mån) var de första hon godkände.

Gröt har hon aldrig gillat men keso och filmjölk älskar hon, haha. Trots att hon bara har några små tänder tuggar hon allt och verkar tycka det är spännande med bitar. Gärna om hon får hålla, gegga, klämma och äta själv.

Idag kan en vanlig dag kan se ut såhär:

Frukost: keso, ägg

Mellis: klämmisgröt

Lunch: varmrökt lax, kokt potatis, smör, ärtor

Mellis: bananpannkaka eller klämmis

Middag: barnmatsburk eller det vi äter t.ex. omelett

Kväll + natt: välling

Eller en önskedag kanske jag ska tillägga. Det kan lika gärna vara så att hon bara äter klämmisar och majskrokar en hel dag, speciellt nu när hon har ont av tänderna.

lily

Nu tycker jag bara att det är positivt att hon hellre äter vanlig mat än barnmat. Både smidigt och billigt, plus att jag har koll på exakt vad hon får sig. Min filosofi är egentligen ganska enkel – bara hon äter och är nöjd så är jag glad. Det är ju inte upp till oss att bestämma vad hon ska tycka om så därför låter vi henne testa allt. Det vi egentligen undviker är spenat, rödbetor och övriga rekommendationer från livsmedelsverket.

Berätta, hur gör ni med era små?

Läs också:

Kost och vikt under graviditet >

9 saker du vill ha till din bebis >

Egentid som nybliven mamma – hur gör man? >

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Mjölkprodukter ska man ju gärna vänta med tills barnet är över året, eftersom det fyller ut magen snarare än ger det vad barnet behöver. MEN passar det er så är det bra, usch, för nu lät jag som en sådan som bara klagar. Du kanske vet rekommendationerna där och jag tror hur som helst ditt barn får sunda matvanor.

  Min lilla är 3.5månader och jag älskar att amma, känner att tiden går så fort för jag skulle helst helamma jämt hehe. Hoppas känslan ändras när vi närmar oss att prova mat. Min lilla har varit nyfiken av ätande länge redan, så jag får se om jag kan hålla mig med mat till 6 månader som jag tänkt.

  Nyfiken på BLW, men är så rädd att hon ska stoppa i halsen….

  Kram

  Johanna 2016-07-27 14:58:17
  Svara
 • Bästa Anja, kul att höra om hur ni har det med barnmaten – min dotter är 4,5 månader och vi har inte börjat med mat än men då jag läser och frågar runt så inser man ju att alla barn är så olika även på den här fronten och man får väl prova sig fram helt enkelt. Funderar nu på någon kombination av blw och puréer men man får väl se vad hon gillar och även hur det går med amningen osv. Livet med barn är ju spännande, ingen dag är den andre lik och det händer nya saker hela tiden. Hon är otroligt söt din lilla Lilly i varje fall. Varma kramar, njut av sommaren och tack för en fin och inspirerande blogg! /Liv

  Liv Ben Dror 2016-07-14 15:30:45
  Svara
 • Jag vill tipsa dig om metoden BLW, som du kan läsa om här: http://www.blw.nu
  Man ger i princip bara sådant man själv äter (förutom extra salt och det vanliga som bebisar inte ska äta, och vi brukar komplettera med tex broccoli och morot som kokats riktigt mjuk) och skippar helst sådant som industrin hittat på att vi ska ge våra små (välling, barnmatsburkar, klämmisar etc). Grundtanken är nog att amma samtidigt, men det finns säkert bra tips för de som inte ammar eller ger ersättning!
  Du gör ju massa goda smoothies så det kanske Lily också tycker är spännande att smaka på. Sitt ner och ät tillsammans, jag läste ett inlägg om barn och mat där författaren, som är kostrådgivare, avslutade så fint ”Lita på traditionen, på ditt eget barns förmåga att lära sig hantera mat och visa ditt barn hur det är att vara människa i just er familj genom att låta barnet sitta med er kring lägerelden.” Inlägget finns här http://www.blw.nu/hur-ska-vi-ata/
  Det är så olika för alla familjer, men för oss har det funkat jättebra och ger hyfsad matro för alla då Bianca mest pillar med sina egna bitar (för dem själv till munnen) medan jag och min sambo äter från våra tallrikar, och det är bara i enstaka fall vi matar med sked (om vi äter typ soppa, dhal eller något annat helt flytande). Samtidigt vet vi att hon alltid får i sig näringsrik mat eftersom vi har lagat den (nåväl, äter vi pizza på restaurang får hon också det). Kram till er!

  Josefin 2016-07-13 01:51:04
  Svara
 • Hej!
  Tänkte på det här med välling. Du skriver att lilltjejen har vägrat flaska (min son gör också det och han är nu 6 mån) men att du nu ger henne välling på kvällarna. Hur gjorde du?? Berätta gärna. Jag håller på att dra ner på amning och välling vore ju drömmen. Sover hon bra på välling?

  Catharina 2016-07-12 14:28:03
  Svara
 • Åhhh så söt hon är!! Jag själv har inga barn så kan inte riktigt berätta något där. Men när jag var bebis så älskade jag broccoli och fisk. Så är det än idag 🙂

  Marinda 2016-07-12 13:42:26 http://marinda.blogg.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!