ANJA FORSNOR

TIPS PÅ TRÄNING UNDER GRAVIDITET

Läsarfråga till Amelie – läs mer om upplägget här.

Hej!
Är gravid i vecka 23 och har innan graviditeten tränat 5-6 ggr i veckan. Efter de första tuffa månaderna när jag knappt orkade träna alls känner jag nu att kraften börjar återvända. Vad ska jag fokusera på när nu känner att jag orkar med några pass i veckan? Föreställer mig att jag har ett par månader på mig nu innan jag blir allt för tung.

Hej Sandra!
Välkommen ut ur dimman och grattis till graviditeten! Jag kommer så väl ihåg hur man mådde under den första tiden..

Jag tycker att du ska fokusera på att försöka bibehålla en grundstyrka i kroppen, tillsammans med lite rörlighet så länge det går. Dock inte gå bananas i form av stretching då du redan har fått en ordentlig skjuts av hormoner som börjar mjuka upp bäckenet inför förlossning. Utan jag tänker mer att hålla igång rörlighet och cirkulation i t ex bröstryggen som kan bli stel och ömma under graviditet och framför allt när ev amning sätter igång.

amelie-pilates-center-gravid-traning

Nu vet jag ju inte riktigt vad du tränar sen innan, om det är gym, yoga, crossfit, löpning etc. Min expertis är ju inom Pilates, Garuda och Barre, men som generella tips så tycker jag att det är bra om du kan hålla igång styrka i ben och säte (bye bye peachy booty, hello plattisrumpan efter graviditeten tyvärr) i form av knäböj, knäböj med pulses, utfallssteg upp och ner på plats om det funkar med ev foglossning. Ej gående utfall. Om du kan ligga på rygg fortfarande så kan du göra bäckenlyft och försöka få kontakt med sätet, även här lägga på lite pulses för att få lite mer ”burning”. Strunta dock i tuff cardioträning, det är inte läge att ta ut sig.

Gällande överkroppen så är det bra att jobba med lätt styrka för bröstryggen så som att t ex stå och dra ett flexband förbi höfterna och bromsa tillbaka och hög rodd med flexband eller lätta vikter i händerna.
Allt för att stärka upp inför att bära runt på bebis!

Egentligen allt som känns bra kan du göra är min filosofi. Det gäller att lyssna på kroppen och undvika tung belastning, stötar i form av löpning eller hopp, höjd puls och såklart inga magövningar. Sen får du anpassa träningen allt eftersom du blir tyngre och lite mer begränsad i rörligheten. Det är underbart att kunna känna sig stark, frisk och framför allt glad under graviditeten genom att hålla igång, även om det bara är 20 min träning åt gången.

Stort lycka till!
Amelie

Foto: Marcus Tari

Mer gravidträning:

Kan man träna när man är gravid med tvillingar?

Snyggaste träningskläderna för gravidmagen

Behöver man äta för två när man är gravid?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!