Jag fick nyligen en fråga kring mandelmjölk och därför tänkte jag tipsa om det här receptet igen. Här har jag använt mig av hasselnötter men det går lika bra att byta ut mot mandel, cashew eller de nötter man föredrar helt enkelt.
Jag gillar just kombon med hasselnötter, dadlar, kanel och kardemumma. Blir så krämigt och den är supergod att dricka precis som den är.
Hasselnötsmjölk
cirka 1 liter
3 dl hasselnötter
1 liter kallt vatten
4-5 färska urkärnade färska dadlar
1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk mald kanel
1 krm havssalt
nötmjölkspåse, saftsil eller liknande att sila mjölken med
Blötlägg nötterna 4-6 timmar, gärna över natten. Skölj nötterna innan du mixar dem med nytt kallt vatten. Jag brukar söta med dadlar men lite honung funkar lika bra om man föredrar det. Smaka av kryddorna innan du silar mjölken genom en nötmjölkspåse. Förvara den färdiga mjölken i flaskor med sluten kork. Hållbarhet i kylskåp cirka 2-3 dagar.
Nötmjölkspåse säljs bland annat på Sally Voltaire, Pepstop eller på nätet för dig som inte bor i Stockholm.
Fler alternativ till mjölk? Här hittar du recept på hampafrömjölk:
Kommentera