ANJA FORSNOR

Råris á la malta

nyttig-ris-a-la-malta

Ris á la malta är för många en given favorit på julbordet. För två år sedan åt jag den bästa ris á la malta någonsin hemma hos min vän Sofia. Hon är en stjärna i köket och lyckas alltid överträffa sig själv när det kommer till julgodis, glass och hembakat. Jag har faktiskt aldrig testat att göra egen ris á la malta, den skulle aldrig kunna leva upp till den Sofia gör.

Så istället bestämde jag mig för att göra det jag bäst och experimenterade fram en egen variant av denna klassiska gröt gjord på råris, rismjölk och vispad kokosmjölk. En gräddig och krämig gröt med smak av kokos och vanilj. Ett spännande alternativ för den som vill testa en julgröt utan mejeriprodukter.

Råris à la Malta

1 portion

1 dl okokt råris
1,25 dl vatten
1,25 dl ekologisk rismjölk
400 g kyld ekologisk kokosmjölk
en nypa vaniljpulver
en nypa havssalt
1 tsk honung

Tillbehör:

sötmandel
apelsin

Gör så här: Koka upp råris enligt instruktion på förpackningen med byt ut hälften av vattnet mot rismjölk. Jag använde mig av Risentas ekologiska råris som har lite tuggmotstånd men jag kan tänka mig att snabb-råris även passar bra eftersom riskornen ofta är lite mjukare. Låt riset svalna och ställ in i kylskåpet. Istället för grädde använde jag vispad kokosmjölk som får en fluffig och gräddig konsistens. Här är ett bra inlägg om vad ni ska tänka på när ni vispar kokosmjölk till grädde.

Tillsätt vaniljpulver, lite honung och en nypa salt i kokosgrädden och rör ner tillsammans med riset. Låt stå en stund så att riset drar till sig krämigheten från grädden. Servera kall med färsk apelsin och mandel.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer
 • Hej! Ska jag alltså bara låta råriset koka upp och sedan ta bort det från plattan och låta det svalna? Ej koka det typ 45 minuter, som det brukar stå? Och hur länge ska det stå i kylskåpet sedan? Tänkte testa imorgon för låter så gott. Tack!

  Sanna 2015-01-17 20:41:00
  Svara
  • Svar på Sannas kommentar.

   Hej Sanna! Jo, koka råriset enligt instruktionerna på förpackningen, oftast 35-45 minuter om du inte använder förvällt råris från t.ex. Frebaco. När riset är färdigt och mjukt ställer du det i kylskåpet, eller ställer ut på balkongen, för att svalna. Riset ska vara riktigt kallt så det går ypperligt att förbereda dagen innan. Hoppas du gillar det!

   Anja Forsnor 2015-01-18 10:00:00
   Svara
 • Ska testa omedelbart! Ähumm, skulle Sofia kanske vilja bidra med receptet…?
  För övrigt anser jag att det är dags för en kokbok, Anja. Eller en hemsida, med enkelt åtkomliga recept. Vill ha alla dina recept samlade på ett ställe, då jag är lat och orkar inte spara ner/hålla reda på alla dina underbara recept.

  Anna 2014-12-24 18:09:00
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Jag ska be Sofia om receptet om det inte är en hemlis 🙂 Åh vad glad jag blir att du önskar en kokbok. Det är min dröm att göra en egen kokbok och nu känner jag att det snart börjar bli dags. Har du någon grym förlagskontakt så tveka inte att tipsa mig 😉

   Anja Forsnor 2014-12-28 21:07:00
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!