ANJA FORSNOR

Gör ditt eget mandelsmör

bild 4 (55)

Let’s go nuts! Jag älskar nötsmör i olika former och min favorit just nu är mandelsmör. Lite mildare i smaken än jordnötssmör och inte lika sträv i smaken. Att göra eget nötsmör är väldigt enkelt – allt som behövs är nötter och en grym matberedare eller mixer.

Mandelsmör
1 liten glasburk

⌲ 2 dl sötmandel
⌲ en nypa flingsalt

Gör så här: Rosta nötterna i ugn eller på stekpanna tills de får en gyllenbrun rostad färg. Mixa nötterna i en matberedare tillsammans med en nypa flingsalt. Mixa, mixa, mixa i omgångar. Först blir nötterna ett torrt nötmjöl men efter ett tags mixande börjar snart olja från nötterna sippra ut. Pausa lite emellanåt för att inte matberedaren ska bli överhettad och ta ner nötmassan från väggarna i mixern. Fortsätt mixa tills mandelsmöret blir krämigt och smaka av.

Förvara i en glasburk i kyl eller skafferi. Perfekt med en klick på fröknäcke eller bananpannkakor. Smarr!

bild 1 (91)Först blir det bara ett nötmjöl.

bild 2 (90)Som sedan blir till en nötmassa…

bild 3 (73)Till slut sipprar oljan ut från nötterna och blir till ett krämigt nötsmör. Här bytte jag till en lite mindre mixer för att få en tätare nötmassa, hade nog egentligen lite för lite nötter för min stora matberedare.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer
 • Vad har du för mixer samt matberedare? Min fungerar tyvärr ganska dåligt och egentligen bara till smoothies men det är svårt att göra nötbollar och sånt i den :/

  Paula 2014-06-09 14:49:00 http://livehealthier.blogg.se
  Svara
  • Svar på Paulas kommentar.

   Jag har den här supermaskinen: http://anja.elle.se/premiartur-i-mixern/ . Det är verkligen ingen påkostad variant utan en av billigare från Elgiganten. Men den funkar faktiskt riktigt bra, är supernöjd både med mixer (funkar både till is och fryst frukt och bär) och matberedaren som är perfekt till rawfood och nötsmör. Finns säkert flera liknande men denna är jag supernöjd med!

   Anja Forsnor 2014-06-09 15:33:00
   Svara
 • Vad har du för mixer samt matberedare? Min fungerar tyvärr ganska dåligt och egentligen bara till smoothies men det är svårt att göra nötbollar och sånt i den :/

  Paula 2014-06-09 14:49:00 http://livehealthier.blogg.se
  Svara
  • Svar på Paulas kommentar.

   Jag har den här supermaskinen: http://anja.elle.se/premiartur-i-mixern/ . Det är verkligen ingen påkostad variant utan en av billigare från Elgiganten. Men den funkar faktiskt riktigt bra, är supernöjd både med mixer (funkar både till is och fryst frukt och bär) och matberedaren som är perfekt till rawfood och nötsmör. Finns säkert flera liknande men denna är jag supernöjd med!

   Anja Forsnor 2014-06-09 15:33:00
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!