ANJA FORSNOR

Dags att snacka godis

alla goda ting

Hörrni, jag tänkte snacka lite godis med er här idag. Jag vill inte vara någon party-pooper såhär dagarna innan påskfirandet drar igång men det är dags att vi öppnar ögonen när det kommer till alla dessa sötsaker vi stoppar i oss. Enligt Livsmedelsverket får vi svenskar i oss omkring 40 kilo socker per år, bara under påsken äter vi sammanlagt 6 000 ton (!!!) påskgodis.

Förutom allt onödigt vitt raffinerat socker så innehåller godis en massa annan skit som våra kroppar inte mår bra av. Många av de vanligaste godissorterna innehåller upp till 15 olika E-nummer! Som vi sällan vet vad det innehåller och som vi framförallt inte inte behöver. Jag har svårt att minnas när jag senast fick ett påskägg med godis från mina föräldrar, vi fick ofta andra småpresenter istället. Think outside the egg! Jag är övertygad om att mycket i grund och botten handlar om kunskap och intresse för att kunna göra smartare och mer medvetna val.

För det är väl ingen som aktivt och medvetet vill trycka i sig massa E-ämnen och tillsatser helt i onödan??

Så för att ge er lite inspiration har jag bakat 8 olika sorters påskgodis gjort på fina, bra och naturliga råvaror. Inget raffinerat socker, inga tillsatser utan ren och bra energi. Lite hälsosammare alternativ till påskgodiset som är minst lika gott. Jag kommer lägga upp något recept har varje dag under veckan, hoppas ni hittar något ni gillar!

bild (13)

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
15kommentarer
 • Tycker att det är superbra med bra tips på ”nyttigare” godia utan massa läbbiga tillsatser. Mitt problem är dock att jag är nötallergiker och i princip ALLA recept jag hittar innehåller minst en sorts nötter. Jättebra alternativ för de som inte är allergiker men för oss andra – not so good. Så jag skulle gärna få tips på godsaker man kan göra själv som inte innehåller nötter. Kan äta mandel men det vore fint med recept även utan det.

  Kajsa 2014-04-15 15:14:00
  Svara
  • Svar på Kajsas kommentar.

   Hej Kajsa! Åh jag förstår dig, måste verkligen vara frustrerande när i princip all ”nyttig” mat och snacks innehåller nötter. Flera av de recepten på påskgodis jag gjort innehåller faktiskt inte nötter, jag hoppas du hittar något du gillar. I dagens tips om frukt och choklad kan du enkelt skippa nötsmöret, det blir kanongott ändå! Men bra feedback, ska tänka på fler nötfria alternativ framöver.

   Anja Forsnor 2014-04-15 16:46:00
   Svara
   • Svar på Anja Forsnors kommentar.

    Läser nu igenom de recepten jag missade under påsken (och jag sportade runt på fjället som besatt så nu borde jag verkligen få äta lite saker) och flera av dem låter suveräna! Men ja, det är väldigt tråkigt att alltid få höra ”jag gjorde detta tokgoda/svinnyttiga/monumentalt hälsokickande men samtidigt en toppentreat till godis” och så innehåller det nötter nog för att ha ihjäl en nötallegisk häst.
    Men tack för flera bra recept som jag definitivt ska testa på!

    Kajsa 2014-04-23 16:00:00
    Svara
 • Tycker att det är superbra med bra tips på ”nyttigare” godia utan massa läbbiga tillsatser. Mitt problem är dock att jag är nötallergiker och i princip ALLA recept jag hittar innehåller minst en sorts nötter. Jättebra alternativ för de som inte är allergiker men för oss andra – not so good. Så jag skulle gärna få tips på godsaker man kan göra själv som inte innehåller nötter. Kan äta mandel men det vore fint med recept även utan det.

  Kajsa 2014-04-15 15:14:00
  Svara
  • Svar på Kajsas kommentar.

   Hej Kajsa! Åh jag förstår dig, måste verkligen vara frustrerande när i princip all ”nyttig” mat och snacks innehåller nötter. Flera av de recepten på påskgodis jag gjort innehåller faktiskt inte nötter, jag hoppas du hittar något du gillar. I dagens tips om frukt och choklad kan du enkelt skippa nötsmöret, det blir kanongott ändå! Men bra feedback, ska tänka på fler nötfria alternativ framöver.

   Anja Forsnor 2014-04-15 16:46:00
   Svara
   • Svar på Anja Forsnors kommentar.

    Läser nu igenom de recepten jag missade under påsken (och jag sportade runt på fjället som besatt så nu borde jag verkligen få äta lite saker) och flera av dem låter suveräna! Men ja, det är väldigt tråkigt att alltid få höra ”jag gjorde detta tokgoda/svinnyttiga/monumentalt hälsokickande men samtidigt en toppentreat till godis” och så innehåller det nötter nog för att ha ihjäl en nötallegisk häst.
    Men tack för flera bra recept som jag definitivt ska testa på!

    Kajsa 2014-04-23 16:00:00
    Svara
 • Så himla bra Anja! Think outside the egg ska bli mitt nya motto 🙂

  lisaarnell 2014-04-15 09:56:00
  Svara
 • Så himla bra Anja! Think outside the egg ska bli mitt nya motto 🙂

  lisaarnell 2014-04-15 09:56:00
  Svara
 • Mina barn brukar alltid få någon eller några presenter av mig och bara någon liten godisgrej för sakens skull. I år kommer något ekologiskt godis att hoppa ner i ägget.
  Sen får de vanliga ( oftast inget goda ) påskägg av mormor o farmor… 🙂

  Jessika 2014-04-15 09:40:00
  Svara
 • Mina barn brukar alltid få någon eller några presenter av mig och bara någon liten godisgrej för sakens skull. I år kommer något ekologiskt godis att hoppa ner i ägget.
  Sen får de vanliga ( oftast inget goda ) påskägg av mormor o farmor… 🙂

  Jessika 2014-04-15 09:40:00
  Svara
 • Jag har faktiskt inte ätit lösgodis sedan 2011 då jag slutade med allt godis. Sedan dess har jag börjat äta mörk choklad, vilket det förvisso också kan vara en hel del skit i men det är mitt val och det fungerar bra för mig 🙂 Försöker beställa hem Ombars om jag har möjlighet, så himla goda!!

  Paula 2014-04-15 06:54:00 http://livehealthier.blogg.se
  Svara
  • Svar på Paulas kommentar.

   Grymt jobbat, heja dig Paula! Just lösgodis har aldrig varit min grej men slukar gärna allt som heter choklad. Ju mörkare desto bättre! Visst kan choklad innehålla en massa skit men om man köper mörk ekologisk choklad så brukar den inte innehålla mer än 3-4 ingredienser. Kan rekommendera det här märket om du inte testat det: http://www.malmochokladfabrik.se/produkter/1888/

   Anja Forsnor 2014-04-15 16:50:00
   Svara
 • Jag har faktiskt inte ätit lösgodis sedan 2011 då jag slutade med allt godis. Sedan dess har jag börjat äta mörk choklad, vilket det förvisso också kan vara en hel del skit i men det är mitt val och det fungerar bra för mig 🙂 Försöker beställa hem Ombars om jag har möjlighet, så himla goda!!

  Paula 2014-04-15 06:54:00 http://livehealthier.blogg.se
  Svara
  • Svar på Paulas kommentar.

   Grymt jobbat, heja dig Paula! Just lösgodis har aldrig varit min grej men slukar gärna allt som heter choklad. Ju mörkare desto bättre! Visst kan choklad innehålla en massa skit men om man köper mörk ekologisk choklad så brukar den inte innehålla mer än 3-4 ingredienser. Kan rekommendera det här märket om du inte testat det: http://www.malmochokladfabrik.se/produkter/1888/

   Anja Forsnor 2014-04-15 16:50:00
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!