ANJA FORSNOR

LÄSARFRÅGA: TRÄNING EFTER KEJSARSNITT?

Läsarfråga till Amelie – läs mer om upplägget här.

Hey. Sicken härlig blogg du har. Till frågan: är det något speciellt man ska tänka på när man börjar träna efter kejsarsnitt? Och kombon styrketräning kejsarsnitt? Har dammsugit 1177.se om detta men blir inte ens klok på vad de definierar som träning. /Sophia

Hej Sophia!

Det man generellt brukar säga är att du ska vänta i ca 8 veckor med träning efter ett kejsarsnitt. Det första du bör göra när du vill köra igång med träningen sen är att försöka få kontakt med magmusklerna genom andningen, alltså inga rörelser för magen så som crunches eller liknande, utan ligga bekvämt på rygg med böjda knän och en naturlig svank- andas in normalt genom näsan och sen andas ut genom munnen och tänka att magmusklerna sjunker in och ihop lite grann, som om en korsett snöras åt i midjan. Inte för mycket, bara så att du känner att det händer något.

anja-stockholm-pilates-center-trana-yoga-grounded-factory

Obs! Viktigt att du inte rör på ländryggen samtidigt för då blir det automatiskt en crunch. Tänk att ländryggen ligger helt stilla i ett neutralt läge och att du har ett hallon i svanken som inte får mosas sönder samtidigt som du jobbar med andningen. Då har du börjat med lite lätt aktivering av de djupa magmusklerna.

Läs också: Tips på träning efter förlossningen

Sen när du känner dig fit for fight för mer träning så tycker jag att någon form av kontrollerad styrketräning tillsammans med rörlighetsträning är på sin plats. Jag rekommenderar alltid Pilates för det är ett genialt sätt att träna kontrollerat med den perfekta balansen mellan styrka och rörlighet. Men du bör gå till någon som är ordentligt utbildad och som INTE säger ”tryck ner svanken/ländryggen i mattan” när man ska göra tyngre magövningar. Viktigt, viktigt.

Jag tror att du kommer sen känna själv när/om du vill addera mer träning som är pulshöjande så som löpning, cykling etc. Så länge du börjar i rätt ända och stärker upp inifrån och ut, inte får ont någonstans och att du skyndar långsamt till en början.

Tänk kvalitet i träningen och att du ska bygga upp en stark kropp som håller!

Heja dig!
Amelie

Läs också: Gravid med tvillingar – hur ska jag träna?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!