ANJA FORSNOR

Hur vet man vad man vill göra med sitt liv?

Jag fick en läsarfråga på inlägget om drömmar och idag tänkte jag därför ge mig på det lilla ämnet – livet.

Åh vad inspirerande! Jag drömmer också om att våga kasta mig ut i det okända och satsa. Frågan är bara på vad… Hur visste du vad du ville göra med din nyfunna frihet?

Ja, hur vet man egentligen? Ska jag vara ärlig så visste jag inte vad jag ville göra. Det enda jag var riktigt säker på var att jag inte ville vara där jag var just då. Det gjorde det lite enklare att våga ta risken, eftersom jag ändå inte skulle vilja gå tillbaka. Jag visste också att jag inte ville gå direkt från en anställning till en annan, bara tanken på det gjorde att jag fick panik.

Att försöka hitta nya vägar och verkligen veta vad jag ville syssla med kändes som en omöjlighet när jag jobbade heltid, all energi och vaken tid gick ju åt till att jobba. Jag behövde helt enkelt en paus – time out – från alla krav och ansvar.

När folk frågade vad jag skulle göra svarade jag ofta ”hitta mig själv” med glimten i ögat. Men visst var det precis vad jag skulle göra, även om det lät lite klyschigt.

Mitt tips till dig är att fråga dig själv vad du brinner för? Och om du inte vet det än – vad är du duktig på? Ta hjälp av familj och vänner och fråga dem vad de tycker att du är riktigt bra på. Ofta stirrar man sig blind på det man gör just nu vilket gör att man låser in sig och inte tror att man kan vara minst lika bra på någonting annat.

När jag var 17 år fick jag jobb i klädesbutik och kort därefter avancerade jag till butikschef sen merchandiser och inköpare. Jag stormtrivdes och älskade mitt jobb under flera år. När jag väl kände att jag ville vidare stod det helt stilla. Kläder och detaljhandel var det enda jag kunde, hur skulle jag kunna jobba med någonting annat? Jag som varit på samma företag i så många år, ingen kommer vilja ha mig!

Hitta någon du inspireras av, det kan vara din mamma eller Beyonce. Det viktigaste är att du försöker identifiera vad det är hos dem som du inspireras av. Deras driv, passion eller mod? Hur kan du applicera det på dig själv och ditt liv?

När jag började utbilda mig till livsstilsrådgivare kändes allt så rätt. Jag tänkte att om jag var fri och öppen för vad som skulle komma till mig så behövde jag inte bestämma mig exakt hur jag skulle använda min utbildning under tiden. Jag visste att det skulle falla på plats sen, om jag bara tog en sak i taget och inte stressade upp mig.

Läs också: Att vara nöjd med tillvaron

Hur tråkigt det än må låta så behöver man lite trygghet i grunden för att våga. Jag tror på en förändring i taget om man vill få ut något positivt av det. Jag hade en ekonomisk buffert och ett stöd från min sambo. Vi hade inga barn än och jag var helt enkelt på rätt plats i livet för att våga.

Jag tror på att sätta upp mål men man får inte glömma bort att leva i nuet. Jag vet inte vad jag vill jobba med om fem år men jag vet vad jag vill syssla med idag, imorgon och nästa vecka. Jag tar en sak i taget och njuter av där jag är just nu. Den inställningen kanske inte är för alla, men det funkar för mig, och gör att jag har en övertygelse om att jag alltid är precis där det är meningen att jag ska vara.

anja-forsnor-en-god-morgon

Om ni är intresserade av det här så måste ni lyssna in när min vän Filippa var med i Framgångspodden och verkligen gick till djupet om det här ämnet. Så inspirerande!

Foto: Charlotte Gawell

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • Hej Anja och tack för ditt fina inlägg 🙂
  Jag är själv i samma situation som du beskriver att du var, där du inte riktigt visste vad du ville göra men att en förändring eller att styra in på en annan väg än den man var på. Många olika idéer och tankar har jag men får se vart jag egentligen är på väg. Jobbar en del med coaching idag och tycker det är mycket givande. Tänkte därför höra vart du utbildade dig till livstilsrådgivare?

  Lina 2016-02-07 03:12:28
  Svara
  • Svar på Linas kommentar.

   Hej Lina! Vad härligt att du lyssnar på din magkänsla och vågar testa dig fram. Heja dig! Jag utbildade mig på Bergklint Education i Göteborg men läste hela utbildningen på distans. Rekommenderar den, supernöjd! Har fått väldigt många frågor om min utbildning så jag samlade lite mer information i ett inlägg som publiceras här i morgon eller på onsdag 🙂 Undrar du något annat är det bara att fråga!

   Anja Forsnor 2016-02-09 00:05:25
   Svara
 • BRA inlägg! Tack! En fråga – arbetar du något som livsstilsrådgivare nu, om man skulle kontakta dig för lite coaching/samtal?

  Linnea 2016-02-04 06:56:04
  Svara
  • Svar på Linneas kommentar.

   Tack Linnea, vad glad jag blir! Jag brinner verkligen för det här ämnet och älskar att diskutera livet i stort och smått. Just nu har jag inte möjligheten att jobba med rådgivning tyvärr, jag får inte riktigt ihop det med en liten bebis här hemma. Men jag kan varmt rekommendera Filippa Salomonsson ifall du söker en bra coach. Kram

   Anja Forsnor 2016-02-04 22:43:16
   Svara
 • mycket bra inlägg! den frågan har man ju ställt sig själv X antal ggr alltså..

  ISA 2016-02-03 23:05:48 http://isabyl.devote.se
  Svara
  • Svar på ISAs kommentar.

   Tack! Tror det är viktigt att man faktiskt ställer sig den frågan på riktigt och vågar lyssna på svaren man får. Först då kan man veta om man är på rätt väg eller inte.

   Anja Forsnor 2016-02-04 22:45:19
   Svara
 • Tusen tack för ett superbra inlägg!

  Katja 2016-02-03 22:17:09
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!