Gjorde denna lax- och spenatpaj igår som blev riktigt god. Lika mycket som jag älskar en krämig västerbottenpaj gillar jag denna lite smalare paj med keso, ägg och havregrädde. Jag hittade lite rester av ugnsbakad laxfilé i kylen som gifte sig perfekt med spenaten. Gårdagens middag fick bli dagens lunch och idag var den till och med ännu godare när den hade stått till sig lite. Mums!
Pajdeg
1 normalstor form, 4-6 portioner
4 dl mjöl, jag använde hälften sojamjöl och hälften havremjöl
0,5 dl sesamfrön
2 msk kvarg
1 msk fiberhusk
1 msk kokosolja
1-2 msk kallt vatten
Blanda alla ingredienser i en matberedare, forma till en deg och lägg in i kylen cirka 30 minuter. Tryck därefter ut pajdegen i en form och förgrädda i ugnen på 200 grader i cirka 8-10 minuter.
Fyllning
färsk bladspenat
salladslök
ugnsbakad lax, går lika bra med varmrökt lax
Ta ut pajdegen ur ugnen och smula ner bitar av laxen tillsammans med hackad salladslök och bladspenat.
Äggstanning
3 ekologiska ägg
1 dl keso
2,5 dl Oatly havregrädde
1 tsk lantbuljong, Renée Voltaire
salt och peppar efter smak
Vispa ihop alla ingredienser till äggstanningen och häll ovanpå fyllningen. Grädda i ugnen i 200 grader i cirka 25-35 minuter, tills pajen fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna en stund innan servering.
Kommentera