ANJA FORSNOR

Varför behöver vi antioxidanter?

antioxidanter

Det pratas ofta om antioxidanter. Men vilken funktion fyller de egentligen i kroppen?

När syre omsätts så bildas det skadliga molekyler som kallas för fria radikaler. Stress, sjukdom, träning och fysisk aktivitet ökar produktionen av fria radikaler i kroppen som i sin tur kan förstöra delar i muskelcellen. Så om man tränar väldigt mycket kan man behöva fylla på med lite extra antioxidanter för att motverka negativa effekter av oxidativ stress som de fria radikalerna medför. En varierad och hälsosam kost bör täcka behovet hos de flesta och är att föredra framför kosttillskott.

Vitamin-A, Vitamin-C och vitamin-E räknas som antioxidanter, där vitamin C och E räknas som de viktigaste antioxidanterna. Även Vitamin B2 och Vitamin B5 fungerar som antioxidanter.

Satsa på att äta grönsaker, frukt, bär, nötter och frön. Alla kålväxter och grönt té är superantioxidanter. En bra regel är att hålla utkik efter färgstark mat, ju mörkare färg desto bättre!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
1kommentarer
  • […] i Thailand hade jag verkligen längtat efter min egen mixer. Den här smoothien är fullpackad med antioxidanter och är så god att jag aldrig vill att den ska ta slut. Jag har även börjat blanda ner flytande […]

    Hallon och blåbärssmoothie | Anja 2015-02-18 11:46:19 http://anja.elle.se/hallon-och-blabarssmoothie/
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!