ANJA FORSNOR

Sanningen om soja

Min syn på soja? Soja är ett av de absolut vanligaste substitut till mejeriprodukter och det har länge ansetts vara ett hälsosammare alternativ till vanlig mjölk.

Soja är ett minst sagt kontroversiellt ämne att diskutera där många åsikter går isär. Jag har fått en del frågor om min syn på sojaprodukter och här delar jag med mig av mina tankar. Det finns studier som visar att soja leder till matsmältningsproblem, rubbningar i sköldkörteln, försvagat immunförsvar, reproduktionsstörningar, undernäring, hjärtsjukdomar och cancer.

Vad vi vet är att soja innehåller naturliga gifter som fytinsyra, lektiner och andra enzymhämmande ämnen som kallas för rena anti-näringsämnen. Fytinsyra kan bidra till att förhindra kroppens upptagning av mineraler som järn, zink, kalcium och koppar. Soja kan även hämma matsmältningsenzymerna proteas och trypsin vilket leder till dålig matsmältning och gör att bukspottskörteln jobbar för mycket.

Isoflavonoiderna genistein och daidzein är två fytoöstrogener som liknar kroppens östrogen väldigt mycket. De sägs orsaka hormonella funktioner och blockera östrogeneffekten vilket kan leda till infertilitet samt bröstcancer. Samtidigt finns det studier som visar på fördelar med soja och säger att en normal sojakonsumtion skulle minska risken för bröstcancer.

En annan effekt av sojan är ett enzymhämmande ämne, BBI som blockerar enzymer som är nödvändiga för att kroppen ska kunna bryta ner protein. De kan även orsaka allvarliga problem med magen och störningar i upptagningen av aminosyror.

Growth Soybeans

I Asien använder man sig mycket av fermenterad soja som t.e.x miso, tamari och tempeh. När sojan fermenteras bryts många av de negativa ämnena ner vilket gör den fermenterade sojan bra ur hälsosynpunkt! Det är alltså den icke-fermenterade sojan som främst påverkar kroppen negativt.

Det krävs inte mycket soja för att det ska orsaka hormonella störningar. Två glas sojamjölk om dagen under en månad sägs kunna rubba menstruationscykeln hos en kvinna.

Det är många som tycks tro att soja är den enda vegetabiliska proteinkällan. Även om man inte dricker två glas sojamjölk om dagen så är det lätt att överkonsumera soja. Extra vanligt är det om man som vegetarian äter soja i olika former t.ex. sojafärs, tofu, sojabönor, sojamjölk, sojamjöl, sojayoghurt, sojaprotein etc. Det må ha olika färg och form men i grund och botten är det bara soja, soja, soja…

Dessutom innehåller sojayoghurt och sojamjölk ofta tillsatt socker vilket jag också tycker är onödigt. Vill man ha vegetabiliska produkter rekommenderar jag havremjölk, rismjölk, nötmjölk, kokosdryck, kokosmjölk eller att göra smoothies.

En annan faktor är att sojaproduktionen är en stor miljöbov. Soja har blivit en enorm massindustri och stora delar av den soja som odlas är genmodifierad (GMO) och fruktansvärt besprutad. Bara besprutningen i sig är ett enormt hälsoproblem i sig och drabbar miljön och vår jord något enormt men värst av allt – odlarna som blir sjuka. En majoritet av den sojan vi importerar till Sverige odlas i Sydamerika där man skövlar stora delar av Amazonas regnskogar för att få plats med de stora sojaodlingarna. Om man som vegetarian valt att avstå från att äta kött på grund av miljöskäl så borde man kanske tänka till när det gäller soja.

Ju mer jag läser desto fler anledningar ser jag till att vara ifrågasätta sojaindustrin. Det finns studier som säger olika och rekommendationerna går isär. Om man äter mycket sojaprodukter tycker jag man ska läsa på, köpa ekologiskt och kanske inte överkonsumerar soja. Överkonsumtion av något livsmedel är aldrig bra. Hur går era tankar kring sojaprodukter?

Baserat på följande artiklar:
› Holistic 

› WWF 

› Eqology 

› Greatlife 

› Latinamerika 

› Smartamaten 

Foto: ICA.se

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!