Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

ANJA FORSNOR

Hemmagjord mandel- och hasselnötsmjölk

bild 1 (90)

bild 2 (89)

bild (19)

Att göra sin egen mjölk är verkligen superenkelt och man kan variera nötter och smaksättning i all oändlighet. I lördags gjorde jag på mandel och hasselnötter som blev riktigt bra. Nästa gång ska jag nog testa att smaksätta med kanel och lite kardemumma, kan tänka mig att det blir riktigt gott. Är för övrigt väldigt nöjd med min nya nötmjölkspåse, den gjorde det hur enkelt som helst att sila bort nötmassan.

Mandel- och hasselnötsmjölk
1 liter

⌲ 1,5 dl mandel
⌲ 1 dl hasselnötter
⌲ en nypa flingsalt
⌲ 1 liter vatten
⌲ en nypa vaniljpulver (valfritt)

Gör så här: Blötlägg nötterna i minst fem timmar, eller över natten, för att få bort svårsmälta enzymer och ge en lite mildare och sötare nötsmak. Hasselnötter saknar dessa enzymer så de behöver egentligen inte blötläggas men jag gjorde det ändå så de blev mjuka och lätta att mixa.

Häll av vattnet och skölj nötterna ordentligt med nytt vatten. Mixa nötterna med 1 liter vatten, en nypa flingsalt och lite vaniljpulver. Mixa ordentligt en stund tills nötterna löses upp och mjölken blir vit, häll sedan allt i en nötmjölkspåse och sila ut mjölken i en stor bunke. Blir mjölken för tjock kan du alltid spä med lite mer vatten. Förvara i glasflaska i kylen, hållbarhet i cirka 3-4 dagar. Nötmassan som blir kvar i påsen sparar jag till vegobiffar eller bakning!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • […] utifrån vad man har hemma i kylskåpet och olika kryddor. Ofta använder jag nötmassa från när jag gör nötmjölk eller resterna från juicepressen som bas i biffar vilket fungerar utmärkt. Denna […]

  Grönsaksfalafel med blomkål och broccoli | Anja 2014-10-07 20:33:55 http://anja.elle.se/gronsaksfalafel-med-blomkal-och-broccoli/
  Svara
 • […] utifrån vad man har hemma i kylskåpet och olika kryddor. Ofta använder jag nötmassa från när jag gör nötmjölk eller resterna från juicepressen som bas i biffar vilket fungerar utmärkt. Denna […]

  Grönsaksfalafel med blomkål och broccoli | Anja 2014-10-07 20:33:55 http://anja.elle.se/gronsaksfalafel-med-blomkal-och-broccoli/
  Svara
 • Vart köper man sådana påsar 🙂 ?

  stina 2014-06-03 19:10:00
  Svara
  • Svar på stinas kommentar.

   Jag beställde den på René Voltaires webbshop, kolla där 🙂 Annars googla nötmjölkspåse så kanske du hittar andra ställen.

   Anja Forsnor 2014-06-04 00:12:00
   Svara
 • Vart köper man sådana påsar 🙂 ?

  stina 2014-06-03 19:10:00
  Svara
  • Svar på stinas kommentar.

   Jag beställde den på René Voltaires webbshop, kolla där 🙂 Annars googla nötmjölkspåse så kanske du hittar andra ställen.

   Anja Forsnor 2014-06-04 00:12:00
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!