ANJA FORSNOR

Kärlekshistorian om havgregrynsgröt och bärpaj – Baked oats

bild 4 (38)

bild(2)

Jag är helt tagen av min nya kokbok från Green Kitchen Stories som nu har fått den ärofyllda hedersplatsen på matbordet. Jag satt och lusläste hela kokboken från pärm till pärm en kväll förra veckan, hänförd av alla söta små berättelser, vackra bilder och recept.

Jag vet inte om det bara är jag, men jag gör alltid så när jag köper en ny kokbok. Läser den som om det vore en skönlitterär bok med samma spänning som en annan tar sig an en deckare. Bläddrar från sida till sida, går igenom alla recept och letar efter smaker och dofter i mitt minne. Tänk om man en dag skulle få ge ut en kokbok, vilken dröm.

Hittade ett recept på Baked Oats som jag bestämde mig för att göra till söndagens brunch. Jag tyckte verkligen om det. Om havregrynsgröt och bärpaj skulle gifta sig så skulle deras lilla kärleksbarn vara baked oats. En lyxigare gröt som är given på helgfrukosten. Jag använde en större form så vi fick ganska mycket över, men man kan med fördel halvera receptet och göra i en mindre form för två personer.

Baked oats
cirka 4-5 portioner

4 dl havregryn (jag använde hälften boveteflingor och hälften havregryn)
2-3 dl tinade bär
3 ägg
4 dl osötad mandelmjölk eller valfri mjölk
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk malen ingefära (eller riv färsk)
havssalt efter smak

Krispig nöttopping
1 dl valfria nötter, jag använde mandel
1 dl solrosfrön och pumpakärnor
2 msk rumstempererad kokosolja
1 msk stevia, agave, honung eller valfri sötning

Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader och smörj en ugnsform med kokosolja. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vipa äggen tillsammans med mandelmjölken i en separat bunke. Lägg bären i botten på formen och häll sedan över den torra blandningen så den täcker bären. Tillsätt därefter äggblandningen i ett jämnt lager så alla gryn blir blöta. Rör sedan ihop nöttoppingen och sprinkla överst innan du sätter in den i ugnen på 30-40 minuter. När den fått en gyllenbrun färg på toppen är oatsen klara. Låt svalna någon minut innan servering. Ät som den är eller med valfri mjölk.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
 • Och just det! Klart du ska skriva en kokbok! Gärna med samma stuk som bloggen – inslag av träning, skönhet och lite av varje. Kokbok slash (ja lite corny att skriva ut det) livsstil. Du är en fena på att inspirera! Jag hade lätt köpt boken !
  Do it!

  Dani 2014-05-15 10:46:00
  Svara
  • Svar på Danis kommentar.

   Men åh, bästa peppen. Tack!! Nu gav du mig en riktig boost! Kanske något att spinna vidare på där 😉

   Anja Forsnor 2014-05-15 14:25:00
   Svara
 • Och just det! Klart du ska skriva en kokbok! Gärna med samma stuk som bloggen – inslag av träning, skönhet och lite av varje. Kokbok slash (ja lite corny att skriva ut det) livsstil. Du är en fena på att inspirera! Jag hade lätt köpt boken !
  Do it!

  Dani 2014-05-15 10:46:00
  Svara
  • Svar på Danis kommentar.

   Men åh, bästa peppen. Tack!! Nu gav du mig en riktig boost! Kanske något att spinna vidare på där 😉

   Anja Forsnor 2014-05-15 14:25:00
   Svara
 • Tjoho va gott! Jag efterfrågade ju receptet på din Instagram igår men kunde inte hålla mig utan provade att slänga ihop en form med inspiration av lite olika recept jag googlat fram 🙂 De allra flesta hade massa socker eller honung men jag skippade det helt och tog istället lite honung vid servering. Det blir ju sött av bären o frukten, hade dessutom bananslantar till och lite kvarg. Hade lite chiafrön i den torra blandningen också samt topping med rostade solrosfrön, pekannötter, valnötter och kokoschips, rekommenderas! 🙂 jag är absolut tokig i gröt och skulle kunna äta det morgon middag o kväll och denna varianten kommer jag göra om och om igen. Har hur många tankar som helst på hur man kan variera.

  Malin

  Malin 2014-05-14 18:44:00
  Svara
  • Svar på Malins kommentar.

   Åh vad gott det låter! Nästa gång tänkte jag testa att göra med kokos och boveteflingor! Och massa hallon! Muums! Jag älskar också gröt och får aldrig nog, kan varieras i alla oändlighet 🙂 Kram!

   Anja Forsnor 2014-05-15 14:26:00
   Svara
 • Tjoho va gott! Jag efterfrågade ju receptet på din Instagram igår men kunde inte hålla mig utan provade att slänga ihop en form med inspiration av lite olika recept jag googlat fram 🙂 De allra flesta hade massa socker eller honung men jag skippade det helt och tog istället lite honung vid servering. Det blir ju sött av bären o frukten, hade dessutom bananslantar till och lite kvarg. Hade lite chiafrön i den torra blandningen också samt topping med rostade solrosfrön, pekannötter, valnötter och kokoschips, rekommenderas! 🙂 jag är absolut tokig i gröt och skulle kunna äta det morgon middag o kväll och denna varianten kommer jag göra om och om igen. Har hur många tankar som helst på hur man kan variera.

  Malin

  Malin 2014-05-14 18:44:00
  Svara
  • Svar på Malins kommentar.

   Åh vad gott det låter! Nästa gång tänkte jag testa att göra med kokos och boveteflingor! Och massa hallon! Muums! Jag älskar också gröt och får aldrig nog, kan varieras i alla oändlighet 🙂 Kram!

   Anja Forsnor 2014-05-15 14:26:00
   Svara
 • Oh yummie! Merci! Ska bli spännande att prova!

  Dani 2014-05-14 16:20:00
  Svara
 • Oh yummie! Merci! Ska bli spännande att prova!

  Dani 2014-05-14 16:20:00
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!