ANJA FORSNOR

Hurry curry! Kikärtsbollar med tonfisk och sesamfrön

bild 2 (57)

bild 1 (58)

bild 3 (44)

Gjorde en ny variant på kikärtsbollar med inspiration från min kära vän Mathilda som blev riktigt lyckade. Kikärtor är perfekt att mixa med massa goda kryddor och forma till bollar eller biffar. Grymt om man vill äta vegetariskt då kikärtor innehåller protein, kostfibrer och mineraler. Dessutom är de mättande och bra för tarmarna.

Denna gången testade jag att ha i tonfisk för att göra dem lite matigare och kryddade med chili, curry, vitlök och koriander.

Kikärtsbollar med tonfisk och sesamfrön
cirka 20 bollar

♦ 400 gram kokta kikärtor, glöm inte skölja dem i vatten om du köper färdigkokta
♦ 1 burk tonfisk i vatten
♦ 2 äggvitor
♦ 1 tsk fiberhusk
♦ 1 vitlöksklyfta, eller efter smak
♦ 0,5 tsk sambal olek
♦ 1 halv kruka koriander
♦ 1-2 tsk curry
♦ 1 tsk gurkmeja
♦ en halv pressad lime
♦ salt, peppar
♦ sesamfrön att rulla i

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa alla inredienser förutom sesamfrön till en jämn och slät smet. Jag använde min matberedare men stavmixer funkar minst lika bra. Tillsätt äggvita, fiberhusk och alla kryddor. Det går nog att göra utan fiberhusk men det hjälper till att hålla ihop dem. Se till att smeten inte blir för lös, den ska gå att forma till bollar.

Forma till bollar och rulla i sesamfrön. Tillaga i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 10-15 minuter. Passa dem så de inte blir för torra. Det går även att steka dem i lite kokosolja på stekpannan, dock tycker jag de lätt smälter på stekpannan och inte bli lika fina som i ugnen.

Till det stekte jag vitkål och grönkål och gjorde en morotspuré på ugnsbakade morötter som jag mixade med lite olja, havssalt och vitlök. Yum!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!