ANJA FORSNOR

Skillnad på kakao och kakao?

20140316_160951_resized

20140316_160757_resized

Man hör ju ofta att kakao är så himla nyttigt och visst stämmer det. Men spelar det egentligen roll vilken kakao man köper?

Svaret är ja, det är otroligt stor skillnad på kakao och kakao.

Tidigare har jag alltid köpt vanlig kakao, ni vet den som finns i de flesta hyllor i matbutiken. Jag vill inte säga att denna kakao är dålig på något vis men vid framställningen så rostas kakaobönorna på så hög temperatur innan de processas, vilket gör att majoriteten av näringsämnena i kakaon försvinner. Resultatet blir att den vanliga kakaon tyvärr inte har så många nyttigheter kvar.

Så sedan ungefär ett år tillbaka köper jag rå kakao. Ekologisk såklart! Rå kakao rostas runt 40 °C vilket gör att alla näringsämnena bibehålls. Kakaobönorna fermenteras, soltorkas, krossas till nibs och mals sedan till en pasta. Därefter kallpressar man bort kakaosmöret och kvar blir det otroligt näringsrika kakaopulvret!

20140316_160807_resized
Till vänster: Rå ekologisk kakao från Superfruits. Till höger: Vanlig ekologisk kakao från Aware. Vilken väljer du?

Rå kakao innehåller mer antioxidanter än något annat livsmedel och dessutom är det fullt med bra fetter, protein, järn, magnesium, krom, fosfor och svavel vilket gör det till ett riktigt superfood! Rå kakao innehåller också flavanoider som i många studier visat sig vara bra mot högt blodtryck, främja blodflödet, bra för både matsmältning och immunförsvar samt motverka cancer. Det sägs även att rå kakao gör en lycklig. Bara det argumentet gör mig lycklig! ♥

Smaken är i stort sett densamma, rå kakao är lite ljusare i färgen men annars är de likvärdiga. Testa gärna rå kakao nästa gång det är dags att fylla på skafferiet.

Finns att köpa i stort sett alla hälsokostbutiker, något dyrare än vanlig kakao men se det som en investering i din hälsa. Eller gör som min vän Sofia tipsade om och använd den vanliga kakaon vid bakning med upphettning och den råa varianten till raw food, t.ex. raw kokosbollar.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Jag älskar choklad och har funnit en bra choklad som om du tar ex 10gram per dag ger dig 200gram flavanoler det är upp till 10 gånger mer än ex mörk choklad. Kakaoflavanolerna är en av naturens supermat. Kolla gärna min hemsida http://www.mytruenordic.com/Andy där finns mer info om chokladen och även mina kontaktuppgifter. Hoppas det är okej att få göra reklam för en superbra produkt för hälsan 🙂

  Andreas 2015-05-04 16:01:00
  Svara
 • Jag älskar choklad och har funnit en bra choklad som om du tar ex 10gram per dag ger dig 200gram flavanoler det är upp till 10 gånger mer än ex mörk choklad. Kakaoflavanolerna är en av naturens supermat. Kolla gärna min hemsida http://www.mytruenordic.com/Andy där finns mer info om chokladen och även mina kontaktuppgifter. Hoppas det är okej att få göra reklam för en superbra produkt för hälsan 🙂

  Andreas 2015-05-04 16:01:00
  Svara
 • Bästa inlägget EVER! Tack så mycket! Jag har också börjat köpa rå kakao. 🙂

  Melicia 2015-01-05 15:26:00
  Svara
  • Svar på Melicias kommentar.

   Vad kul att du gillade det Melicia! Jag älskar verkligen rå kakao, så gott i smoothies med banan och mandelmjölk! 🙂

   Anja Forsnor 2015-01-05 16:35:00
   Svara
 • Bästa inlägget EVER! Tack så mycket! Jag har också börjat köpa rå kakao. 🙂

  Melicia 2015-01-05 15:26:00
  Svara
  • Svar på Melicias kommentar.

   Vad kul att du gillade det Melicia! Jag älskar verkligen rå kakao, så gott i smoothies med banan och mandelmjölk! 🙂

   Anja Forsnor 2015-01-05 16:35:00
   Svara
 • […] är både sockerfri och otroligt goda. Tro mig, de här går hem hos alla. Och använder ni rå kakao är de maximerade med näring och […]

  Hurra för chokladens dag | Anja 2014-11-11 21:07:38 http://anja.elle.se/hurra-for-chokladens-dag/
  Svara
 • […] är både sockerfri och otroligt goda. Tro mig, de här går hem hos alla. Och använder ni rå kakao är de maximerade med näring och […]

  Hurra för chokladens dag | Anja 2014-11-11 21:07:38 http://anja.elle.se/hurra-for-chokladens-dag/
  Svara
 • […] Jag är så tacksam över att choklad är min stora last då man kan göra så mycket bra nyttigheter med just kakao. Rå kakao innehåller mycket antioxidanter och är bra både för matsmältning och immunförsvar. Jag har skrivit om alla hälsofördelar med kakao innan som ni kan läsa om här! […]

  Smoothie for breakfast or dessert? | Anja 2014-09-18 11:23:07 http://anja.elle.se/smoothie-for-breakfast-or-dessert/
  Svara
 • […] Jag är så tacksam över att choklad är min stora last då man kan göra så mycket bra nyttigheter med just kakao. Rå kakao innehåller mycket antioxidanter och är bra både för matsmältning och immunförsvar. Jag har skrivit om alla hälsofördelar med kakao innan som ni kan läsa om här! […]

  Smoothie for breakfast or dessert? | Anja 2014-09-18 11:23:07 http://anja.elle.se/smoothie-for-breakfast-or-dessert/
  Svara
 • ”Vanlig” kakao rostas ofta över dieselfat eftersom det är ett billigt sätt att få den att torka snabbt. Du får alltså i dig dieselångor, om än i små mängder, när du äter sådan kakao.

  Viktoria 2014-03-17 16:24:00
  Svara
 • ”Vanlig” kakao rostas ofta över dieselfat eftersom det är ett billigt sätt att få den att torka snabbt. Du får alltså i dig dieselångor, om än i små mängder, när du äter sådan kakao.

  Viktoria 2014-03-17 16:24:00
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!