Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

ANJA FORSNOR

Den gröna matresan

_F6B5337

Foto: Andy Prhat

Hur gör man för att äta mer vegetariskt? En bra start är att göra lite tankearbete och planera måltiderna innan man står där hungrig i mataffären. Många utgår från kött eller kolhydrater när de planerar en middag och sen hamnar kanske lite grönsaker på sidan om det finns plats.

Jag tycker man ska göra precis tvärtom. Utgå från grönsakerna och ge dem störst plats på tallriken. Använd gärna matiga grönsaker och rotfrukter som broccoli, blomkål, morötter, sötpotatis, kålrot, palsternacka och rödbetor. Vill man äta kött eller fisk kan man ha det vid sidan om eller tillsätta bönor, linser, tofu eller ägg som proteinkälla.

Att göra hommus, ärtpesto, sötpotatisröra eller andra såser baserat på grönsaker är också ett bra och gott sätt att få sig mera grönt!

De senaste månaderna har jag känt mig så inspirerad till att laga riktigt goda vego här hemma. Mitt bästa tips är att hämta inspiration i flera internationella kök där grönsaker ofta är basen i många fantastiskt goda och exotiska rätter. Titta bara på det thailändska, indiska, mexikanska och italienska köket som ofta baserade enbart på vegetariska produkter.

Så gott, färgstarkt, nyttigt och härligt på alla sätt och vis!

halloumi-gryta-vegetarisk

Ni kanske minns att jag testade Felix nya vegetariska rätter? Här kan ni läsa vad jag tyckte om det. Och vill ni testa att göra receptet på den här Halloumi Hotpot hemma så kommer det här:

Recept – veggie halloumi hotpot
4 portioner

1 burk kokosmjölk
3 dl kokta röda linser
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl broccoli
1 1/2 dl sötpotatis i tärningar
1/2 hackad gul lök
1/2 morot i tärningar
150 g halloumi i bitar
liten palsternacka i tärningar
1 msk rapsolja

kryddor
1 msk röd currypaste
1 buljongtärning
1 tsk salt
1/2 vitlöksklyfta
1/2 tsk riven ingefära
1 krm chiliflakes
1 krm spiskummin

tillbehör
råris, quinoa eller bovete
färsk mynta

Hätta upp olja i en gryta och tillsätt lök, morot, palsternacka, vitlök och 1 1/2 dl vatten. Låt puttra i 10 minuter. Mixa grovt med en stavmixer och tillsätt röda linser samt sötpotatis. Tillsätt buljong, alla kryddor samt kokosmjölk och koka till en gryta i cirka 20 minuter. Smaka av grytan och tillsätt eventuellt mer kryddor eller vätska för önskad konsistens. Tärna halloumin och stek i lite olivolja och toppa grytan med halloumi och färsk mynta. Servera med ris och kokt broccoli.

Inlägg i samarbete med Felix.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
1kommentarer
  • Bra tips! Vi har börjat äta alltmer veggie här hemma och behöver inspiration! Det är svårt att lägga om sin kost, det tar tid och man behöver mer inspiration! 🙂

    Johanna 2016-02-24 21:23:48 http://doowop.blogg.se
    Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Petra Tungården
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Vanja Wikström
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Ida Warg
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Mode
Chrystelle Eriksberger