Inlägg i samarbete med AXA.
Jag älskar dessa söta små havrekakor, passar lika bra till frukostbordet som till mellis. Perfekta när du är på språng, dessutom kan man göra dubbel sats och frysa in dem. De är så barnsligt enkla att göra så de är faktiskt ett sådant recept man kan slänga ihop på morgonen medan man hoppar in i duschen eller klär sig.
Jag har ett liknande recept i min frukostbok och basen är havregryn, banan, kokos och jordnötssmör. Sen kan man piffa till dem med vad man har hemma, lite nötter eller torkad frukt. De här tar alltid slut galet fort här hemma, det gäller att hålla sig framme när de är färdiga.
Frukostkakor med havre
10-12 små kakor
3 dl havregryn från AXA
2 mogna bananer
2 msk cruncy jordnötssmör
2 msk riven kokos
torkade tranbär
lite flingsalt
Värm ugnen till 200 grader. Blanda alla ingredienser utom flingsalt för hand med en gaffel eller i en matberedare. Forma smeten med händerna till små runda kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter tills de är alldeles gyllenbruna.
Tips!
Torkade tranbär som säljs i vanliga matbutiker innehåller ofta stora mängder vitt socker. Håll utkik i hälsokosten eller ekobutiker efter tranbär sötade med äppeljuice eller ananasjuice, ett lite hälsosammare alternativ som är minst lika gott. Finns bland annat i Hötorgshallen.
Någon var väldigt förtjust och passade på att ta två kakor på samma gång…
Mums, låter gott och bra att ha hemma vid hungriga situationer. Måste testa!
För dem som ej tål nötter, är jordnötssmöret ett måste, eller går det att byta ut mot något tror du?
Det är absolut inte ett måste, funkar precis lika bra utan 🙂 Kan krydda med lite kanel eller kardemumma för att smaksätta med något annat.
Det här ser spännande och gott ut! Ska absolut testa! 🙂
Vad kul, hoppas du gillar! 🙂
För mig som inte gillar banan, smakar det mycket banan? går det annars att byta ut mot något annat?
Hmm, alltid svårt eftersom jag ääälskar banan haha. Men jag skulle bytt ut banan mot ägg ifall jag var du. Och kanske tillsätta lite honung för sötma 🙂 Testa med en liten sats och smaka av!
Åh, de ser ju fantastiska ut! Jag försökte mig på något liknande för ett tag sedan men de blev helt mjuka och sega, inte alls kul, haha… Receptet var i och för sig inte exakt lika, men min fråga är; blev dina knapriga eller sega? :)) vågar inte testa och få slänga en sats till ,haha
Tack! 🙂 De blir inte direkt knapriga, lite på ytan men annars ganska sega. Jag tycker de är perfekta så men vill du ha dem mer crunchy så kanske du ska byta ut en banan mot ägg. Då tror jag de blir lite mer knapriga. Testa med en liten sats och se 🙂