ANJA FORSNOR

Bärsele eller bärsjal till spädbarn?

Just nu vill den här lilla tjejen helst hänga på min axel hela dagarna. Där är hon hur nöjd som helst och så fort jag lägger ner henne så vaknar hon och vill bli buren igen. Det är ju hur gosigt som helst när hon sover på axeln, dock får jag ingenting gjort, och det skulle vara skönt att kunna typ gå på toaletten och fixa lite lunch ibland. Läkaren på BVC sa att hon helst inte ska sitta för länge i sin babysitter när hon är så liten så den försöker jag undvika nu.

Vi har provat att sätta henne i en bärsele vid några tillfälle men då får hon panik och blir jätteledsen så det slutar alltid med att jag ger upp och tar upp henne istället. Tror kanske det är vi som inte riktigt fått kläm på hur hon ska sitta i den, alldeles för mycket remmar och spännen att hålla reda på. Dessutom känns det som hennes ben sitter alldeles för brett i den, de hänger liksom inte rakt ner utan står ut på sidorna. Ska det verkligen vara så? Känns helt fel och hon verkar ju inte gilla det direkt heller. Eller är det bara en vanesak?

Vi har två bärselar, en från Stokke och en från Baby Björn och hon sitter likadant i båda så jag tror inte det är modellerna det är fel på. Är hon helt enkelt för liten? Har funderat på om jag ska testa en bärsjal istället, då sitter hon närmare kroppen känns det som vilket hon borde gilla. Men de känns ju så krångliga att knyta på egen hand. Någon som har tips?

anja-forsnor-bebis

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Benen ska vara i grodposition och inte hänga rakt ner, vet inte exakt varför förutom att det inte är ergonomiskt 🙂 Här är en bra länk: http://www.femme.se/matildamilano/2014/02/24/for-att-det-ar-darfor-vi-valt-ergobaby/

  Jag använder en Ergobaby 360 och är supernöjd! Ska nog införskaffa en sjal också! 🙂

  Hannah 2015-12-11 09:32:48
  Svara
 • Hej Anja,
  Jag har varit jätteglad för en trikåsjal, önskar jag hade haft den från första dagen. De är inte så dyra och kan knytas på ett sätt – googla och se en video så går det rätt snabbt att lära sig. Anpassar sig efter bebisens kropp och storlek, så mycket mer ergonomisk än en bärsele för de allra minsta.
  Jag har denna: http://koalabarn.se/slynger/11-boba-standard-vikle.html

  Vh Elin

  Elin 2015-12-10 10:34:54
  Svara
 • Hej Anja!
  Vi har en 3-månaders tjej hemma och känner igen ”axelhänget” jättemycket. Vi testade Stokke bärsele och upplevde samma sak du beskriver så köpte en bärsjal på Bonti istället – bästa köpet någonsin – hon kommer mycket närmare dig och blitt trygg och lugn. Och du får ”hands free”. Att lära sig knyta tar 5 minuter och den är lätt att ta med överallt. 🙂 I vårt fall är det iaf nyckeln till en lugn bebis i 99 fall av 100.

  Olivia 2015-12-08 20:03:28
  Svara
 • Hej! Vi hade samma problem med vår lilla grabb, det blev mycket bök när man skulle sätta ner honom i bärselen. Men när vi gick omkring och det ”guppade” så blev han mer och mer nöjd. Om jag inte minns helt fel blev det bättre när han var runt 2 månader, då började det vända. Idag älskar han att sitta i babybjörnen! Han somnar på promenader och är glad att han kan se mer (han är snart sju månader). Alla barn är ju såklart olika och hur du än gör kommer det säkert bli bättre när hon vant sig och kanske vuxit på sig lite. Jag är glad att vi fortsatte med babybjörnen eftersom vår lilla grabb (ju äldre han blev) inte var lika nöjd i vagnen längre. Han ville liksom vara med och se (men var för liten för sittdelen på vagnen) och då var det bara att sätta honom i babybjörnen och allt blev bra, istället för att han skulle skrika sig hes på promenaden. Lycka till hur ni än gör 🙂

  Maria 2015-12-08 11:09:39
  Svara
 • Hej Anja!
  Spana in @lalabubaby på Instagram. Har inte testat den själv men tänkte göra det nu till mitt andra barn som kommer i januari. Bärtröjan verkar så himla smidig och man slipper allt krångel med att knyta! Hör gärna av dig om vad du tycker ifall du testar!
  Vänliga hälsningar
  Lisa

  Lisa Gulve 2015-12-07 21:16:21
  Svara
  • Svar på Lisa Gulves kommentar.

   Åh vad spännande, en bärtröja! Så smidigt, aldrig sett förut. Blev så nyfiken så jag måste nästan beställa 🙂 Håller dig uppdaterad såfall! Tack för tipset!

   Anja Forsnor 2015-12-07 21:42:32
   Svara
 • Köp en babybjörn balance babysitter som har 3 lägen – det lägsta går att använda redan för nyfödingar, då ligger de nästan ner men kan gungas. Min lilla älskar sin och har använt den sen hon var riktigt liten. Perfekt att låta dem sitta i när man behöver fixa sånt som du skriver!

  Malin 2015-12-07 20:14:06
  Svara
 • Hej! O stort grattis!! har en dotter på 12 veckor o i början kände jag mig så fast för hon ville vara med mig hela tiden o då blev de ju mest soffan! !Jag hade fått låna en babybjörn one av en vän men fick inte alls till de!
  Sen va de nån som började tjata om hur mysigt bärsjal var o ergonomiska bärselar(dvs där barnen sitter i grodposition o rätt belastning på föräldern)
  Kör numera med tricotsjal och Ergobaby 360.
  Älskar sjalen men om man är ute o går o lillan inte vill va i vagnen så är de mkt lättare att knäppa upp henne i en sele då sjalen är så lång!
  Hemma blir de mest sjal. Men pappan kör mest selen;)
  Jag är hooked o älskar o bära, hon somnar liksom inom 5 min varje gång o en annan får möjlighet o fixa o dona! Städa baka o laga mat osv! 😉
  De finns en grupp på Facebook som heter Bärsjalar! – gå med där så ser du en massa bärsjalsfrälsta o kan få en massa tips!

  Lina 2015-12-07 18:02:28
  Svara
 • Hej Anja,

  Jag hade samma ”problem” med vår lilla tjej när hon var ungefär en månad. Hade hemma en sjal och testade men kände att det inte passade mig, annars är det säkert super och barnet kommer nära. Det dröjde dock till hon var ungefär 2 månader innan hon godkände att vi hade henne i Babybjörnen. I början la jag en liten tunn sjal bakom huvudet så hon fick lite extra stöd och mys men nu när hon är stabilare i nacken så behövs inte det. Testa bärsjal eller håll ut ett litet tag till så ska det säkert funka fint sen 🙂

  Sara 2015-12-07 16:13:41
  Svara
 • Håller med Josefin!
  Vet ingen bärsele som fungerar till så små barn utan spädbarnsinlägg, har ni sånt?
  Jag har bärsjal till min 1-månaders, där sitter han och myser när jag är ute i skogen med hunden, lånar makens ytterkläder (jag är liten han är lång) så jag kan stänga till, perfekt! Älskar den här milda vintern 🙂
  Dock kånkar jag inte runt med bärsjal för jämnan inomhus, men det kan man definitivt göra! De är inte särskilt krångliga att knyta även om det kan verka så med allt tyg, det tar bara ett par gånger att få fason på. Men det är en djungel det också, olika tyger med olika egenskaper.. Hoppas ni hittar nåt som passar!

  Linnea 2015-12-07 14:49:44
  Svara
 • Hej Anja! Vår lilla två-veckorstjej trivs bra i bärsjalen, hon verkar tycka det är varmt och mysigt och speciellt om jag eller min sambo bara har en uppknäppt skjorta eller kofta på överkroppen blir det hud mot hud och ännu bättre för lilltjejen. Här är ett bra klipp http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/därför-ska-du-bära-ditt-barn-i-sjal-3220139
  Kolla även Facebook-gruppen Bärsjalar!

  Vad gäller bärsele låter det korrekt som du skriver om hennes ben, de ska vara i ”grodposition” för höfternas skull. Dock kanske dina bärselar kräver spädbarnsinlägg innan hon har blivit lite större?
  Hoppas ni hittar ett sätt som funkar! Min sambo är hemma från jobb ett par veckor till men sedan vet jag inte heller hur jag skulle få något gjort utan bärsjal.

  Josefin 2015-12-07 12:01:18
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!