ANJA FORSNOR

Skillnad på juice och juice?

Jag använder mig av en råsaftcentrifug för att göra egen juice hemma. Jag skulle tippa på att det är den vanligaste maskinen för hemmabruk, den är både enkelt att använda och relativt billig. Saften pressas ur frukten och grönsakerna genom ett litet filter. För att saften ska komma ut så används ett högt lufttryck, det gör att saften kommer i kontakt med både värme och syre vilket gör att en del näringsämnen försvinner.

När man kallpressar juice används ingen värme, vilket man hör på namnet. Råvarorna mals långsamt och läggs i en filterpåse som pressar ur vätskan utan att varken värmas upp eller oxideras. På så sätt bevaras alla vitaminer, mineraler och enzymer från frukten och grönsakerna i juicen vilket gör den kallpressade juicen det närmaste du kan komma att äta en rå frukt eller grönsak. Maximalt med nyttigheter! En kallpress är mycket mer avancerad och ingenting som hör till vanligheterna att man har hemma.

Ett mellanting mellan dessa två är slow juicer som sägs pressa bibehålla ungefär 30 procent mer näring än en vanlig råsaftscentrifug. Den är lite dyrare men väl värd sin investering om man gör mycket juice hemma.

Jag älskar en god juice och när jag ska köpa det på stan så lyxar jag gärna till det med en kallpressad juice. Mina gröna favoriter köper jag förstås hos Filippa på Raw Clarity, hett tips för alla stockholmare.

juice

Foto: Sofie Hellgren

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
  • Vad har du för råsaftcentrifug? Någon du kan rekommendera?

    Karin 2015-12-02 12:52:18
    Svara
    • Svar på Karins kommentar.

      Jag har en från Philips, tror modellen heter HR1869. Tycker den är kanon! Den är ganska nätt och tillräckligt snygg för att få stå framme vilket alltid är ett plus! 😉

      Anja Forsnor 2015-12-02 12:58:29
      Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!