ANJA FORSNOR

Josefine Bengtsson: ”Yoga och meditation gör mig levande”

josefine-bengtsson-yogiakademin

Minns ni att jag i början av sommaren berättade att jag skulle åka med Yogiakademin till Bretagne på yogaresa i juli? Jag hade verkligen sett fram emot resan men var tvungen att avboka min plats då jobb här hemma kom emellan. För er som följer ELLEs instagram (@ellesverige) har ni kanske sett att ELLEs Josephine Aune var där och det såg verkligen helt magiskt ut! Alla jag pratat med beskriver verkligen veckan som helt fantastisk och jag kommer definitivt försöka åka längre fram när det passar bra med lilla bebisen.

Yogiakademin drivs bland annat av den fantastiska yogasjälen Josefine Bengtsson. Jag bad Josefine dela med sig av sin livsfilosofi, drömmar samt tre bästa tips för mindre stress i vardagen. Läs och låt dig inspireras!

Vem är du?

– Wow… svåraste frågan först. Det är ju just det jag försöker ta reda på hela dagarna. Vem är jag? Mitt namn är Josefine och jag pysslar med just det – att förstå vem jag är på ett djupare plan och på så sätt kunna relatera till andra människor och världen på ett härligare vis. Genom yoga, meditation och andra spännande tekniker hittar jag balans i livet och lär känna nya sidor av mig själv.

josefine-bengtsson

– Jag är helt säker på att världen blir en härligare plats om fler personer skulle föra in yoga och meditation i sitt liv. Och det är just därför jag brinner för att sprida detta till svenskar genom att undervisa yoga och meditation på härliga platser runt om i världen. Tillsammans med killarna bakom surfakademin driver jag nämligen reseföretaget Yogiakademin. Det vi gör med Yogiakademin är att kombinera en härlig yttre miljö med en spännande inre praktik. För visst är det så att det är först när vi är i inre harmoni som vi verkligen kan njuta av härliga yttre faktorer som vacker natur, god mat och trevligt sällskap. Vi har valt spännande destinationer som för de flesta är oupptäckta, tagit fram ett mat koncept som givetvis är hälsosamt men samtidigt otroligt smakrikt. Vi avslutade just ett gäng magiska retreats på ett slott i Bretagne och snart är det dags för fler i Biarritz, Big Sur och Costa Rica. Med Yogiakademin vill vi helt enkelt så ett frö för ett långsiktigt välmående, både mentalt och fysiskt – och göra den resan spännande och rolig. En resa som varken handlar varken om prestation, perfektion eller att nå ett framtida mål. Häng med!

Varför gör du det du gör?

– Yoga och meditation gör mig levande. Under min uppväxt stämde epitetet ”duktig flicka” väl in på mig – gick på EG, körde Handels-racet och jobbade som strategisk konsult. Jag gjorde med andra ord sjukt mycket duktiga grejer – hela mitt liv kretsade kring prestation och att nå något framtida mål. Jag var ständigt på språng – levde inte alls i nuet. Det gick bra. Men yogan och meditationen (som jag kom i kontakt med i slutet av Handels) har gett mig en helt ny definition av hur härligt livet faktiskt kan vara. Jag kan helt enkelt inte låta bli att dela med mig av det som totalt förändrat mitt liv. Och sen älskar jag att var på härliga platser med varma klimat, så att få dela min passion på dessa ställen är lite av en bonus.

Vad driver dig?

– Att sprida glädje, harmoni och kärlek i världen – skapa en positiv förändring. Ofta kan jag se den ”gamla” Josefine i många som kommer på våra resor. De flesta är stressade kontorsarbetare som jobbat hårt ända fram till den efterlängtade semestern. Det är så otroligt vackert att se skiftningen när de landar i sina kroppar, får den där öppna blicken och harmoniska leendet på läpparna i slutet av retreatet.

Yos4

Vad drömmer du om?

– När jag stannar upp och lyssnar inåt inser jag ofta att jag ju lever min dröm NU. Det är lätt att bara drömma sig bort till en framtid istället för att se det fina i exakt detta ögonblick.

– Självklart är det skönt att ha en riktning. Inom yogan kallar man ofta det Dharma – meningen med livet. Och den meningen tror jag blir solklar för oss alla om vi vågar lyssna inåt och följa det vi känner kärlek, passion och flow för. Helt enkelt släppa vad alla andra tycker. När Dharmat är solklart, behövs ingen strategi för att nå dit. Det kommer ske helt organiskt utan motstånd. Gör man något man brinner för – bara händer det. Livet går naturligt i rätt riktning och drömmen visar sig redan som verklighet. Jag har sett det ur tydligt sen jag vågade följa mitt hjärta.

– Jag har till och med döpt min ”TO-DO list” till ”NJUT AV VÄGEN”…haha…för mig blir det ofta en härlig påminnelse.

Vad betyder yoga för dig?

– Ärligt möte med mig själv.

yogajos

Hur ser den perfekta morgonen ut för dig?

– Solen väcker mig vid 6-tiden och bredvid mig står en kopp varm te med färsk ingefära och citron. Jag sätter mig i sängen och dricker samtidigt som jag skriver i min ”gratitude journal” (dagboken där jag varje morgon skriver 5 saker jag är tacksam). Därefter är det dags för morgonshaking (15 minuter av Osho Kundalini Shaking), sen ställer jag mig på yogamattan för att köra min yogapraktik som avslutas med en lång savasana, sittande meditation och ett härligt bad i havet. Därefter väntar en god frukost i solen kanske i tystnad eller i sällskap av någon fin person i mitt liv men inga mobiler och datorer är påslagna riktigt än.

Vilka rutiner skulle du inte klara dig utan i din vardag?

– Shaking, yoga & meditationen.

Dina 3 bästa tips för att hitta lugnet i en stressig vardag?

1. Komma ner i kroppen med hjälp av meditation, yoga, shaking, dans eller något annat härligt.

2. Flightmode.

3. Tystnad, gärna i naturen.

yogiakademin

Okej, nu måste du förklara. Vad är shaking?

– Shaking är något som är ganska unikt att köra på yogan och i börjat tycker de flesta att det är lite galet. Det är en form av aktiv meditation, tanken är alltså att man ska stå och skaka kroppen och vara närvarande i det som händer. Jag gör det flera gånger om dagen. Effekten är magisk – det gör mig närvarande, värmer upp min kropp, tar bort spänningar, hjälper mig att stressa ner och få energin att flöda fritt i kroppen.

Prova, såhär går det till:

1. Slut ögonen eller använd ögonbindel

2. Placera fötterna höftbrett isär och behåll dem där under hela övningen.

3. Böj lite lätt på knäna och slappna av i hela kroppen.

4. Släpp käkarna och låt andetaget vara naturligt genom munnen.

5. Sätt på musiken och börja skaka kroppen upp och ner. Få varenda del av din kropp att vibrera.

6. Sätt eller lägg dig ner i tystnad i några minuter efteråt!

Favoritcitat?

”Life repreat itself mindlessly – unless you become mindful.” Osho

Yos5

Foto: Yogiakademin

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!