Det här är min favoriträtt i matreportaget jag gjorde för ELLE nr 4. Lika vacker att titta pÃ¥ som god att äta. Kan avslöja att jag och Klara mumsade i oss denna illa kvickt efter fotograferingen. ApropÃ¥ det, jag fÃ¥r ofta frÃ¥gan ifall jag använder mig av spray eller liknande saker när jag plÃ¥tar mat. Det förekommer säkert vid stora reklamjobb men jag har i alla fall aldrig använt mig av sÃ¥dana hjälpmedel eller ”fusk” vid plÃ¥tningar. Allt som syns i bild är precis vad det är, rakt upp och ner. Och ja, efterÃ¥t äts allt upp!
Det här receptet är en perfekt lunch eller middag, passar lika bra till vardags som vid buffébordet. Lax innehåller hälsosamma omega-3-fettsyror, protein och D-vitamin vilket gör fisken till perfekt träningsmat. Svart ris innehåller mer antioxidanter än blåbär och tillsammans med grönsaker har du en härlig rätt som ger dig energi hela dagen.
Laxsallad med svart ris, polkabetor och grönt
2 portioner
300 g varmrökt lax
1 dl svart ris
200 g machesallad
4 sparris
2 polkabetor
1 avokado
1 stor portabellosvamp
en bit purjolök
hasselnötter
kallpressad rapsolja
½ citron
flingsalt
svartpeppar
Gör så här: Koka upp 2 dl vatten med 1 dl svart ris och en nypa flingsalt, låt koka på låg värme i cirka 40 minuter (enligt anvisningar på förpackningen). Stek sparris, svamp och purjolök lite lätt i rapsolja. Skala polkabetorna och hyvla i tunna skivor med en osthyvel. Skölj salladen och lägg i botten på ett fat, lägg på grönsakerna och laxen. Strössla med hasselnötter och ringla lite olja, salt, peppar och citron på toppen.
Foto: Andy Prhat