Nygräddat saftigt bananbröd med kokos och dadlar. Bananbröd är en blandning mellan bröd och kaka, supergott att äta precis som det är eller med en klick nötsmör och lite vispad creme cheese. För att få riktig smak och sötma i brödet så görs det allra bäst på riktigt mogna bananer, kanske till och med de du skulle slängt annars.
Bananbröd
1 brödform
3 mogna bananer
4 ekologiska ägg*
2 dl riven kokos
2 1/2 dl hasselnötsmjöl*
2 tsk bakpulver
6-8 färska urkärnade dadlar
3 msk smält kallpressad kokosolja
1 tsk vaniljpulver
en nypa flingsalt
Sätt ugnen på 180°. Mixa banan och dadlar med stavmixer, alternativt mosa bananen och hacka dadlarna i småbitar. Tillsätt resten av ingredienserna. Häll smeten in en form, jag använde en brödform som jag klädde i bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45-50 minuter.
* För att göra receptet ägg-fritt: blanda 1 msk chiafrön med 3 msk kallt vatten till en geléliknande konsistens. Motsvarar ett ägg.
* Använd t.ex. rismjöl, bovetemjöl eller kokosmjöl för att göra kakan nötfri.