ANJA FORSNOR

Hur äter man hälsosamt som student?

smoothie-hallon

Hej Anja! Har följt din blogg ett tag och har fått en massa inspiration, speciellt detta inlägg. Jag undrar om du har några tips till en student med en skral kassa som försöker leva en så sund livsstil som möjligt? Försöker utesluta gluten, laktos och raffinerat socker, men under intensiva och tuffa pluggperioder försvinner rutinerna och lusten att köpa hem hälsosamma produkter som tyvärr ofta är dyra. Har du några tips om hur man ”kommer” lite billigare undan och hur man kan lägga upp sin planering när det gäller kosten?

Hej, vad roligt att du hittar inspiration i bloggen. Jag förstår precis vad du menar, jag har själv varit student för inte allt för längesedan och med lite fantasi kan man lära sig att trolla med få och enkla råvaror.

1. Planera veckans måltider och handla allting i lugn och ro, gärna i en butik med lite större utbud och bra erbjudande och priser.

2. Passa på att äta det som är i säsong, det är oftast billigast och bäst för miljön.

3. Tips på bra livsmedel som både är billiga och mättar bra är vitkål, morötter, rödkål, bönor, linser och havregryn.

4. Köp frysta grönsaker som spenat, broccoli, ärtor, grönkål etc. Perfekt att mixa i smoothies, woka eller göra soppa av. Det flesta butiker har bra utbud av frysgrönsaker och är de rätt förpackade så innehåller de lika mycket näring som de färska.

5. Ägg är ett livsmedel jag använder mig mycket av, perfekt att göra olika varianter av omelett och äggröra. Med ägg och lite grönsaker i kylen kan jag snabbt slänga ihop vilken nyttig och billig måltid som helst.

Recept: Scambled greens ›

6. Gör storkok en gång i veckan och förvara i kylen eller frysen så du har matlådor till hela veckan. Ha med dig matlåda och mellanmål till skolan så du undviker dyra impulsköp.

7. Soppa! Spenatsoppa, ärtsoppa, tomatsoppa – bara fantasin sätter gränser. Med vatten, krossade tomater eller kokosmjölk som bas blir soppan både nyttig och billig.

Recept: Soppor ›

8. Gör din egen nötmjölk, havremjölk eller frömjölk – mycket billigare än den vi köper i butik och så mycket godare!

Recept: Hampafrömjölk ›

9. Köp inte på dig onödiga råvaror i butiken som du ändå inte kommer äta. Planera dina måltider innan du handlar om ha en plan för allt som slinker ner i korgen så du slipper slänga mat i onödan.

10. Släpp hälsostressen! Att hitta inspiration på olika ställen är bra, men att leva hälsosamt måste inte innebära att köpa massa kosttillskott, superfoods, pulver och haka på alla de senaste trenderna. Hälsa för mig är det som får dig att må bra – på alla plan.

Har ni fler bra tips? Kommentera inlägget så hjälps vi åt!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
 • Kolla in www.skippanudlarna.com Billig, god och nyttig mat 🙂

  Sally 2015-04-28 20:25:00
  Svara
 • Tips är att plantera egna färska kryddor som sedan kan pigga upp vilken rätt eller smoothie som helst. Odla basilika, mynta, rosmarin etc. i små krukor och ställ i ett soligt fönster! Att äta vegetariskt är bra för plånboken. Genom att äta vegetariskt merparten av veckan så är det lättare att unna sig ekologiskt kött när man väl köper.

  Anja 2015-04-24 13:15:00
  Svara
 • Åh, vilket kanoninlägg! Har precis tänkt fråga detsamma då jag också är en av alla fattiga studenter som ändå vill och försöker leva hälsosamt. Tusen tack! 🙂

  Elisabeth 2015-04-22 20:09:00
  Svara
  • Svar på Elisabeths kommentar.

   Vad kul att du uppskattade det Elisabeth! Kom gärna med tips ifall du kommer på något som jag kan ha missat 🙂

   Anja Forsnor 2015-04-25 13:29:00
   Svara
 • Tack för bra tips!
  Ska ta med mig dessa tipsen nästa gång jag handlar!

  Julia 2015-04-22 17:58:00
  Svara
 • Med mecenatkortet så får man 15% rabatt på Bodystore som har massa olika spännande saker om man vill köpa på sig sånt, sen skulle jag tipsa om att gå med i kundklubben för den butiken som du handlar mest i, då får du poäng och ofta extra rabatter på det du brukar köpa ofta. Om du skaffar ICAs bankkkort (gratis som student) så får du dubbla poäng på allt du köper på ICA. Lite extra tips 🙂

  Paula 2015-04-22 16:03:00 http://livehealthier.blogg.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!