Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

ANJA FORSNOR

Påskfira utan sockerchock

choklad

Påsken närmar sig med stormsteg. För en del väntar ledighet och för många betyder påsk god mat och framförallt massa godis. Påsken är faktiskt en av våra värsta sockerhögtider, det är då det säljs mest godis på hela året. Enligt Livsmedelsverket äter vi svenskar omkring 40 kilo socker per år, bara under påsken äter vi sammanlagt 6 000 ton påskgodis.

Ett litet vanligt påskägg fyllt med lösgodis motsvarar ungefär 85 gram socker. Det är lika mycket som 28 sockerbitar.

Världshälsoorganisationen, WHO kom förra året med nya rekommendationer som sa att vuxna bör halvera sin sockerkonsumtion för att undvika hälsorisker som viktökning, diabetes och karies. De nya rekommendationerna har sänkts från tidigare 10 procent till 5 procent av det dagliga intaget kalorier. Det innebär cirka 25 gram socker av det dagliga näringsintaget. En burk läsk innehåller 35 gram.

Om man inte bryr sig så mycket om sockret kanske man är desto mer intresserad av att godis oftast innehåller en massa annan skit som jag inte tror någon medvetet vill stoppa i sina kroppar. Många av de vanligaste godissorterna innehåller upp till 15 olika E-nummer. Färgämnen som framställs syntetisk och kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner och allergier och dessutom misstänks kunna leda till överaktivitet hos barn.

Ämnena är förvisso godkända och ofarliga, dock finns det ingen äcklighetsfaktor som mäter hur vidrigt det faktiskt är. För förutom färgämnena så innehåller godiset ofta också ämnen från både gris och löss. Det är ingen hemlighet utan står i innehållsförteckningen. Problemet är att vi sällan uttala dessa tillsatser eller vet vad alla E-ämnen och siffror egentligen betyder.

Om du vill undvika ämnen främst från löss och andra djurrester ska du se till att hålla utkik efter följande ämnen. I innehållsförteckningen deklareras rester från löss som E 120, karmin eller som E 904, schellack. Det ger en röd och glansig färg och fin yta på godiset. Låter röda gelehjärtan bekant? Vill du undvika djurrester, vanligtvis från gris så bör du undvika gelatin.

Men måste man undvika alla godsaker?

Jag anser att det finns flera sätt att lyxa till det med sötsaker men samtidigt undvika det vita raffinerade sockret och alla syntetiska tillsatser. Godis som förutom är supergott och enkelt att göra dessutom innehåller betydligt mer nyttigheter än det vanliga lösgodiset.

Rawfood-godis är ett bra alternativ när man fortfarande vill njuta av sötsaker och hälsofördelarna är många. Naturliga råvaror där alla vitaminer, mineraler och nyttigheter bibehålls. En bonus är att det mesta dessutom är gluten- och laktosfritt så många kan njuta av det, oavsett allergi och intolerans.

Många brukar bli förvånade över hur gott och sött det är med raw bakverk som varken innehåller smör, grädde, socker, ägg eller mjöl.

Det bästa är att det är enkelt och går snabbt att laga, ingen tid för jäsning eller bakning i ugn behövs. Låt fantasin flöda och testa dig fram. Med torkad frukt, nötter, fröer, kokosolja och lite kryddor kommer man långt inom rawfood. Vill man inte göra sitt egna godis så finns det flera ställen som säljer bra alternativ. I Stockholm kan man hitta rawfood godis på bland annat Koloni, Ecoist, Doctor Salad, Yogayama, Sqeezed up, Gryningen och RAW Sthlm. I Malmö är min favorit Raw Food House.

Nyttigt godis kan man äta hur mycket som helst av. Eller?

Jag tycker att rawfood-godis absolut är ett sundare alternativ till vanligt godis. Dock är det fortfarande godis och inget man bör äta allt för stora mängder av då det fortfarande innehåller väldigt mycket energi och fruktsocker. Men att lyxa till det med en godisbit då och då kommer jag definitivt fortsätta att göra. Och det viktigaste av allt är att njuta av sötsakerna när man väl äter det.

RECEPT PÅ SÖTSAKER TILL PÅSKFIRANDET:

Raw toffee coffee cake ›

Raw rocky road ›

Chokladdoppade dadlar och fikon ›

Choklad- och apelsinfudge ›

Raw lakritsbollar ›

Nyttiga cakepops med svarta bönor ›

Green energy detoxbollar ›

Raw lemon raspberry cheesecake ›

Raw chocolate caramel nut bar ›

Arraksbollar med riven kokos ›

Banana n’ strawberry nut bites ›

Raw cashew coconut ice cream ›

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer
  metro mode weekly

  Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

  Mode
  Paulina Forsberg
  Hälsa
  Fannie Redman
  Hälsa
  Sassa Asli
  Mode
  Pamela Bellafesta
  Mode
  Petra Tungården
  Lifestyle
  Henrietta Fromholtz
  Lifestyle
  Elin Johansson
  Hälsa
  Joanna Swica
  Lifestyle
  Susanne Barnekow
  Home
  34 kvadrat
  Lifestyle
  Marie Serneholt
  Mode
  Fanny Ekstrand
  Lifestyle
  By Momo
  Hälsa
  Foodjunkie
  Mode
  Mathilda Weihager
  Lifestyle
  Tess Montgomery
  Lifestyle
  Makeup by Lina
  Mode
  Emma Danielsson
  Mode
  Tyra-Stina Wilhelmsson
  Hälsa
  Josefines Yoga
  Man
  Niklas Berglind