ANJA FORSNOR

Havregrynsgröt med kanel och äppelmos

oatmeal

oatmeal-cinnamon

Hör och häpna, imorse blev det inte smoothie till frukost. Jag äter smoothie till frukost i stort sett varje morgon, åter runt. Vissa har svårt att äta kall frukost på vintern men jag älskar det, kanske för att vi har så varmt och skönt i vår lägenhet.

Låt mig presentera den hederliga havregrynsgröten med kanel och äppelmos. En klassiker som aldrig går ut tiden, lite som frukostens lilla svarta. Classy, passar alla åldrar och tillfällen utan att sticka någon i ögonen.

Havregrynsgröt
1 portion

1 dl havregryn
1,5 dl rismjölk
1 dl vatten
1/2 tsk kallpressad kokosolja
1 tsk kanel
en nypa flingsalt

Gör så här: Blanda all ingredienserna i en kastull och låt puttra på spisen på mellanvärme i 2-3 minuter. Rör om hela tiden så gröten inte fastnar i kastrullen. Det går lika bra att göra gröten i mikron men jag tycker den blir godare när man gör den på spisen. Servera med en klick äppelmos, jag gillar denna som är ekologisk och sockerfri.

oats

_
Translation:
Let me introduce to you the classic oatmeal with cinnamon and applesauce. A classic that never goes out time, a bit like breakfast’s little black dress.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • Du vet att om du mikrar maten så tar du bort den mesta av näringen, kan ju vara ”bra” om du bara vill ha utfyllnad och inte bryr dig om din hälsa men annars så.. 🙂

  Kristina 2015-03-16 03:22:00
  Svara
  • Svar på Kristinas kommentar.

   Det är en liten myt att mikron skulle ta bort all näring i maten, speciellt vid kort tillagning som gröt. Vattnet kokar precis som det skulle gjort på spisen och brukar klassas som en ganska skonsam tillagningsmetod som inte påverkar vitaminer eller mineraler i maten. Däremot försvinner alltid näring när vi kokar maten gentemot om vi skulle äta den färsk.

   Anja Forsnor 2015-03-16 10:29:00
   Svara
   • Svar på Anja Forsnors kommentar.

    Så med tanke på att du själv säger att gröten smakar bättre om du kokar den på spisen men du tror inte det har nåt att göra med näringsvärdet? Det är ju samma med ekologiska grönsaker och frukt, de smakar helt annorlunda för att de innehåller mycket mer mineraler och vitaminer än kommersiellt odlade.
    http://www.greenmedinfo.com/blog/studies-show-microwaves-drastically-reduce-nutrients-food?page=2

    Man måste nog vara lite källkritisk här och bara läsa de studierna som inte har något vinst intresse i sina studier, många Harvard studierna är ju tyvärr köpta samma med de som är i de flesta medicinska forsknings tidningar. Det finns ju mycket forskning som också säger att GMO mat är jättenyttigt och inte alls farligt.

    Det finns studier på hur vattnet påverkas av mikron, har du sett forskningen av Masuru Emoto? Hur vatten molekyler påverkas av våra känslor och tankar.. sen finns det ju flera som har fått nedsatt syn av att stått framför mikron, en av mina vänner inkluderat, så man kan ju fråga sig vad det med gör med ens celler när man äter strålad mat? För det är det ju faktiskt, det finns även studier på de som ätit bara mikrad mad gentemot kokt mat och skillnaden på deras utseende och hälsa är ju markant.

    Har läst Holistisk Näringslära i Kanada och jag är ingen expert men vi hade ett par bra diskussioner om just mikron och hur den som så många andra produkter blir lobbade som ”nyttiga” men sanningen är helt annorlunda.

    Kristina 2015-03-16 20:26:00
    Svara
 • Vilken äppelmos är det du har?

  SofiaT 2015-03-15 19:15:00
  Svara
 • http://isabyl.devote.se

  Klassiska gröten! <33

  ISA 2015-03-15 19:00:00
  Svara
 • Anja..
  Du kan inte översätta 1 dl till 1 cup.. för då blir det ju att du tog 2,4 dl havregryn istället för 1 dl..
  Samma sak med rismjölken.. 1,5 dl blir ju 3,6 dl när du skriver cup…
  Och vattnet.. 1 dl är inte en cup. 1 cup är 2,4 dl… 🙂

  Jenny 2015-03-15 09:12:00
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!