ANJA FORSNOR

Hur ändrar man sina vanor för en hälsosam livsstil?

anja-forsnor

Hej! Jag var med i din #sockersuger-utmaning i november och det gick överraskande bra! Det blev lite av startskottet för en nyttighet/hälsoresa jag egentligen varit sugen på att göra under en längre tid. Jag mår inte bra av maten jag äter idag, men steget till ”nyttiga livet” känns alltid så stort och ouppnåeligt. Så nu undrar jag om du har några tips på hur man kan börja eller en steg för steg-guide i hur man kan lägga om sina vanor för att nå dit du är idag. Hur gjorde du?

Så kul att du var med i utmaningen och att du blev inspirerad av att fortsätta. Grattis, du har påbörjat en fantastisk resa. För det är precis vad det handlar om. En hälsosam livsstil är ja, en livsstil och en resa utan slut. För min del började det när jag insåg att det ”nyttiga livet” inte är något som sker över en natt eller en vecka. Det är en livsomställning där man genom ett litet steg i taget förändrar sina vanor och ersätter dem med nya. Jag lärde mig att lyssna på min kropp och insåg att jag inte mådde bra av det jag stoppade i mig och kom till en punkt när jag insåg att jag var den enda som kunde förändra mig.

Det handlar om att skapa sig en medvetenhet kring sina vanor och att lära känna sig själv. Varför gör man de val man gör och vad krävs för att man ska kunna göra andra val?

Många är för dramatiska och tänker i banor som ”jag kommer aldrig någonsin kunna äta det här igen” eller ”jag måste passa på innan jag börjar mitt nya liv” vilket leder till att man aldrig kommer igång. Jag träffar många som önskar att de vägde mindre, var starkare, åt annorlunda eller levde mer hälsosamt samtidigt är de inte beredda att förändra något i sin nuvarande livsstil. Om man vill nå dit man inte är idag så måste man förändra något i sin situation och vara öppen för nya intryck och beteenden.

Så hur gör man för att komma igång?

1. Fråga dig själv varför du vill ställa om till en mer hälsosam livsstil? Säg det högt, stå för varför du vill göra denna förändring och var stolt över det. När du har ditt varför så är det betydligt enklare att finna din egen väg dit.

2. Sätt upp mål och delmål för att nå dit du vill. Det kan vara små saker i vardagen som att du vill äta vegetariskt en dag i veckan eller större långsiktiga mål som att springa ett marathon. Bara du sätter gränserna för dit du vill nå.

3. Skriv upp dina mål och ditt varför så du kan gå tillbaka och titta på det de dagar du tvivlar på dig själv. Jag har en bok där jag skriver upp mål för mig själv, min träning och mitt företag för hela året. Sen delar jag upp det per månad så jag vet vad jag ska fokusera på för att slutligen nå dit jag vill.

4. Börja inte med allt på samma gång.  Lägg inte både om din träningsrutin och kost samtidigt, fokusera på en sak först tills du känner att du behärskar det och kan ta dig an nästa utmaning. Träning och bra matvanor går hand i hand, oftast är det lättare att kombinera dem båda när man hittat in en bra rutin på det ena eller det andra. Våga be om hjälp och kontakta en kostrådgivare om du behöver hjälp med ett kostupplägg eller en personlig tränare som hjälper dig komma igång med träningen.

5. Fokusera på vad du ska göra mer av istället för att sätta upp förbud. Om du t.ex. tänker att du inte ska äta socker, inte äta snabba kolhydrater eller inte äta ost så kommer det vara det enda du tänker på. Lite som den rosa elefanten i rummet. Fokusera istället på vad du ska äta mer av, t.ex. grönsaker, frukt, fisk, nötter, frön, oljor, bönor, linser etc. Ju mer du äter av det som är bra, desto mindre utrymme kommer det finnas för det som är mindre bra.

6. Hitta dina rutiner och det som funkar för dig. Vi är alla individuella och vi mår bra av olika saker, både när det kommer till livsstil, mat och träning. Testa dig fram till vad som funkar med din livsstil, ditt arbete och din ekonomi. Låt inte dina val baseras på vad andra tycker och tänker, det är aldrig hållbart i längden.

7. När det handlar om matvanor är mitt bästa tips planering och att äta regelbundet. Då lär vi känna våra hungerkänslor och kan planera när det är dags att äta. Annars finns det en risk att vi blir överhungriga och äter alldeles för mycket mat.

8. Lär dig skilja på hunger och sug. Sug leder ofta till att vi äter socker eller snabbmat, saker som vi kanske inte tänkt oss att vi skulle ätit.

9. Tänk positivt. Byt ut alla ”måste” mot ”vill”. Säg inte ”jag måste börja äta bättre” utan ”jag vill börja äta bättre”. Du gör det för din egen skull, vad stolt över det. Se det som något roligt och en investering i dig själv, inte ett måste.

10. Ställ inte för höga krav på dig själv och var inte rädd för att misslyckas. Misstag är en del av resan och något vi lär oss av varje dag. Vissa missar och snedsteg smäller hårdare än andra men det är också dem vi lär oss av och gör så att vi inte hamnar där igen.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
17kommentarer
 • […] Dessutom har jag listat några av mina populäraste inlägg precis ovanför så du enkelt kan hitta svar på t.ex. vilket proteinpulver jag använder, hur man blir kvitt sitt sockersug samt mina tips för att komma igång med en hälsosam livsstil. […]

  Hitta rätt i bloggen | Anja 2015-01-27 07:44:15 http://anja.elle.se/hitta-ratt-i-bloggen/
  Svara
 • Hej Anja!

  Har följt din blogg ett tag och har fått en massa inspiration, speciellt detta inlägg.

  Jag undrar om du har några tips till en student med en skral kassa som försöker leva en så sund livsstil som möjligt? Försöker utesluta gluten, laktos och raffinerat socker, men under intensiva och tuffa pluggperioder försvinner rutinerna och lusten att köpa hem hälsosamma produkter som tyvärr ofta är dyra. Har du några tips om hur man ”kommer” lite billigare undan och hur man kan lägga upp sin planering när det gäller kosten?

  Julia 2015-01-05 13:49:00
  Svara
  • Svar på Julias kommentar.

   Hej Julia, förlåt för så sent svar. Jag hade helt missat din kommentar här. Vad glad jag blir att du gillar bloggen och fick inspiration från inlägget. Jag tycker din fråga är väldigt intressant och det kan ofta kännas som att en hälsosam livsstil är mycket dyrare. Visst är halvfabrikat och snabbmat billigt (för billigt oftast) men det finns tips och trix för att komma billigt undan. Jag lyfter upp din fråga som ett eget inlägg i bloggen, håll utkik efter svar snart! Kram Anja

   Anja Forsnor 2015-01-21 17:40:00
   Svara
 • Ser du min kommentar?

  Linda 2015-01-04 22:07:00
  Svara
  • Svar på Lindas kommentar.

   Hej Linda, Jag svarade på den igår men det verkade som det aldrig kom fram. Tekniken verkar bråka lite med mig. Ser du mitt svar här nedan nu?

   Anja Forsnor 2015-01-05 16:54:00
   Svara
 • Tack för att du skrev inlägget, punkterna är bra påminnelser av de mål vi har för att lyckas!

  Carin B 2015-01-04 19:41:00 http://delicatewonder.blogspot.com/
  Svara
 • Vilken inspiration du är!

  Efter att alltid ätit relativt nyttigt och tränat så har jag ändå inte nått dom resultat jag önskat och ofta haft en mage som bråkat samt ett humör som åkt berg o dalbana (hormoner i obalans).
  Men så hittade jag din blogg och började äta mer rent, mer vegetariskt, mindre gluten och skippar idag nästan helt mejeriprodukter (är laktosintollerant så äter laktosfri nat yoghurt ibland och har laktosfri mjölk i kaffet).
  Mår så mycket bättre.
  Är dock så osäker på mängden mat samt portioner. Har fått en lugnare mage och även minskar ett par kilo i vikt (dock normal vikt innan) men känner mig dock väldigt frysen emellanåt och ibland svagare när jag tränar.

  Äter oftast 1 portion havregrynsgröt (glutenfria gryn) med 1 tsk mandelsmör + lite kokosmjölk till frukost, sen 1 frukt innan lunch (som oftast blir sallad med spenat, riven morot, avokado, ägg, sparris, lite frö + olivolja), lite nat yoghurt med granola till mellis innan middag (sallad + kyckling/fisk/kött) och tränar jag på kvällen så blir det kanske en smoothie gjord på mandelmjölk alt ägg.

  Tack igen för en fantastiskt blogg!

  Linda 2015-01-03 21:12:00
  Svara
  • Svar på Lindas kommentar.

   Åh tack Linda för dina fina ord! Du anar inte hur det värmer. Visst är det fantastiskt vilken skillnad det är när man äter mer ren och bra mat. Känns som hela kroppen tackar och jublar för allt man stoppar i sig. Att du känner dig frusen och svag när du tränar kan bero på olika saker, även hur mycket och hur hårt du tränar förstås. Jag rekommenderar att man äter cirka 5-6 mål om dagen där frukost, lunch och middag står för de stora portionerna. Du ska vara nöjd och hålla dig mätt fram tills nästa måltid cirka 3 timmar senare. Ett tips är att lägga till mer proteinrika frukostar och mellanmål, det mättar bra. Tex. ägg, proteinpulver, kalkon, keso, kvarg etc. Lycka till!

   Anja Forsnor 2015-01-05 16:53:00
   Svara
  • Svar på Lindas kommentar.

   Åh tack Linda för dina fina ord! Du anar inte hur det värmer. Visst är det fantastiskt vilken skillnad det är när man äter mer ren och bra mat. Känns som hela kroppen tackar och jublar för allt man stoppar i sig. Att du känner dig frusen och svag när du tränar kan bero på olika saker, även hur mycket och hur hårt du tränar förstås. Jag rekommenderar att man äter cirka 5-6 mål om dagen där frukost, lunch och middag står för de stora portionerna. Du ska vara nöjd och hålla dig mätt fram tills nästa måltid cirka 3 timmar senare. Ett tips är att lägga till mer proteinrika frukostar och mellanmål, det mättar bra. Tex. ägg, proteinpulver, kalkon, keso, kvarg etc. Lycka till!

   anjaf 2015-01-04 16:07:30
   Svara
 • Tusen tack! Skall skriva ut detta och sätta igång direkt! Visst jobbar du som kostrådgivare? Hur funkar det rent konkret? (Att ha dig som kostrådgivare alltså, jag förväntar mig alltså inte att du skall lägga ut kostplanerna

  Caroline 2015-01-03 13:46:00
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!