ANJA FORSNOR

Vad är egentligen din syn på vad som är hälsosamt?

Hejsan Anja,

Vad roligt att du följer dina drömmar!

Jag följer din blogg och gillar verkligen dina fina bilder och inspirerande recept. Har dock en liten fråga kring hur du resonerar kring det här med att det lätt kan gå överstyr med kontrollen kring att allt man äter ska vara så ”hälsosamt”?
Jag försöker nämligen själv att undvika kött, gluten och mejeriprodukter (inte för att jag är allergisk eller känslig – utan för att det är detta som alla hälsotidningar etc. anser vara hälsosamt att undvika) men känner att det ofta hindrar mig från att exempelvis njuta av en pasta eller en mjukglass som jag verkligen älskar att äta ibland. När jag läser din blogg får jag intrycket av att du inte ens är sugen på ”onyttiga” saker men för min del så krävs det en enorm kontroll och uppoffring rent mentalt för att inte äta den där glassen på lördagar. Och när jag väl gör det så vill jag ju inte behöva känna att det är hela världen och må dåligt efteråt eftersom det då skulle betyda att jag har en ätstörning eftersom maten får så mycket makt över hur jag lever mitt liv?

Jag har andra vänner som också får så extremt dåligt samvete över att de ens äter en pasta någon gång ibland – fastän de tränar flera gånger i veckan och äter sallad/grönsaker/fisk 9 av 10 mål. De är med andra ord i fysiskt god form och fullt friska och borde inte behöva oroa sig för att allt ska vara ”förstört” för att de äter en pasta now and then om de blir sugna. Själv tycker jag att detta är oerhört tragiskt. Att unga tjejer ska behöva må dåligt för att de äter en pasta till lunch när det finns så mycket andra saker att lägga sin energi på.

Undrar bara lite kring hur du resonerar kring det här? Är du inte orolig att din snäva syn på vad som är hälsosam mat ska driva unga tjejer till att låta maten kontrollera deras liv och inställning till sitt eget värde? Och vad är egentligen din syn på vad som är hälsosamt?

Vore bara intressant att få din syn på saken.

 ~ ~ ~

Hej, tack för din kommentar. Hälsa för mig handlar om att ta hand om mig själv och stärka min kropp på bästa sätt med bra balans av god mat, rätt träning, tid för vänner och kärlek. Ändå sedan jag var liten har jag haft ett väldigt sötsug och åt under en period choklad eller glass varje dag. Dessutom åt jag helt fel mat, jag var ofta sjuk och hade alltid ont i magen när jag ätit. Under flera år lät jag maten kontrollera mitt liv.

Jag kom till en punkt när jag bestämde mig för att ta kontroll över mitt liv och inte låta maten styra längre. Jag har experimenterat med många olika kosthållningar men att utesluta gluten, socker och mejerier var som ett hellelulja moment när jag äntligen blev fri!

Begreppet att ”unna sig” är för många starkt förknippat med mat och sötsaker. Man ska unna sig ett glas vin, unna sig en pizza eller unna sig kakor på fredagsfikan. Nej tack, för mig är inte det att unna mig eftersom min mage slår bakut. Jag unnar mig gärna andra saker som egentid med en bra bok, ett härligt träningspass, kvalitetstid med min sambo eller en kväll med mina vänner. Jag älskar mat men njutning för mig handlar om mera än sötsaker och jag vägrar låta maten ha så mycket makt i mitt liv.

Hälsosamt för mig? Jag strävar efter ett 80/20 tänk där jag äter jag en balanserad kost som jag tycker är vansinnigt god och som min kropp mår bra av. Jag tar gärna en glass ibland, en bit choklad eller tar en sked Nutella när suget sätter in och det skulle jag aldrig låta mig själv få dåligt samvete över. Vart ligger då njutningen i det? Mat ska aldrig vara förknippat med skuld eller förbud. Däremot mår min kropp så mycket bättre av att inte äta detta varje dag och jag vet att det finns många som känner igen sig i det.

Jag tolkar det som att du känner en press att äta på ett visst sätt eftersom hälsotidningarna säger så, vilket gör mig ledsen. Om du känner att maten kontrollerar ditt liv och ditt sätt att äta innebär en massa uppoffringar kanske du inte hittat rätt i vad som funkar just för dig? Ta ett steg tillbaka och fundera på vad du har för mål med min träning och kost och hur du vill leva ditt liv. Om du älskar glass och pasta så ät det om det ger dig njutning och välmående. Jag hoppas du hittar en livsstil som ger dig glädje och energi.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!