ANJA FORSNOR

Saffransfudge med smak av citron

saffransfudge

Jag började morgonen med julfrukost på NK så härmed förklarar jag julen officiellt invigd. Jag vet att många planerar att julbaka i helgen så jag tänkte bjuda på lite fler av mina rawfood-recept på julgodis. Det bästa av allt är att flera recept innehåller väldigt lika ingredienser så det är enkelt att göra flera varianter när man ändå är igång och mixar.

Med risk för att framstå som Grinchen så måste jag ju erkänna att jag inte alls är förtjust i saffran. Men jag vet att många älskar denna gyllene krydda så jag kunde omöjligt göra julgodis utan att ha med saffran. Denna saffransfudge med smak av citron är busenkel att slänga ihop och blir snabbt en favorit på julbordet (enligt säkra saffransälskande källor).

Saffransfudge med citron
cirka 12 bitar

2 dl cashewnötter
6 färska urkärnade dadlar
1 msk kallpressad kokosolja
0,5 gram saffran
1/2 tsk rivet citronskal från en ekologisk citron
en nypa flingsalt
en nypa vaniljpulver

Gör såhär: Mixa cashewnötterna till ett fint mjöl. Tillsätt resterande ingredienser och smaka av så det är en bra balans mellan saffran, citron och dadlar. Använder ni torkade eller mjuka urkärnade dadlar kan ni behöva tillsätta en skvätt vatten när ni mixar. Bäst blir det om ni använder färska dadlar som man ofta kan hitta i fruktdisken.

Forma smeten till en jämn kaka, ett tips är att klä in en liten matlåda i lagom storlek med bakplåtspapper eller plastfolie. Ställ in hela lådan i frysen och låt stelna någon timme innan du skär den i bitar. Det går lika bra att rulla smeten till saffranskulor, ett tips är att ställa in smeten i kylskåpet en stund innan så blir den lättare att forma.

✔ Fri från gluten, mejerier, ägg och raffinerat vitt socker.

Foto: Emma Svensson

Fler recept på julgodis hittar du här »

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
1kommentarer

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!