Kvarg har ju verkligen flyttat från fitnessvärlden rakt in i varje svenskt kylskåp och något som är starkt förknippat med träning och nyttigt. Vad är det då för skillnad mellan t.ex. turkisk yoghurt och kvarg? Jo, kvarg innehåller mindre fett och mer protein vilket gör att det mättar mer helt enkelt.
På senare tid har det dykt upp flera varianter på smaksatt kvarg som förstås är väldigt god. Mjuka, krämiga och inte alls så torra och tråkiga som den naturella kvargen. Hurra! Och samtidigt nyttigt! Eller?
Sanningen är att de flesta smaksatta varianter kvarg innehÃ¥ller otroligt stora mängder socker. Lindahls blÃ¥bärskvarg innehÃ¥ller t.ex. 76 gram socker per 500 grams förpackning vilket motsvarar cirka 25 bitar socker. Eller tvÃ¥ burkar Coca Cola. Det skulle säkert funka som dessert i mÃ¥nga sammanhang, men personligen skippar jag gärna denna sockerchock till frukost. Och framförallt tror jag att mÃ¥nga missar att faktiskt kolla innehÃ¥llsförteckningen eftersom vi nu lärt oss att kvarg är nyttigt. Sen finns det ju lite olika ”sockerfria” varianter sötat med massa sötningsmedel men jag tycker personligen de smakar lite funky.
Jag äter inga stora mängder kvarg då jag tycker den är lite sträv och torr i konsistensen, men ibland när jag vill ha något snabbt mellanmål brukar röra ihop min egna variant. Valio har en laktosfri mjuk kvarg som jag tycker är god. Den vispar jag med lite rismjölk, kokosmjölk eller vatten, frusna bär, lite vaniljpulver, kanel och kardemumma. Eller så mixar jag en klick kvarg med frysta bär till en härlig glassis konsistens.
Det kallar jag bra frukost och mellanmål, nyttigt och supergott!