ANJA FORSNOR

Fannie svarar på frågor om träning

fannie redman

Det här är superkvinnan Fannie Redman, en av de coolaste tjejerna jag känner. Fannie är personlig tränare och gruppträningsintruktör på Kampsportslabbet, har svart bälte i Judo och är svensk mästare i BJJ. Idag är det alltså Fannie som svarar på era frågor och ger er tips på träningsupplägg inför hösten, reder ut vad som menas med vila och pratar benböj.

Hej! Jag vill gärna höra mer om träning och vila. Hur många högintensiva pass per vecka bör man köra och hur mycket bör man vila? Och vad menas med vila, inget alls den dagen? Det skulle vara väldigt intressant och nyttigt. Det är SVÅRT att ta det lugnt när det är kul! Men jag vill ju inte bli onödigt sliten eller nött.

Jag skulle säga att 3-4 pass i veckan bör räcka när du tränar högintensivt. Vila är alltså vad det heter och betyder ingen träning. Dock kan du köra ett återhämtande pass i form av en lugn promenad där du samtidigt ska kunna föra ett samtal utan att bli andfådd. Ingen milslång powerwalk alltså. Lugn yoga, stretch eller massage räknas även som återhämtning och något du kan göra under dina vilodagar. När du tränar bryter du ner kroppen och det är under vilan du återhämtar dig, bygger muskler och blir starkare. Underskatta inte vikten av vila.

Hej! Jag skulle gärna vilja få tips på ett träningsupplägg för hösten. Jag tränar ca 4-5 dagar i veckan, hur tycker proffsen att jag ska använda de dagarna bäst för att bygga muskler och bränna fett? Jag är inte ute efter en quick fix, men gärna nåt hållbart som inkluderar kort effektiv träning som HIIT, styrka och löpning. Många tack!

Jag skulle rekommendera att du kör 4-5 pass i veckan men under 4 dagar. Ska du köra 5 pass tränar du alltså dubbelpass en dag. Satsa på 4 högintensiva pass som HIIT och gärna stora muskelgrupper då det förbränner mest och ger bra resultat. Cirkelträning är bra för hela kroppen, satsa på kort och intensivt om du vill ha en tajt och tonad kropp. Utöver detta kan du köra 1 pass backintervaller, gärna på löpband där du kan ställa in lutning och hastighet. Kör detta upplägget under en period av 10 veckor för att sedan variera träningen och lägga in mer styrketräning, t.ex. 1-2 gånger i veckan.

Hur blir jag bra på benböj? Tycker att jag nöter och nöter och nöter, vecka efter vecka, under flera månaders tid, men har hela tiden en känsla av att jag har dålig teknik (även fast den blivit bättre, men helt bra är den inte). Vad ska jag tänka på när jag benböjer, har du/ni något ovärdeligt tips? Tack på förhand!

Jag gillar benböj för det är ju ett grymt bra sätt att träna hela kroppen. Kör du benböj med skivstång? Min rekommendation är att du går till en naprapat som ser över din rörlighet och om du kopplar in rätt muskler på rätt sätt, det är viktigt om du ska bli bra på benböj samt kunna ta tyngre vikter. Du kan även söka upp en duktig PT som kan se över din teknik och rörlighet och därefter ge dig tips för att få till bra benböj. Om du nöter vecka efter vecka tycker jag du ska investera i en PT som kan hjälpa dig på traven. Det kanske räcker med 1-3 timmar och kommer vara så värt för dig i längden. Lycka till!

* Jag har delat upp alla frågor efter teman så fick du inte svar på just din fråga så kommer det snart.

Foto: Beata Holmgren

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!