ANJA FORSNOR

Nyttiga glutenfria kanelgifflar

kanelgifflar

kanelgifflar1

glutenfria kanelgifflar

På lördag 4 oktober är det kanelbullens dag. Jag har faktiskt aldrig bakat vanliga kanelbullar förr, faktum är att jag aldrig bakade så mycket tidigare . Det var först när jag började äta glutenfritt som jag ville utmana mig själv och bevisa att det går att baka kakor och göra godis från grunden utan tillsatser, socker eller gluten. Godsaker som faktiskt innehåller bra råvaror och inte bara tomma kalorier som lämnar en trött, uppblåst och med socker-baksmälla efteråt.

Så inför lördag bestämde mig för att göra två olika recept på glutenfria och nyttiga kanelbullar för den som vill byta ut de hederliga vetesnäckorna mot en lite hälsosammare bulle. Helt fri från laktos, raffinerat socker, gluten och tillsatser.

Det första receptet kommer här. Smeten blev ganska kladdig så jag bestämde mig för att göra gifflar istället för att forma kanelsnäckor. De blev riktigt goda och smakar förvånansvärt likt vanliga kanelgifflar. Brödet fick perfekt smak och konsistens och fyllningen gjord på mandelsmör, dadlar, kokosolja, kanel och kardemumma är helt löööjligt god!

Glutenfria kanelgifflar
cirka 10 st

4 ägg
2 msk stevia strö
vispa fluffigt poröst
1 dl laktosfri lättkvarg
0,75 dl kokosmjöl
2 msk fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
1/2 krm salt
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljpulver

Fyllning:

12 färska urkärnade dadlar eller blötlagda mjuka dadlar
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 msk smält kokosolja
1 msk mandelsmör (kan uteslutas)

Topping:

1 ägg att pensla med
2-3 msk hackad mandel

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen poröst i några minuter, tillsätt stevia och fortsätt att vispa. Rör ner kvargen och blanda sedan alla torra ingredienser i en skål och häll ner i äggblandningen. Låt stå 3-4 minuter så smeten sätter sig lite av fiberhusken. Blanda fyllningen genom att mixa färska urkärnade dadlar med smält kokosolja, kanel, kardemumma och mandelsmör. Viktigt att ni använder färska mjuka dadlar, annars måste de blötläggas innan för att inte bli för torra. Mandelsmöret går att utesluta med gav en fantastisk smak så har ni det hemma kan jag varmt rekommendera det.

Lägg degen på ett bakplåtspapper och lägg ett bakplåtspapper ovanpå, kavla därefter ut degen mellan papperna. Bakplåtspappret gör så att degen inte fastnar när du kavlar. Degen ska bli ganska tunn men fortfarande gå att rulla. Klicka ut fyllningen någorlunda jämt över dagen. Jag tyckte fyllningen var lite svår att bre på eftersom degen var så mjuk men det går lika bra att klicka ut den så det täcker nästan hela dagen.

Rulla ihop och skär i bitar efter önskad storlek, jag fick ungefär 10 st gifflar (borde kanske räknat dem innan jag gick loss och provsmakade). Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter tills gifflarna fått en gyllenbrun färg.

nyttiga kanelbullar

nyttiga kanelgifflar

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer
 • […] blogg: Jag flaggar för ett inlägg: Anjas kanelgifflar. Har varit dösugen sedan jag läste. Tänkte köpa ingredienser imorgon och göra något åt detta […]

  Dagens fredag 2014-10-03 19:48:43 http://www.jonie.se/dagens-fredag/
  Svara
 • […] blogg: Jag flaggar för ett inlägg: Anjas kanelgifflar. Har varit dösugen sedan jag läste. Tänkte köpa ingredienser imorgon och göra något åt detta […]

  Dagens fredag 2014-10-03 19:48:43 http://www.jonie.se/dagens-fredag/
  Svara
 • […] är fria från gluten, laktos, mejeriprodukter och raffinerat socker. Dessa blev lite mjukare än kanelgifflarna jag la upp igår men smaken är väldigt lik och otroligt goda! Jag tycker vanliga kanelbullar […]

  Glutenfria kanelbullar | Anja 2014-10-03 13:13:50 http://anja.elle.se/glutenfria-kanelbullar/
  Svara
 • […] är fria från gluten, laktos, mejeriprodukter och raffinerat socker. Dessa blev lite mjukare än kanelgifflarna jag la upp igår men smaken är väldigt lik och otroligt goda! Jag tycker vanliga kanelbullar […]

  Glutenfria kanelbullar | Anja 2014-10-03 13:13:50 http://anja.elle.se/glutenfria-kanelbullar/
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!