ANJA FORSNOR

Matspaning på Way out West 2014

mat wow 2014

Så var ännu en magisk festivalhelg över och jag fylls av ett lyckorus samtidigt som jag klipper årets festivalarmband.

Förutom att Way out West är en grym festival rent musikaliskt så älskar jag deras miljöfokus som genomsyrar hela festivalen.

Visste ni att Way out West är Sveriges första KRAV-märkta festival?

Med fokus på närproducerade råvaror i säsong, utan kemiska tillsatser och med ett ekologiskt arbetssätt tar festivalen täten när det kommer till ett miljötänk även kring maten. För två år sedan tog man ytterligare steg för att minska festivalens klimatpåverkan genom att enbart servera vegetarisk mat.

All mat under hela festivalen, både till publik, artister och personal är alltså helt vegetarisk.

Jag tycker förstås detta initiativet är riktigt grymt och något jag vill uppmärksamma. Maten är riktigt god och det erbjuds flera spännande alternativ där till och med de mest inbitna köttälskarna inte ens skulle märka att det var helt veggo.

Jag provsmakade mig genom festivalen för att dela med mig av mina favoriter.

 

GOOD EATS!

Här kan man sin mat. Denna färgglada lilla husvagn erbjöd enbart två rätter som båda blev riktiga favoriter!

Triple Bean Chili – supergod chili gjord på bönor som serverades med gräddfil, nachos och massa koriander. Så god att min vän Therese beställde denna två gånger och gav den högsta betyg. En av de nyttigaste rätterna under festivalen skulle jag tro, speciellt om man skippar nachosen. Ett extra plus att den var så enkel att äta med en hand vilket är ett viktigt detalj när det kommer till festivalmat.

Tacos – små tacos med en lagom kryddig och smakrik ”färs” gjord på svamp och svarta bönor. Perfekt kombination mellan alla smaker och koriandern på toppen fick mina smaklökar att dansa små glädjeskutt. Högsta betyg, den här vill jag äta igen och igen!

wow chiliTriple Bean Chili.

tacosTacos.

wow mat

good eats menu

DANIEL’ S ARRANCINI

En favorit från förra året – och visst var det lika gott som jag mindes det.

Friterade risottobollar med olika fyllning som serveras tillsammans med en fräsch och krispig sallad. Min favorit är den Norrländska varianten med västerbottenost och skogssvamp. Trots att det bara är två bollar är de riktigt mäktiga, dock kanske priset är lite i överkant. Kan tycka att det blir lite mycket med både ris och friterat, hade gärna velat ha någon lite lättare kanske gjord på bönor. Och ett litet minus för tallriken, måste nästan sitta ner och äta vilket kan bli lite bökigt. Men smakmässigt får bollarna helt klart två tummar upp!

Arrancini Norrländsk – friterade risottobollar med västerbottenost och skogssvamp som serveras med tomatsås och sallad gjord på rödkål, edamame och morot.

Arrancini Svensk – friterade risbollar med honung och rödbetor som serveras med en paprikasås, rostad mandel och sallad gjord på rödkål, edamame och morot.

arrancini 1

daniels arra

daniels arrancini risotto

PIZZA

Pizza funghi med tomatsås, svamp, mozzarella och ruccola. När man beställer pizza på en festival tror man kanske att man ska få en degig och kall pizzaslize men här blev jag positivt överraskad! Krispig, god och riktigt fräsch! Smakade extra gott tillsammans med goda vänner till tonerna av Outcast.

pizza wow

ESCASILOS FALAFEL

Vad vore en vegetarisk festival utan vegorätternas paradrätt – falafel! Jag tyckte brödet var lite överflödigt så åt falafeln direkt med gaffel istället. Lite trist sallad och dressing men bollarna var riktigt goda! Stora, krispiga och saftiga.

falafel wow

mat wow

HAMBURGARE

I det kombinerade öl- och mattältet inne i ölområdena serverades denna matiga burgare gjord på bönor och kikärtor.

Jag har väl egentligen aldrig varit något jättefan av hamburgare, även före min vego-karriär, så detta utlåtande fick jag sno från min vän Idil som beställde denna. Smakade förstås en bit av själva burgaren och tyckte den var riktigt saftig och god. Helt klart mer spännande i smakerna än den ser ut på bild. Trist eller kanske bara helt överflödigt med chips som tillbehör, hade hellre föredragit något lite grönare och fräschare.

burgare wow

idil wow

PAD THAI

Samma öl- och mattält som ovan serverade även denna pad thai som jag gillade väldigt mycket.

Gjord på risnudlar, soyabitar, groddar, koriander, hackade nötter och soyasås som krämade till det hela. Gillade att nudlarna var lite tjockare och al dente i konsistensen, annars kan en sådan här rätt lätt tendera att bli lite slabbig.

pad thai wow

 

Way out West 2014 levererar många bra och riktigt goda rätter!

Bara för att det är vegetariskt betyder det inte att det är nyttig mat och till nästa år efterlyser jag fler nyttiga och ännu grönare alternativ. För vill man äta glutenfritt, dra ner på socker och skippa mejerier så blir utbudet helt plötsligt minimalt. Vissa stånd erbjöd faktiskt glutenfria rätter, t.ex. mandelvåffla och pannkakor vilket var kul att se, mera sånt! Och varför inte servera falafeln i vitkålsblad eller tacosen i salladsblad?

Fast det är ju trots allt ingen matfestival och som helhetsbetyg ger jag festivalmaten mer än godkänt!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!