ANJA FORSNOR

Raw Lemon Raspberry Cheesecake

raw cheesecake

bild 4 (78)

Ljuvlig sommartårta med smak av vanilj, hallon och citron! Om det är något som är busenkelt och perfekt rawfood treat så är det cheesecake. Utan att använda några mejeriprodukter eller cream cheese (ja, ni läste rätt) så får man den perfekta cheesecaken – och utan att behöva kompromissa med smaken heller!

På midsommardagen gratulerade vi vår älskade Kim som fyllde år med skönsång och denna härliga sommartårta med smak av citron, vanilj och hallon. Jag har gjort en hel del raw cheesecakes tidigare men det här receptet kan jag inte ta åt mig äran för då jag inspirerades av den här tjejen. När jag hittade receptet kände jag att det var min plikt att föra det vidare då det lät helt magiskt!

Jag slängde ihop tårtan kvällen innan midsommarafton och lät den stå i frysen tills cirka 30 minuter innan servering. Den hade nog behövt tina lite till då smakerna kommer fram som allra bäst när den är på gränsen mellan frusen och precis börjat smälta lite.

Raw Lemon Raspberry Cheesecake
1 tårta, cirka 12 portioner

Nötbotten:
♦ 3,5 dl sötmandel (jag tog cirka 3 dl mandel och 0,5 pistagenötter som jag hittade i skafferiet)
♦ 12 färska urkärnade dadlar
♦ 1 nypa havssalt

Vanilj & citronfyllning:
♦ 6 dl cashewnötter (blötlägg dem gärna minst 2-3 timmar, lättare att mixa och snällare för tarmarna)
♦ 2 dl kokosolja
♦ 1,5 dl pressad citronsaft
♦ 1 dl agavesirap eller annan sötning
♦ 1 msk vaniljpulver
♦ 1-2 dl kallt vatten

Hallontopping:
♦ 3 dl hallon
♦ 1,5 msk chiafrön

Gör så här: Mixa mandel, dadlar och havvsalt till nötbotten i en matberedare eller stark mixer tills det blir en jämn och klibbig massa. Tryck ut nötmassan till ett jämnt lager i botten på en springform. Häll alla ingredienser i vanilj- och citronfyllningen i en mixer och tillsätt 1 dl kallt vatten för att kunna mixa lättare. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs men tänk på att tillsätta lite åt gången så fyllningen inte blir för rinnig. Den ska vara som en tjock krämig massa.

Häll fyllningen i ett jämnt lager över nötbotten och sätt in i frysen tills den börjar stelna, ungefär 45-60 minuter. Mixa hallonen och rör ner chiafröna, låt stå i cirka 10 minuter så chiafröna sväller något och hallonröran blir lite seg. Ta sedan ut tårtan ur frysen, häll över hallontoppingen och in i frysen igen. Ta fram cirka 30 minuter innan servering och toppa med hackade nötter, kokos, choklad och mynta.

Njuuuuut! ♡

✔ Fri från mejeriprodukter, laktos, gluten, socker och tillsatser.

bild 3 (94)Grattis världens finaste Kim!

bild 5 (55)

bild 3 (95)

raw cheesecake 2

raw cheesecake1

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Hej! Ser supergott ut och ska testas snarast! Jag undrar bara, det borde väl funka bra att förbereda cheesecaken en dag innan? 🙂

  Charlotta Lindblad 2015-04-03 11:42:00 http://nouw.com/charlottalindblad
  Svara
  • Svar på Charlotta Lindblads kommentar.

   Ja, den går utmärkt att förbereda dagen innan. Den håller fint i frysen, tänk bara på att ta ut den en stund innan servering då nötterna gör att den inte tinar så snabbt. Lycka till! 🙂

   Anja Forsnor 2015-04-07 21:59:00
   Svara
 • […] Raw lemon raspberry cheesecake › […]

  Påskfira utan sockerchock | Anja 2015-03-30 10:23:04 http://anja.elle.se/paskfira-utan-sockerchock/
  Svara
 • Hej Anja,
  Tack för en underbar blogg!
  Kan man använda jordnötter eller cashewnötter istället för mandel i botten?

  Ida 2015-01-23 10:24:00
  Svara
  • Svar på Idas kommentar.

   Absolut, du kan använda vilka nötter du vill i botten. Hasselnötter blir jättegott och det funkar även bra med solrosfrön om man vill ha den nötfri. Viktigast är att fyllningen är gjord av cashewnötter. Tårtan är sååå god, du kommer älska den. Bästa med rawfood är att man kan provsmaka (hur mycket som helst) under tiden man lagar och experimentera tills man hittar den perfekta smaken. Lycka till & ha en underbar helg! Kram

   Anja Forsnor 2015-01-23 14:25:00
   Svara
 • går det lika bra att använda mandel istället för cashewnötter?

  Angelica Emma W 2014-08-06 19:44:00
  Svara
  • Svar på Angelica Emma Ws kommentar.

   Hej Angelica,
   Jag har aldrig testat med mandel, varför man använder cashew är att det är en väldigt fet och mjuk nöt så när man mixar den blir det en helt slät och fin massa. När man mixar mandel blir det inte riktigt lika slätt. Men om du blötlägger mandeln innan och mixar ordentligt kanske det kan funka ändå, var beredd på att det kanske blir lite bitar i bara. Lycka till!

   Anja Forsnor 2014-08-08 09:40:00
   Svara
 • […] utgick från det här receptet med justerade lite för att få fram den perfekta kokossmaken. Den söta kokosen gifter sig perfekt […]

  Raw coconut cheesecake made with passion! | Anja 2014-07-01 16:42:28 http://anja.elle.se/raw-coconut-cheesecake-made-with-passion/
  Svara
 • åh va fin! Ser jättegod ut också 🙂

  Inspirana 2014-06-27 09:28:00 http://www.inspirana.se
  Svara
 • Smarrigaste tårtan!! Tack finaste!!

  Kim 2014-06-23 23:56:00
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!