Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

ANJA FORSNOR

Chia – världens bästa frö!

chiapudding med hasselnöt och mandel

Ingen nyhet i hälsovärlden direkt men men just chiafrön kan vara det jag får absolut mest frågor så jag vill slå ytterligare ett slag för detta superfrö! Chiafrön förtjänar all uppmärksamhet i rampljuset då det är världens bästa omega-3 källa med massor av proteiner, antioxidanter och vitaminer.

Fröna kommer från den blommande chiaväxten som växer vilt i Mexico och Guatemala. Det sägs att chiafrön var basföda för aztekerna och har ätits sedan urminnes tider. Extra poppis är det bland långdistanslöpare då det sägs öka uthålligheten.

Perfekt för vegetarianer!
Chiafrön innehåller per 100 gram hela 20 gram linolensyra, den vegetabiliska formen av Omega-3, och två matskedar ger dig mer Omega-3 än en normalstor laxfilé.  Omega-3 verkar antiinflammatoriskt och är viktigt för kroppens hormonbalans. Fröna innehåller dessutom 20 procent protein, det vill säga lika mycket protein som nötkött, och alla essentiella aminosyror finns med.

Fibrerna i fröna, hela 34 gram, är vattenlösliga och bra för tarmarna och matsmältningen. Fröna är dessutom rika på mineraler som magnesium, kalium och zink.

Chia loss!

♥ Gör en chiapudding till frukost

♥ Toppa din yoghurt eller mixa ner en matsked i din smoothie

♥ Använd i bakning eller på din sallad

♥ Gör chiasylt eller marmelad

♥ Ersätt ägg i bakning genom att blanda 1 msk chiafrön med 3 msk kallt vatten tills det blir en geléliknande röra (ersätter 1 ägg).

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode weekly

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!