Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

ANJA FORSNOR

Mina dagliga kosttillskott

bild 1 (85)

Godmorgon vänner. Ledig dag och äntligen skiner solen! Vågar vi hoppas på att sommaren är på väg tillbaka? Nu är jag påväg och ska möta Mathilda och Joanna för att springa intervaller i Hammarbybacken.

Det är flera av er som frågat om kosttillskott och här ovan ser ni vilka jag tar. Omega3-olja, magnesium & kalcium, Apoteket Kvinna och zink & C-vitamin. Utöver detta äter jag näsan dagligen alger i form av vetegräs, spirulina eller chlorella.

Behövs kosttillskott? Här finns det så många åsikter och egentligen inget enkelt svar. Jag föredrar att få i mig så mycket näring och vitaminer som möjligt via kosten. Och det sägs ju att en allsidig kost ska ge oss allt vi behöver. Men trots att man ofta anser att man äter allsidigt är det svårt att ibland få ihop den dagliga mängd som vi ska äta och då kan tillskott behövas.

Brist på magnesium är vanligt och jag tar det främst mot trötthet och för bättre återhämtning efter träning. Kalcium är bra för skelettet samt sägs lindra allergier. Zink är bra för vårt immunförsvar och ämnesomsättning och personer som tränar mycket eller äter en vegetarisk kost kan ha brist på just zink. Apoteket kvinna innehåller 12 vitaminer och Omega 3-oljan är bra för bland annat hjärnan, immunförsvar samt verkar inflammationshämmande.

Jag tror det är viktigt att man känner efter själv, läser på och framförallt vet varför man stoppat i sig eventuella kosttillskott. Tänk bara på vilka märken du köper, många varianter innehåller bara en bråkdel av den dagliga rekommenderade dosen och du skulle behöva käka hela burken för att få i dig rätt mängd. Generellt brukar de billiga varianterna som säljs i många matbutiker sällan innehålla tillräckliga halter.

Hur går dina tankar kring kosttillskott?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
20kommentarer
 • jag undrar om anja, och ni som kommenterar här under har varit och gjort en hälsoundersökning hos en läkare och sett exakt vad det är ni har brister av? eller chansar ni bara? tänk på att more-is-more inte gäller vitaminer och tillskott, utan det kan vara lika skadligt att äta fel kombinationer eller mängd, som att ha brister. själv skulle jag inte hålla på och laborera själv! det är ju mycket ekonomiska intressen bakom denna industri dessutom

  isabelle 2014-05-30 13:11:00
  Svara
  • Svar på isabelles kommentar.

   Hej Isabelle!

   Ja jag har gjort en hälsoundersökning.

   Sedan har jag alltid haft problem med acne och ätit receptbelagd medicin mot det. Nu gör jag inte ser längre utan använder vitaminerna som ska hjälpa mot det istället som zink, öljästtabletter (B-vitaminer) och GLA. Zink och GLA hjälper även mot små vita fettklumpar (milinier) som man kan få under ögonen som jag har problem med. Dessa har även hjälpt mig att få vitare ögonvitor då jag väldigt lätt får blodsprängda ögon.

   Har även efter båda mina graviditeter tappat mycket hår och då är öljästtabletter bra mot det och även starkare naglar.

   Omega använder jag för att jag är dålig på att äta fisk och framför allt fet fisk.
   Har aldrig ätit vitaminer och mineraler tidigare i mitt liv men efter att jag börjat med det så mår jag bättre, de hjälper mot mina besvär och jag känner mig piggare.
   Det kan man behöva när man har två små hemma kan jag lova.

   Hoppas du fick svar på dina frågor.
   Justina

   Justina 2014-05-30 23:09:00
   Svara
  • Svar på isabelles kommentar.

   Hej Isabelle! Intressant och väldigt relevant fråga du ställer. Att överdosera kosttillskott (eller någonting för den delen) är absolut inte bra och har många bieffekter. Jag gjorde en hälsoundersökning hos läkare för några år sedan och vissa saker har säkert förändrats. När jag blev blodgivare genomförde de även en hälsoundersökning som bland annat visade lågt blodvärde och lite annat jag skulle tänka på.

   Jag är generellt skeptisk mot allt i tablettform och testar gärna lite i taget och skulle absolut inte ta något jag inte vet varför eller anser mig behöva. Det intressanta är de ekonomiska vinstintressena bakom industrin som du tar upp, jag tror säkert många köper kosttillskott och vitaminer utan att ens veta varför eller vad de är bra för. De kosttillskott jag tar nu gör jag i samråd med min personliga tränare som även är licenserad kostrådgivare. Vi har testat oss fram lite i taget och hittat något som funkar för mig. Hoppas du känner att du fick svar på din fråga! Kram

   Anja Forsnor 2014-05-30 16:22:00
   Svara
   • Svar på Anja Forsnors kommentar.

    tack för ditt svar, det låter vettigt! jag läser många hälso- och träningsbloggar där de flesta verkar ha en vettig inställning till mat generellt, men också äta stora mängder tillskott av olika slag.

    tänkte själv göra en hälsoundersökning snart för att få koll på vad jag behöver. mår hur bra som helst men är vegetarian sedan tio år tillbaka och det känns därför som att jag nästan ”borde” ha en massa brister, så det blir intressant att se. 🙂

    tycker också att det är intressant (och väldigt förvirrande) med alla olika uppfattningar som verkar finnas kring d-vitamin, om man bör ta tillskott av det då vi nordbor får så pass lite sol, samtidigt hävdar ju många att kroppen ändå inte kan tillgodogöra sig dessa tillskott. jaa, det är en djungel detta!

    tack för ditt engagemang i bloggen och framför allt att du tar dig tid till att svara på kommentarer, det värmer. kram!

    isabelle 2014-05-30 22:16:00
    Svara
 • jag undrar om anja, och ni som kommenterar här under har varit och gjort en hälsoundersökning hos en läkare och sett exakt vad det är ni har brister av? eller chansar ni bara? tänk på att more-is-more inte gäller vitaminer och tillskott, utan det kan vara lika skadligt att äta fel kombinationer eller mängd, som att ha brister. själv skulle jag inte hålla på och laborera själv! det är ju mycket ekonomiska intressen bakom denna industri dessutom

  isabelle 2014-05-30 13:11:00
  Svara
  • Svar på isabelles kommentar.

   Hej Isabelle!

   Ja jag har gjort en hälsoundersökning.

   Sedan har jag alltid haft problem med acne och ätit receptbelagd medicin mot det. Nu gör jag inte ser längre utan använder vitaminerna som ska hjälpa mot det istället som zink, öljästtabletter (B-vitaminer) och GLA. Zink och GLA hjälper även mot små vita fettklumpar (milinier) som man kan få under ögonen som jag har problem med. Dessa har även hjälpt mig att få vitare ögonvitor då jag väldigt lätt får blodsprängda ögon.

   Har även efter båda mina graviditeter tappat mycket hår och då är öljästtabletter bra mot det och även starkare naglar.

   Omega använder jag för att jag är dålig på att äta fisk och framför allt fet fisk.
   Har aldrig ätit vitaminer och mineraler tidigare i mitt liv men efter att jag börjat med det så mår jag bättre, de hjälper mot mina besvär och jag känner mig piggare.
   Det kan man behöva när man har två små hemma kan jag lova.

   Hoppas du fick svar på dina frågor.
   Justina

   Justina 2014-05-30 23:09:00
   Svara
  • Svar på isabelles kommentar.

   Hej Isabelle! Intressant och väldigt relevant fråga du ställer. Att överdosera kosttillskott (eller någonting för den delen) är absolut inte bra och har många bieffekter. Jag gjorde en hälsoundersökning hos läkare för några år sedan och vissa saker har säkert förändrats. När jag blev blodgivare genomförde de även en hälsoundersökning som bland annat visade lågt blodvärde och lite annat jag skulle tänka på.

   Jag är generellt skeptisk mot allt i tablettform och testar gärna lite i taget och skulle absolut inte ta något jag inte vet varför eller anser mig behöva. Det intressanta är de ekonomiska vinstintressena bakom industrin som du tar upp, jag tror säkert många köper kosttillskott och vitaminer utan att ens veta varför eller vad de är bra för. De kosttillskott jag tar nu gör jag i samråd med min personliga tränare som även är licenserad kostrådgivare. Vi har testat oss fram lite i taget och hittat något som funkar för mig. Hoppas du känner att du fick svar på din fråga! Kram

   Anja Forsnor 2014-05-30 16:22:00
   Svara
   • Svar på Anja Forsnors kommentar.

    tack för ditt svar, det låter vettigt! jag läser många hälso- och träningsbloggar där de flesta verkar ha en vettig inställning till mat generellt, men också äta stora mängder tillskott av olika slag.

    tänkte själv göra en hälsoundersökning snart för att få koll på vad jag behöver. mår hur bra som helst men är vegetarian sedan tio år tillbaka och det känns därför som att jag nästan ”borde” ha en massa brister, så det blir intressant att se. 🙂

    tycker också att det är intressant (och väldigt förvirrande) med alla olika uppfattningar som verkar finnas kring d-vitamin, om man bör ta tillskott av det då vi nordbor får så pass lite sol, samtidigt hävdar ju många att kroppen ändå inte kan tillgodogöra sig dessa tillskott. jaa, det är en djungel detta!

    tack för ditt engagemang i bloggen och framför allt att du tar dig tid till att svara på kommentarer, det värmer. kram!

    isabelle 2014-05-30 22:16:00
    Svara
 • Hej!

  Jag tror på att man behöver få i sig extra vitaminer och mineraler förutom kosten.
  Jag äter nyttigt men använder även:

  Multivitamin & mineraler från Topformula
  Pure omega + GLA Topformula
  Zink
  Öljästtabletter

  Tack för en inspirerande blogg!

  Justina

  Justina 2014-05-29 23:00:00
  Svara
  • Svar på Justinas kommentar.

   Hej Justina, glad att du gillar bloggen. Tack! Jag tror också man kan behöva en lite extra boost av tillskott ibland, det viktigaste är att man läser på och vet varför man tar dem. Och inte överdoserar utan testar lite i taget och hittar vad som känns bäst för en. På många hälsokostbutiker brukar de ha ganska bra koll och kan alltid komma med tips och råd. Kram

   Anja Forsnor 2014-05-30 16:32:00
   Svara
 • Hej!

  Jag tror på att man behöver få i sig extra vitaminer och mineraler förutom kosten.
  Jag äter nyttigt men använder även:

  Multivitamin & mineraler från Topformula
  Pure omega + GLA Topformula
  Zink
  Öljästtabletter

  Tack för en inspirerande blogg!

  Justina

  Justina 2014-05-29 23:00:00
  Svara
  • Svar på Justinas kommentar.

   Hej Justina, glad att du gillar bloggen. Tack! Jag tror också man kan behöva en lite extra boost av tillskott ibland, det viktigaste är att man läser på och vet varför man tar dem. Och inte överdoserar utan testar lite i taget och hittar vad som känns bäst för en. På många hälsokostbutiker brukar de ha ganska bra koll och kan alltid komma med tips och råd. Kram

   Anja Forsnor 2014-05-30 16:32:00
   Svara
 • Jag har, som Lotta, förstått att våra jordar är så utarmade att det inte finns så mkt vitaminer och speciellt mineraler kvar. Så jag kör också kosttillskott. Dock är jag inte så regelbunden utan boostar lite när jag känner att något saknas. Just nu kör jag också magnesium + probiotic. Och några gånger i veckan tar jag d, b, c. Mer efter behag pga sjukt dåligt minne. ^^ Och såklart superfoods, YUM!

  (Ps, nu är jag hemma i ett riktigt kök så nu får du gärna bomba med göttiga recept!)

  Sanne Aronsson 2014-05-29 20:17:00
  Svara
  • Svar på Sanne Aronssons kommentar.

   Välkommen hem! Visst ska jag bomba med recept, that’s a promise! Kika annars bland recept i kategorierna, du har ju lite att ta igen 🙂 Är helt inne på samma spår gällande matens kvalitet och näringsvärde, ibland behöver vi nog ge kroppen en extra push! Ser fram emot att ses nästa gång vi är i samma stad! Kram

   Anja Forsnor 2014-05-30 16:31:00
   Svara
 • Jag har, som Lotta, förstått att våra jordar är så utarmade att det inte finns så mkt vitaminer och speciellt mineraler kvar. Så jag kör också kosttillskott. Dock är jag inte så regelbunden utan boostar lite när jag känner att något saknas. Just nu kör jag också magnesium + probiotic. Och några gånger i veckan tar jag d, b, c. Mer efter behag pga sjukt dåligt minne. ^^ Och såklart superfoods, YUM!

  (Ps, nu är jag hemma i ett riktigt kök så nu får du gärna bomba med göttiga recept!)

  Sanne Aronsson 2014-05-29 20:17:00
  Svara
  • Svar på Sanne Aronssons kommentar.

   Välkommen hem! Visst ska jag bomba med recept, that’s a promise! Kika annars bland recept i kategorierna, du har ju lite att ta igen 🙂 Är helt inne på samma spår gällande matens kvalitet och näringsvärde, ibland behöver vi nog ge kroppen en extra push! Ser fram emot att ses nästa gång vi är i samma stad! Kram

   Anja Forsnor 2014-05-30 16:31:00
   Svara
 • Jag tänker lite som du att jag helst vill få i mig så mycket näring som möjligt via kosten, men tyvärr tror jag inte att vår mat innehåller lika mycket näring som förr och så tror jag också att man kan behöva en extra boost av olika vitaminer och mineraler beroende på vart man befinner sig i livet och hur ens hälsa ser ut i övrigt. Jag äter ganska mycket kosttillskott nu (jämfört med vad jag tidigare gjort) men känner att jag behöver det just nu. Det kommer nog inte se likadant ut jämt.
  Mitt dagliga kosttillskottsintag ser ut såhär:
  MSM
  Probiotika
  D-vitamin
  Omega-3
  B-komplex
  Magnesium

  Dessutom boostar jag också gärna med alger, maca eller andra superfoods, men ser det mer som en del av kosten 🙂

  Tack för en bra blogg! Hälsningar, Lotta

  Lotta / kyllerskan.blogg.se 2014-05-29 14:09:00
  Svara
  • Svar på Lotta / kyllerskan.blogg.ses kommentar.

   Jag är inne på samma spår som du, tror inte heller vår mat innehåller lika mycket näring som förr och därför behöver vi tillskott ibland för att boosta kroppen lite extra. Dessutom bor vi i ett mörkt och grått land (halva tiden om året i alla fall) och får inte tillräckligt med t.ex. D-vitamin vilket är svårt att få i sig genom maten.

   Superfoods är det bästa, gott och nyttigt på samma gång! Hela kroppen jublar liksom! Tack, kul att du gillar bloggen. Din är superfin med! Kram 🙂

   Anja Forsnor 2014-05-30 16:29:00
   Svara
 • Jag tänker lite som du att jag helst vill få i mig så mycket näring som möjligt via kosten, men tyvärr tror jag inte att vår mat innehåller lika mycket näring som förr och så tror jag också att man kan behöva en extra boost av olika vitaminer och mineraler beroende på vart man befinner sig i livet och hur ens hälsa ser ut i övrigt. Jag äter ganska mycket kosttillskott nu (jämfört med vad jag tidigare gjort) men känner att jag behöver det just nu. Det kommer nog inte se likadant ut jämt.
  Mitt dagliga kosttillskottsintag ser ut såhär:
  MSM
  Probiotika
  D-vitamin
  Omega-3
  B-komplex
  Magnesium

  Dessutom boostar jag också gärna med alger, maca eller andra superfoods, men ser det mer som en del av kosten 🙂

  Tack för en bra blogg! Hälsningar, Lotta

  Lotta / kyllerskan.blogg.se 2014-05-29 14:09:00
  Svara
  • Svar på Lotta / kyllerskan.blogg.ses kommentar.

   Jag är inne på samma spår som du, tror inte heller vår mat innehåller lika mycket näring som förr och därför behöver vi tillskott ibland för att boosta kroppen lite extra. Dessutom bor vi i ett mörkt och grått land (halva tiden om året i alla fall) och får inte tillräckligt med t.ex. D-vitamin vilket är svårt att få i sig genom maten.

   Superfoods är det bästa, gott och nyttigt på samma gång! Hela kroppen jublar liksom! Tack, kul att du gillar bloggen. Din är superfin med! Kram 🙂

   Anja Forsnor 2014-05-30 16:29:00
   Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!