ANJA FORSNOR

Samband mellan citronsyra och allergi?

20140320_105950

Åh, vår, underbara vår. Som alltid följs av den lite mindre underbara pollenchocken från helvetet. Jag vänjer mig aldrig vid den totala vägg av nysningar, trötthet, kliande ögon och rinnande näsa som jag varje år går in i. Åh just ja, det är ju så här våren och sommaren är för mig.

Jag brukar alltid proppa mig full med allergitabletter, ögondroppar, nässpray och även kortisonsprutor för att överleva dessa härliga sommarmånader. För några veckor sen fick tips om att citronsyra kan vara en bov i det snörvliga allergi-dramat och sedan dess har jag börjat läsa på mer om denna förrädiska tillsats. Otroligt intressant och något som vi verkligen borde uppmärksamma!

Okej, vi tar det från början.

Citronsyra – låter ju ganska oskyldigt, inte sant? Min första tanke är pressade gula och härliga citroner. Gott, friskt och sunt! Men om jag säger E330 så låter det inte lika gott va? Och inte är det fräscha solmogna citroner som pressas och blir till citronsyra, faktum är att den inte ens haft något med citroner att göra.

Yellow_lemons

Förr i tiden kom den från citroner men idag framställs syran genom en jäsningsprocess med den svarta mögelsvampen Aspergillus Niger och bensen. Man isolerar själva citronsyran ur majsdeg och mögelblandning med hjälp av bensen eller den frätande lösningen kalciumhydroxid. Citronsyra är alltså en industrikemikalie som framställs på helt biologisk väg! Och det skulle mycket väl kunna följa med delar av mögelgiftet från framställningen in i den färdiga citronsyran.

Livsmedelsverket menar att den framställda citronsyran inte kan orsaka allergi och dessutom är det förbjudet i EU att framställa citronsyra på den typ av Aspergillus Niger som innehåller toxiner, men trots det läser jag om fler och fler personer som utesluter alla livsmedel innehållandes citronsyra och som i princip är allergifria! Bara en snabb googling ger mig flera olika artiklar, forum och länkar till folk som berättar att deras allergisymptom minskat radikalt genom att skippa citronsyra. Det verkar finnas många åsikter och delade meningar kring detta. Jag tycker det är viktigt att våga ifrågasätta och bilda sin egen uppfattning kring de kemiska tillsatser som används i våra livsmedel och hur det påverkar oss på lång sikt.

Var finns citronsyra och hur undviker man det? 

Citronsyra är en av de vanligaste tillsatserna i vår mat och finns oftast i juice, youghurt, skinka, saft, sylt, ketchup, kryddor, kakor, läsk och sportdrycker etc. och fungerar som ett surhetsreglerande medel och emulgeringsmedel. Citronsyran (citrid acid på engelska) ger en syrlig smak och sänker pH-värdet, vilket hindrar bakterietillväxt och härskning av livsmedlet. Naturlig citronsyra finns i de flesta frukter och påverkar inte kroppen men det är alltså den kemiskt framställda som verkar vara allergiframkallande. Varför använder man sig av det då? Jo, för att det är billigt såklart!

citric_acid_800

De senaste veckorna har jag försökt att undvika citronsyra och läst noga på innehållsförteckningen på allt och det kan vara en tillfällighet, men jag upplever att min allergi inte är lite kraftig som den brukar vara. Däremot är det ingen lätt uppgift att utesluta det helt ur sin kost då i princip all mat och dryck som görs i fabrik innehåller det. Värt att tänka på är även att citronsyra är huvudingrediens i de flesta rengöringsmedel som fläck och kalklösare – är det inte dags att lämna det där och skippa det i våra livsmedel?

Så om du är allergisk mot pollen, kvalster eller damm så kan du ju börja fundera på ifall du vill testa att undvika citronsyra och de ifall du märker någon skillnad? Det kan vara helt individuellt så det är upp till dig själv att ifrågasätta och göra en egen bedömning. Jag tycker det är otroligt intressant och efter att ha läst på mer om framställningen är jag inte så sugen på att stoppa det i mig i vilket fall som helst. Ni får gärna dela med er av era tankar och synpunkter kring detta!

♦♦♦

UPDATE 25/4! Tack för bra feedback och tillägg till denna diskussionen, inser att jag bara börjat skrapa på ytan vad gäller ämnet. Kommer läsa på lite mer och komplettera med mer info så fortsätt gärna engagera er!

Intressanta länkar för den som vill läsa på mer:

http://www.lfs-web.se/mogel-citronsyra.htm

http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27747

http://en.wikipedia.org/wiki/Citric_acid

http://www.chiark.greenend.org.uk/~vclarke/citric.html

http://www.kickisblogg.se/aktuellt/2010/08/kemiskt-framstalld-citronsyra-e330-kan-framkalla-allergi/

http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/Citronsyra—fragor-och-svar/

http://www.sydsvenskan.se/sverige/andrade-matvanor–slapp-allergin/

http://www.allt2.se/fri-fran-allergi/

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
19kommentarer
 • Jag bara önskar att någon ville kolla upp detta. Så enkelt; provta de citrater som används i livsmedelsindustrin – finns det rester av svartmögel är saken avgjord!

  Fri från pollenallergi 2015-04-06 21:01:00
  Svara
 • Jag bara önskar att någon ville kolla upp detta. Så enkelt; provta de citrater som används i livsmedelsindustrin – finns det rester av svartmögel är saken avgjord!

  Fri från pollenallergi 2015-04-06 21:01:00
  Svara
 • Jag slapp min pollenallergi i år trots rekordhöga halter. Har svårt att tro att det beror på något annat än att jag uteslutit citrater framställda med hjälp av svartmögel (E330-333, E380, E472c och E1505). Jag äter ju precis samma mat som annars. Obs också att dessa tillsatser finns i dina hudkrämer, schampo, tvål, tvättmedel o.s.v., men för det mesta finns det alternativ att välja bara man orkar läsa noga.

  Fri från pollenbesvären 2014-07-01 23:14:00
  Svara
  • Svar på Fri från pollenbesvärens kommentar.

   Så himla intressant det här! Jag har tyvärr inte blivit fri från min allergi i år, men sedan är jag kraftigt allergisk mot allt pollen. Men jag tror ändå det har ett starkt samband mellan citrater och allergi. Och jag har inte alls varit lika noga när det kommer till hudvård, tvål etc. så det måste jag kolla upp mer. Tack för tipsen!

   Anja Forsnor 2014-07-02 09:43:00
   Svara
 • Jag slapp min pollenallergi i år trots rekordhöga halter. Har svårt att tro att det beror på något annat än att jag uteslutit citrater framställda med hjälp av svartmögel (E330-333, E380, E472c och E1505). Jag äter ju precis samma mat som annars. Obs också att dessa tillsatser finns i dina hudkrämer, schampo, tvål, tvättmedel o.s.v., men för det mesta finns det alternativ att välja bara man orkar läsa noga.

  Fri från pollenbesvären 2014-07-01 23:14:00
  Svara
  • Svar på Fri från pollenbesvärens kommentar.

   Så himla intressant det här! Jag har tyvärr inte blivit fri från min allergi i år, men sedan är jag kraftigt allergisk mot allt pollen. Men jag tror ändå det har ett starkt samband mellan citrater och allergi. Och jag har inte alls varit lika noga när det kommer till hudvård, tvål etc. så det måste jag kolla upp mer. Tack för tipsen!

   Anja Forsnor 2014-07-02 09:43:00
   Svara
 • Vilka är LVF fukt och ventilationskontroll, finns dem?
  Är det hopblandat med LFS? http://www.lfs-web.se/mogel-citronsyra.htm

  Är man allergisk mot citronsyra kan man ta ett blodprov på närmsta vårdmottagning.

  Mvh
  Anon

  Anonymous 2014-04-24 18:00:00
  Svara
 • Vilka är LVF fukt och ventilationskontroll, finns dem?
  Är det hopblandat med LFS? http://www.lfs-web.se/mogel-citronsyra.htm

  Är man allergisk mot citronsyra kan man ta ett blodprov på närmsta vårdmottagning.

  Mvh
  Anon

  Anonymous 2014-04-24 18:00:00
  Svara
 • Vilka är LVF fukt och ventilationskontroll, finns dem?
  Är det hopblandat med LFS? http://www.lfs-web.se/mogel-citronsyra.htm

  Är man allergisk mot citronsyra kan man ta ett blodprov på närmsta vårdmottagning.

  Mvh
  Anon

  Anonymous 2014-04-24 18:00:00
  Svara
 • Intressant, tillägg värt att tänka på.
  1. ”E330” kommer från EU för att underlätta för oss konsumenter, så det det du pressar ur din citron innehåller också E330.

  2. I små mängder – ofarligt, behöver det. I stora mängder – dåligt.
  Får man i sig för mkt E330 kanske man ska chilla med citronen eller med den konserverade halvfabrikatsmaten.

  3. Livsmedelsverket säger tydligt att man INTE får framställa citronsyra från t ex Aspergillus niger som producerar toxiner (gifter) för att framställa citronsyra. Det anges dessutom i EU-regler, kommissionens förordning (EU) nr 231/2012.
  Allt en googling bort…

  Med vänlig hälsning,
  Anon

  P.S Rekommendera att unga människor ska undvika citronsyra är inte bra, men de borde kanske undvika miljöförstörande halvfabrikat, som använder en massa onödigt gojs i din mat. Det är bra. D.S

  Anonymous 2014-04-24 17:51:00
  Svara
  • Svar på Anonymouss kommentar.

   Hej, tack för bra tillägg. Det verkar finnas en hel uppsjö med intressant läsning kring detta, inser att jag bara börjat skrapa på ytan. Jag har också läst det där med att Livsmedelsverket säger att man inte får framställa citronsyra på just det möglet som producerar toxiner. Intressant dock är att det ändå verkar finnas ett samband med överkänslighet/allergi och citronsyra. Jag vill absolut inte avråda folk från att undvika saker utan anledning utan snarare uppmärksamma, läsa på och göra folk medvetna om hur tillsatserna i mat och dryck framställs. Tack för bra feedback!

   Anja Forsnor 2014-04-25 10:41:00
   Svara
 • Intressant, tillägg värt att tänka på.
  1. ”E330” kommer från EU för att underlätta för oss konsumenter, så det det du pressar ur din citron innehåller också E330.

  2. I små mängder – ofarligt, behöver det. I stora mängder – dåligt.
  Får man i sig för mkt E330 kanske man ska chilla med citronen eller med den konserverade halvfabrikatsmaten.

  3. Livsmedelsverket säger tydligt att man INTE får framställa citronsyra från t ex Aspergillus niger som producerar toxiner (gifter) för att framställa citronsyra. Det anges dessutom i EU-regler, kommissionens förordning (EU) nr 231/2012.
  Allt en googling bort…

  Med vänlig hälsning,
  Anon

  P.S Rekommendera att unga människor ska undvika citronsyra är inte bra, men de borde kanske undvika miljöförstörande halvfabrikat, som använder en massa onödigt gojs i din mat. Det är bra. D.S

  Anonymous 2014-04-24 17:51:00
  Svara
  • Svar på Anonymouss kommentar.

   Hej, tack för bra tillägg. Det verkar finnas en hel uppsjö med intressant läsning kring detta, inser att jag bara börjat skrapa på ytan. Jag har också läst det där med att Livsmedelsverket säger att man inte får framställa citronsyra på just det möglet som producerar toxiner. Intressant dock är att det ändå verkar finnas ett samband med överkänslighet/allergi och citronsyra. Jag vill absolut inte avråda folk från att undvika saker utan anledning utan snarare uppmärksamma, läsa på och göra folk medvetna om hur tillsatserna i mat och dryck framställs. Tack för bra feedback!

   Anja Forsnor 2014-04-25 10:41:00
   Svara
 • Intressant, tillägg värt att tänka på.
  1. ”E330” kommer från EU för att underlätta för oss konsumenter, så det det du pressar ur din citron innehåller också E330.

  2. I små mängder – ofarligt, behöver det. I stora mängder – dåligt.
  Får man i sig för mkt E330 kanske man ska chilla med citronen eller med den konserverade halvfabrikatsmaten.

  3. Livsmedelsverket säger tydligt att man INTE får framställa citronsyra från t ex Aspergillus niger som producerar toxiner (gifter) för att framställa citronsyra. Det anges dessutom i EU-regler, kommissionens förordning (EU) nr 231/2012.
  Allt en googling bort…

  Med vänlig hälsning,
  Anon

  P.S Rekommendera att unga människor ska undvika citronsyra är inte bra, men de borde kanske undvika miljöförstörande halvfabrikat, som använder en massa onödigt gojs i din mat. Det är bra. D.S

  Anonymous 2014-04-24 17:51:00
  Svara
 • TACK för att du striver om detta! Har läst lite om det innan men aldrig orkat kolla upp ordentligt. Precis som du skriver låter ju citronsyra inte så farligt men det känns som att det blir fler och fler som upptäcker att de inte mår bra av detta. Att det sedan verkar finnas i typ ALLT gör ju inte saken bättre. När jag läser sådant här känner jag för att flytta ut på landet och bara äta sådant jag själv har odlat. 🙂

  Emma 2014-04-24 16:11:00
  Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Hej Emma, vad kul att du uppskattade texten! Har inte heller själv riktigt orkat sätta mig in i det tidigare men kände att det var dags när allergisäsongen drar igång. Och jag inser att det finns mycket mer att läsa på om, jag har bara börjat skumma igenom en del artiklar. Sen får alla göra sin egen bedömning och research, men visst är det intressant. Tror mer och mer allergier och överkänslighet beror på maten vi stoppar i oss. Jag kanske hakar på dig ut på landet och startar en egen odling 🙂 Kram!

   Anja Forsnor 2014-04-25 10:47:00
   Svara
 • TACK för att du striver om detta! Har läst lite om det innan men aldrig orkat kolla upp ordentligt. Precis som du skriver låter ju citronsyra inte så farligt men det känns som att det blir fler och fler som upptäcker att de inte mår bra av detta. Att det sedan verkar finnas i typ ALLT gör ju inte saken bättre. När jag läser sådant här känner jag för att flytta ut på landet och bara äta sådant jag själv har odlat. 🙂

  Emma 2014-04-24 16:11:00
  Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Hej Emma, vad kul att du uppskattade texten! Har inte heller själv riktigt orkat sätta mig in i det tidigare men kände att det var dags när allergisäsongen drar igång. Och jag inser att det finns mycket mer att läsa på om, jag har bara börjat skumma igenom en del artiklar. Sen får alla göra sin egen bedömning och research, men visst är det intressant. Tror mer och mer allergier och överkänslighet beror på maten vi stoppar i oss. Jag kanske hakar på dig ut på landet och startar en egen odling 🙂 Kram!

   Anja Forsnor 2014-04-25 10:47:00
   Svara
 • TACK för att du striver om detta! Har läst lite om det innan men aldrig orkat kolla upp ordentligt. Precis som du skriver låter ju citronsyra inte så farligt men det känns som att det blir fler och fler som upptäcker att de inte mår bra av detta. Att det sedan verkar finnas i typ ALLT gör ju inte saken bättre. När jag läser sådant här känner jag för att flytta ut på landet och bara äta sådant jag själv har odlat. 🙂

  Emma 2014-04-24 16:11:00
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!