Här kommer receptet på den efterlängtade citronmarängpajen jag la upp för ett tag sedan. Den är helt ljuvlig både att titta på och att bjuda på. Jag älskar verkligen kombinationen av syrlig citron som möter fluffig söt maräng – a match made in heaven. Jag trodde inte man kunde göra maräng utan socker men det visade sig gå alldeles strålande med stevia strö.
Citronmarängpaj
1 normalstor pajform
Pajdeg
5 dl mandelmjöl
0.75 dl kallpressad kokosolja
2 msk vatten
2 msk stevia strö
2 msk fiberhusk
Citronfyllning
3 dl laktosfri grekisk yoghurt
1,5 dl honung
3 ekologiska citroner, saft och citronzest
3 ekologiska ägg
Maräng
4 ekologiska äggvitor
0.75 dl stevia strö
1. Blanda alla ingredienserna till pajdegen, gärna i en matberedare. Låt stå i kylen i cirka 45 minuter. När pajdegen är färdig, tryck ut den i en ugnsform och förgrädda på 175 grader i 10 minuter.
2. Förbered citronfyllningen under tiden genom att vispa ägg och stevia strö poröst. Tillsätt därefter citronsaft och citronzest (citronskal) från 3 ekologiska citroner, extra viktigt med eko när man ska använda citronskalet i pajen. Smaka gärna av emellanåt så det inte blir för surt beroende på hur stora citronerna är. Vänd ner yoghurten rör om. Häll i pajskalet och grädda på 200 grader i 20 minuter.
3. Marängen gör du genom att vispa ihop äggvita med stevia strö, använd gärna elvisp. När du kan vända skålen upp och ner utan att smeten rör sig är den perfekt. Bred på, eller klicka ut, marängen när pajen gräddats färdigt och grädda ytterligare i 10-12 minuter eller tills marängen fått färg.
Låt svalna något innan servering så marängen sätter sig. Dekorera gärna med färska bär eller ätbara blommor.