Den här chiapuddingen med smak av hasselnöt och mandel är nog en av de godaste jag någonsin gjort!
Själva chiafröna smakar egentligen ingenting utan smaken är helt beroende på vilken mjölk du använder. Det är en lite slemmig och speciell konsistens i början men nu har jag blivit helt besatt av det. Jag kör ofta kokosmjölk men den här med hasselnöt och mandel är min nya favorit!
Chiapudding
1 portion
⦠2 dl valfri mjölk, jag använde den här rismjölken med smak av hasselnöt och mandel
⦠2-3 msk chiafrön
⦠2 tsk riven kokos (kan uteslutas)
⦠0,5 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)
Gör så här: Häll alla ingredienser i burk med lock och skaka burken så allting blandar sig. Går även att göra i vanligt glas utan lock, rör då om ordentligt med en sked. Viktigt att alla chiafrön blir blöta. Chiafrön sväller i vätska och blir 15-20 gånger sin egen storlek, därför är det perfekt att göra pudding eller sylt med chiafrön. Låt stå i kylskåp i minst 30 minuter eller över natten. Servera med bär eller skivad frukt.
Varför ska vi äta chiafrön?
Jo för att de små söta fröna är fullproppat med protein, antioxidanter och vitaminer och sägs vara världens bästa omega 3 källa! Fröna är väldigt fiberrika och bildar en gel i tarmarna vilket gör att kroppen tar upp matens näring långsammare, vilket är positivt. Dessutom innehåller det 20 procent protein, det vill säga lika mycket protein som nötkött, där alla essentiella aminosyror finns med. Två matskedar räcker för att ge dig dubbelt så mycket järn som 100 gram spenat, dessutom får du i dig mangan, fosfor och magnesium.
Och gillar du inte chiapudding kan du enkelt toppa din youghurt, brödbakning, smoothie eller sallad med en tesked frön!