ANJA FORSNOR

Redo för förlossning

Vad roligt att så många av er uppskattade min förlossningsberättelse. Jag tycker det är lite läskigt att dela med mig av vissa saker, var går liksom den där magiska gränsen mellan privat och personligt? Samtidigt minns jag själv hur mycket jag uppskattade att läsa och höra sådant inför min förlossning så jag blir bara glad ifall det kan vara till hjälp för någon.

Fick frågan om hur jag förberedde mig mentalt inför förlossningen så jag tänkte dela med mig av några tips.

1. Gravidyogakurs – jag tog två kurser gravidyoga, en omgång i början av graviditeten och en omgång de sista veckorna innan förlossningen. Yogan förberedde mer både fysiskt men framförallt mentalt och fokuserade mycket på förlossningen. Vi lärde oss grunderna i profylaxandning och fick tips på bland annat förlossningsställningar och massage för att hantera värkarna. Så bra! Kan varmt rekommendera alla preggos att gå till Jennie Liljefors på Altromondoyoga här i Stockholm.

2. Förlossningskurs – vi gick på en förlossningsförberedande kurs på Danderyds sjukhus och trots att jag var lite skeptisk till sex timmars föreläsning en söndag så var den riktigt givande. De gick igenom allt från värkarbete, smärtlindring och när man ska åka in till BB.

3. Podcast – jag var aldrig direkt sugen på att kika på förlossningsfilmer, däremot plöjde jag alla avsnitt av podden ”Vattnet går”. Hett tips, den är både underhållande, information och ärlig! BB Sophia har också en podd som heter ”Miraklet i magen” som jag lyssnade på.

4. Rätt inställning – från det att jag berättade att jag var gravid fick jag ständigt frågan ”Åh, är du nervös inför förlossningen?” och jag ska ärligt säga att jag aldrig var nervös eller rädd. Till en början kändes förlossningen så avlägsen att jag inte ens tänkte på den. Jag och Marcus pratade en del om det hemma på slutet men alltid med en positiv och förväntansfull inställning. Det funkar säkert inte för alla, men för mig hjälpte det att tänka att hur vidrigt och smärtsamt det än skulle vara så är den ingen smärta som varar för evigt. Jag tänkte desto mer på allt som kommer efteråt med återhämtning, läkning, amning och hela ansvaret att ta hand om ett nytt liv.

5. Självförtroende – jag försökte gå med ett stort självförtroende eftersom jag visste att det skulle göra mig avslappnad och lugn. Jag hade turen att ha en väldigt komplikationsfri graviditet och därför var jag övertygad om att även förlossningen skulle gå galant. Allt kan hända under en förlossning och skulle det dyka upp komplikationer så får man hantera det allt eftersom istället för att oroa sig på förhand. Dessutom har vi i Sverige en av världens bästa förlossningsvård, lyllos oss som får föda här!

anja-gravidmage

Mer preggoläsning!

> Min förlossningberättelse

> 10 saker jag ser fram emot efter graviditeten

> Gravid vecka 40

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!